PR+AKCE: Galerie Nemesis vládne démonům

Článek od: Anonym - 31.08.2011

Praha, 29. srpna 2011 – Výstava toho nejlepšího z československé výtvarné tvorby v oblasti sci-fi, fantasy a dobrodružství začíná 8. září 2011 v pražské Galerii Nemesis. Vernisáž projektu s názvem POSLOVÉ TEMNOTY zahájí v 18 hodin guru české fantastiky Ondřej Neff. Jako hosta vernisáže pozvali organizátoři výstavy Petru Neomillnerovou, jednu z nejpopulárnějších spisovatelek české fantastiky. Návštěvníci budou moci shlédnout výbor z děl různých autorů do konce září letošního roku.

„Chtěli jsme výstavou ukázat, že fantasy a scifi není jen o jednorožcích a polonahých děvách. I v tomto žánru existuje dekadence a to nikoli pouze v pejorativním slova smyslu. Návštěvníci budou mít možnost se v rámci výstavy seznámit i se stručnou ukázkou z historie, jakým způsobem se v dějinách umění zobrazovali noční můry a monstra. A abychom podtrhli tu správnou atmosféru, rozhodli jsme se pro tentokrát vernisáž ozvláštnit krátkými ukázkami z knih od českých a slovenských žánrových autorů, k jejichž knihám se ostatně mnohá díla přímo vztahují. Ze své vlastní knihy přečte ukázku i Petra Neomillnerová,“ říká výkonná ředitelka Galerie NEMESIS Veronika Krištofová.

„Kromě autorů, které zastupujeme už delší dobu, představíme na výstavě také tři nováčky, a to Michala Šulka, finalistu naší výtvarné soutěže, dále pak malíře a grafika na volné noze Petra Vyorala a ilustrátora, storyboardistu a komiksového kreslíře Michaela Petruse,“ dodává Veronika Krištofová.

Mezi vystavovanými autory nechybí dále Zdeňka Boušková, Milan Fibiger, Michal Ivan, Karel Jerie, Karel Kadlec, Jana Komárková, Jan Patrik Krásný, Tomáš Kučerovský, Lubomír Kupčík, Roman Kýbus, Juraj Maxon, Tibor Paštrnák, Dominik Petr, Martina Pilcerová, Petr Šrédl, Jan Štěpánek a Martin Zhouf. 


Karel Jerie
, Zombie Houbař, 60 x 40 cm, akryl na plátně, 2011

Výstava Poslové temnoty ale není jediným projektem, na kterém organizátoři Galerie Nemesis v současné době pracují. Po celé září mohou příznivci galerie navštívit ještě výstavu v obchodním centru Novodvorská Plaza "Příběhy z jiných světů" v Praze. Dále se mohou těšit na obvyklé autorské výstavy od října až do konce roku.

V neposlední řadě připravují v rámci podzimních projektů organizátoři a majitelé Galerie Nemesis první číslo katalogu Nemesis 2011, který nabídne přehled zastupovaných autorů a jejich děl za rok 2011. Katalog bude obsahovat kromě vybraných děl stručné životopisy všech autorů v češtině a v angličtině a mimo jiné i shrnutí všech dosud realizovaných výstav.

Galerie NEMESIS zahájila svou činnost 4. října 2010 úspěšnou výstavou v Jindřišské věži v Praze. V Čechách ojedinělý projekt se zaměřuje na umění v oblasti fantasy, sci-fi a dobrodružných námětů. Zastupuje nejlepší české a slovenské autory, jejichž díla vystavuje a prodává také na svých webových stránkách www.galerienemesis.cz.

Cílem galerie je jednak reprezentovat zavedené autory, ale také hledat autory nové a dávat jim šanci. V rámci své činnosti galerie uvádí profilové, tematické i autorské výstavy ve svých prostorách i na jiných místech po celé České republice, například v rámci tematických festivalů, se kterými galerie již zahájila spolupráci.

Přidat komentář