RECENZE: Nick Sagan, Idlewild

Článek od: Monika Slíva - 16.06.2011

První díl této páně Saganovy volné trilogie již vyšel před nějakou dobou, ale protože právě v těchto dnech přichází na pulty knihkupectví současně druhý a třetí díl, jistě neuškodí si připomenout, co se stalo než…

…než jsem začala psát recenzi a po přečtení Idlewild se tak ocitla před zapeklitým úkolem. Podstatná část příběhu je totiž postavena na překvapení, zvratech, podivnostech a záhadách. A jak objektivně zhodnotit něco, o čem se toho nedá moc prozradit, aniž bychom čtenářům sebrali radost z vlastního bádání?

Vcelku standardní katastrofická zápletka s „černou zhoubou“ neznámého původu, která kosí lidstvo, je v tomto příběhu dotažena takřka ad absurdum, i když tomu zpočátku vůbec nic nenasvědčuje. Autor dokáže čtenáře udržovat velmi dlouho v napětí a nejistotě. Nevíte, co je pravda, co je klam, a komu můžete věřit. Pokud vůbec můžete někomu něco věřit. Nic z toho ale není na úkor příběhu, vše je správně načasováno, a když už si začínáte pomalu zoufat, objeví se jistá vodítka, kterých postupně přibývá, a vy si můžete začít skládat jednotlivé střípky do barvité mozaiky.  Celou knihou se táhne i jakási detektivní linka, takže krom jiného také přemýšlíte o klasickém „kdo je vrah“ a na konci jste odměněni opět stejně klasickou odpovědí „zahradník“.

V něčem vám to přeci jen malinko usnadním. Celý příběh se odehrává ve dvou časových rovinách a jediné, podle čeho to zpočátku poznáte, je styl písma. To, že jednu časovou linii prezentuje vypravěč a druhou sám hlavní hrdina v „ich“ formě, mi (k vlastní smůle) došlo až po přečtení celé knihy.  Různé časové linie nejsou nijak datovány, takže jsem se poněkud ztrácela, než jsem si vše dala dohromady. Hlavně v první polovině románu musí čtenář dávat dobrý pozor, aby mu neunikly některé souvislosti, ale to je  pravděpodobně jediné, co se dá autorovi vytknout. Jakmile projdete „skrz“, už vás to nepustí a budete chtít vědět: „Jak to teda sakra vlastně je?

Všechny postavy mají rozpoznatelné, až archetypální charaktery, odlišující se nejen zvláštními jmény, jako Champagne nebo Lazarus. Prostředí, ve kterém se pohybují, je vykresleno velmi barvitě a sugestivně a vrstvení příběhu nepostrádá dynamiku ani napětí, zároveň však poskytuje prostor k úvahám o smyslu bytí a nebytí lidské rasy, tak jako každý správný katastrofický román. V ději najdete skrytou spoustu narážek na současné autory sci-fi, na umění i kulturu obecně, a právě tyto drobnosti mimo jiné přispívají k tomu, že hrdinové příběhu působí opravdově, a ne klišovitě. Například příšery z románů H. P. Lovecrafta se v jednom okamžiku stávají přímou součástí děje a je patrné, že Nick Sagan má jeho knihy nejspíš sám rád, a tak je "zneužil" v tom nejlepším slova smyslu i ve svém díle.

Už jsem vás dost navnadila, nebo spíš rozčílila, protože jste se vlastně nic nedozvěděli? Inu, nejspíš si budete muset Idlewild sami přečíst. A pokud vám bude vrtat hlavou, co že se pod titulem knihy skrývá, vězte, že to SKUTEČNĚ není jméno hlavního hrdiny, jak tvrdí anotace na obálce:

„Idlewild neví, kde je ani jak se tam dostal. Uvědomuje si jen to, že se ho právě někdo pokusil zabít. A také to, že on sám připravil o život člověka. Když se vydává na průzkum bizarního a podivně povědomého, temného světa, ve kterém se nachází, začíná narážet na stopy, vedoucí k odhalení jeho identity. A že věci možná nejsou tím, čím se zdály být…“

Tady nejspíš zapracovala teorie chaosu, nebo možná pouhý tiskařský šotek, kdo ví. Faktem zůstává, že hlavní hrdina se jmenuje Halloween, což je samo o sobě dost podivné, natož až Vám dojdou všechny souvislosti. Stejná teorie chaosu se pravděpodobně zasloužila i o výběr české obálky, který nevidím jako úplně šťastný. Uniformy a zbraně mají v příběhu své opodstatněné, ale přesto pouze epizodní místo a v žádném ohledu nejsou to nejdůležitější. Bohužel "první signální" téměř každého, komu na ni padne zrak, pravděpodobně řekne: "voják, uniforma, trosky = military, armáda, válka". A to je myslím škoda, protože o tom skutečně příběh není, a kniha si tak obálkou nejspíš odhání potenciální čtenáře.

