REPORTÁŽ: Reportáž z vyhlášení AI2051

Článek od: Monika Slíva - 27.05.2011

Začnu a skončím možná trochu zeširoka, ale jak známo, vše souvisí se vším. Vyhlášení vítězů této povídkové soutěže se mělo původně odehrát na veletrhu „Svět knihy“, v neděli 15. května. I samotné organizátory soutěže, tj. časopis Pevnost ve spolupráci se společností Intel, zřejmě zaskočil velký ohlas a počet přispěvatelů. Do soutěže nakonec dorazilo celkem 142 povídek. Bylo tedy nutné termín vyhlášení posunout, aby mohla všechna díla být náležitě přečtena a zhodnocena. Den „D“ nastal o celých deset dní později, tj. 25. května. Ve středu. Na ručníkový den. Pravověrným scifistům netřeba nic vysvětlovat, pro nepravověrné vysvětlení zde http://rucnik.ic.cz/ A víte, co mě jako první napadlo v souvislosti s ručníky? Zdali to byl úmysl, či nefalšovaná „stopařská“ náhoda!

Však uvidíme, zda z někoho na vyhlášení tu informaci vymámím!“ říkala jsem si těsně před začátkem.

Porota ve složení Ondřej Neff (předseda), Tomáš Němec (šéfredaktor Pevnosti), Wojta Běhounek (šerif webu Pevnost.cz), Pavel Svoboda (Intel) a Radovan Suk (Mediakom) to rozhodně neměla lehké. Při takovém množství příspěvků, z nichž velká část, jak v závěru konstatoval i sám Ondřej Neff, byla velmi kvalitních, bylo z čeho vybírat. Takže už dostat se do první desítky, která byla zveřejněna a oceněna, by určitě každého z výherců mělo hřát pod vyhraným tričkem.

Úvodní slovo přednesl pan Pavel Svoboda, zástupce firmy Intel, která byla hlavním sponzorem a spoluiniciátorem soutěže. Slovo po něm převzal Tomáš Němec, šéfredaktor Pevnosti. Přivítal přítomné, představil krátce porotu a plynule přenechal pomyslný řečnický pultík prvnímu ze dvou přednášejících, kterým byl pan Leoš Kyša.

Jeho přednáška na téma „AI“ se dotkla mnoha témat, na první pohled spolu nesouvisejících. V úvodu se zmínil o svém údajném pochybení, když se mylně domníval, že má připravit přednášku na téma „Amnesty International“, a až posléze zjistil, že se jedná o umělou inteligenci pod anglickou zkratkou, a předestřel, že se bude tedy pro změnu jednat o přednášku veskrze teologickou. Dokázal však v závěru velmi poutavě spojit dohromady kriminalitu v New Yorku ve třicátých letech minulého století, astroturfing, flogy, věštění jako moderní metodu budoucnosti, kterou úspěšně se statistikami z Twitteru zkoušejí experti z Hewlett - Packard, a již zmiňovanou teologii do zajímavého a logického celku. Jeho vize budoucnosti (v oblasti umělé inteligence), týkající se nové formy právě se rodící megamysli z dnešního internetu, trefně přirovnané ke včelstvu, rozhodně stojí za zamyšlení. Nevím, jestli se jeho představy o umělém, neomylném bohu, kterého si sami stvoříme svými myšlenkami a virtuálními životy, mám bát, nebo se mám na ni těšit.

Druhým přednášejícím byl předseda poroty a nestor české sci-fi Ondřej Neff. I jeho promluva na téma „Kam kráčíš civilizace“ byla velmi zajímavá a dotkla se mimo jiné směrů, kterými se mohou ubírat dnešní civilizace i technologie. Mluvil o tom, jak se od dob J. Verna změnilo vnímání lidí, o globální společnosti a možnosti ještě většího propojení lidstva, až bude díky dokonalejším a dokonalejším překladovým softwarům odstraněna jazyková bariéra mezi národy. Nastínil také možné směry, kterými se bude, podle jeho názoru, ubírat sci-fi literatura, neboť klasická hard sci-fi, tak jak ji známe, je na ústupu. Možnosti vidí ve virtuální ekonomice, nových typech zločinu, energetice a jejích nových, alternativních zdrojích.  I z jeho přednášky, byť byla krátká, si každý scifista mohl odnést pár témat k zamyšlení.

Následovalo samotné vyhlášení vítězů, z nichž většina se, bohužel, z různých důvodů od dovolené, přes nemoc až po zkoušky, nedostavila. Vypadalo to ale, že všichni nezúčastnění to řádně zdůvodnili a odevzdali včas omluvenku vedoucímu výpravy. Ani Jan Ježek, který vyhrál s povídkou „Dům Paměti“ hlavní cenu, notebook od firmy Intel, nebyl přítomen a cena byla převzata v zastoupení.

Odbila šestá hodina podvečerní a slavnostní akce byla u konce. Všichni přihlížející, kterých bylo dohromady cca kolem třiceti, se pomalu rozcházeli. Nás několik stopařů, kteří jsme se zde sešli, si posbíralo svoje ručníky a též se poroučelo, chytnout nějakou raketu na cestu domů.

A pak jsem si na schodech z galerie smíchovské knihovny vzpomněla! Já se nezeptala! A honem zpátky! Odnesl to spisovatel Leoš Kyša, na něhož jsem se vrhla, bych z něj vymámila doznání…  i potvrdil mi, zcela proti mému očekávání, že spojit ručníkový den a vyhlášení vítězů AI2051 v jedno, nebyl vůbec žádný úmysl a byla to prý nefalšovaná a zcela originální „stopařská intergalaktická“ náhoda.

Dále již jsem na nikom nevyzvídala, zanechala jsem přítomné pány v družném hovoru a vydala se skutečně k domovu.

Myslím, že historicky první ročník povídkové soutěže Pevnosti se vydařil a spokojenost panovala na všech stranách. V závěru setkání padla i slova o přípravě na další ročník soutěže. Tedy vězte, drazí psaní chtiví vizionáři, scifisti a scifistky, že můžete pomalu začít hledat náměty na povídky do dalšího ročníku.

Pořadí 1. až 10. místo podle odborné poroty:

  1. Dům paměti – Jan Ježek, Myslejovice
  2. Rudá pole Elysejská – Jakub Mařík, Novosedlice
  3. Kóma – Petra Slováková, Skalice
  4. Staří manželé – Antonín Hujer, Velké Hamry
  5. Umělá láska v 7– Radim Kartes, Česká Lípa
  6. Nesouhlasím! aneb Alkoholová povídka věnovaná robotům bez smyslu života – Jakub Svoboda, Soběšovice
  7. All inclusive do roku 2051 – Katrin Přikrylová, Praha
  8. Evropská hodinka – Lukáš Herma, Tursko
  9. Vzpomínka – Albert Čuba, Ostrava 
  10. Vypravěč snů – Miroslav Novák, Zlín 

Čtenářské hlasování:

Přidat komentář