Vezmeme-li v potaz, že se jedná o první rozsáhlejší literární počin autora, který se předtím věnoval hlavně scénáristické tvorbě, je nutno říci, že je to počin dosti zdařilý. A holdujete-li nejen katastrofám, ale i detektivce, nebo troše absurdity, mohu vám tento první díl volné trilogie bez souhrnného názvu vřele doporučit.

P. S.: A co, nebo kdo je Idlewild? Nečekáte, že vám to prozradím, že ne?

Sagan Nick: Idlewild
Nakladatelství: Triton
Obálka: Milan Fibiger
Rok vydání: 2008
ISBN: 978-80-7387-090-4
Vazba: brožovaná
Počet stran: 292
Formát: B6 110x165
Cena: 249,-Kč (pro členy Trifid klubu: 199,-Kč)

V nakladatelství Triton nedávno vyšlo:

Komentáře

Hezky napsaná recenze. Obálka mě opravdu odradila. Military SF nemusím, ale vzhledem k tomu, jak knihu vychvaluješ, si ji přidám na seznam "co si chci v budoucnu přečíst" yes

PS: s Idlewildem jsi mi nasadila brouka do hlavy. Občas anotace úplně nesedí s obsahem knihy, toje pravda.

„Za zkušenosti musíme v životě platit. Máme-li štěstí, dostaneme slevu.“ Oskar Kokoschka.

Tady konkrétně to bude spíš ten zmiňovaný tiskařský šotek, protože jinak anotace vcelku sedí a je to neurčité (podle mně) zcela úmyslně, aby to nevyzradilo pointu předem.

Ale s tím, že anotace tvrdí něco, co se v příběhu vůbec neodehrává, nebo je to nějak podivně překroucené, už jsem se taky setkala. Obálku knihy nakladatel s originálem přebírat nemusí a občas je to taky pěkně vedle, zrovna jako tady. Když jsem dostala knihu do ruky, krapet mě to vyděsilo, protože military také není zrovna můj šálek thé, ale nakonec bylo všechno jinak. Tomu výtvarníkovi zřejmě dali pořečíst jen nějakou pasáž (nebo kresbu někdo jen částečně znalý obsahu vybíral) a podle toho to vzniklo. Hlavní hrdinové spolu hrají coby puberťáci zcela naturalistické bojové hry, které i trochu míchají dějem, ale to je tak všechno, co zavání armádou a zbraněmi.

No a pokud i česká anotace také vzniká až na základě překladu, je docela možné, že ji napíše někdo (i když je to fakt divné), kdo knihu nečetl a vyvozuje z náhodně vybraných částí. Jinak si to totiž neumím vysvětlit:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Díky za skvěle napsanou recenzi. Kniha vyšla cca dva měsíce poté, co jsem do Tritonu nastoupila já, tzn. všechny práce na knize koordinovala ještě má předchozí kolegyně, já jen knihu "šoupla do tisku", jak s radostí vždycky říkám. ;) Proto se nemůžu k námitkám ohledně chyby v anotaci vyjádřit, v podstatě ani k obálce, to je holt úskalí přebírané práce, kdy při největší snaze nejde uhlídat vše, protože jsem zkrátka na knize nepracovala od začátku (tzn. od vyjednání práv přes všechny další procesy, které vedou až k tiskovým podkladům knihy).

Každopádně snad mohu prozradit, že pokud by se v budoucnu dělal dotisk knihy, anotace bude opravena, tzn. Idlewild bude změněn na jméno hlavního hrdiny, a zároveň bude také jiná obálka, protože si uvědomujeme, že současná podoba obálky není vydařená a odrazuje potencionální čtenáře.  Takže o to větší díky za recenzi, je napsaná výtečně a doufám, že i další díly se ti budou líbit (a recenzi si s chutí přečtu).

Díky, pochvala od nakladatele potěší dvojnásob:-)

Všimla jsem si, že ve druhém dílu jsou na konci odkazy na další knihy včetně Idlewildu, a že zde už je to opraveno. BTW na té poznámce, kterou níže píše idle možná něco bude. Hlavní hrdina skutečně dlouho netuší, jak se vlastně jmenuje...

Shodou okolností jsem dnes druhý díl dočetla a líbil se mi možná ještě víc, než ten první a recenzi už si sumíruju :-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář