RECENZE: Chris Evans, Temnota kovaná v ohni

Článek od: Štěpán Jura - 29.12.2011

Nečekal jsem, že se dočkám. Přesto je tu to. Vyšla první letošní čistokrevná military fantasy!

Inu, teoreticky tu máme standardní tolkienovský fantasy svět. Lidé, elfové, trpaslíci, skřeti/orkové a temný mág (zde tedy spíše mágyně), jenž hodlá zničit svět. Ovšem armády zde nebojují tak, že se na sebe rozběhnou s meči v rukou, ale že se proti sobě postaví a vystřelí z mušket! Ano, Chris Evans se rozhodl vyvést fantasy z temného středověku do novověku.

Přináší to však méně změn, než by se zdálo, nebýt hlavního hrdiny. Tím je Konowa Rychlý Drak, bývalý velitel speciálního regimentu elfské lehké pěchoty, který byl za vlastizradu propuštěn ze služby beze cti a poslán do vyhnanství. Okolnosti tomu však chtějí, aby se Konowa vrátil do služby, sestavil nový regiment z naprosto nevyhovujících rekrutů a spolu s neschopným korunním princem se vydal na polo-sebevražednou misi.

Přijde vám to poněkud povědomé? Ano, trošku nadneseně se J.R.R.Tolkien potkal s Bernardem Cornwellem a spolu napsali knížku. Temnota kovaná v ohni je totiž opravdu takový Pán Prstenů zkříženým  Richardem Sharpem, okořeněný o trošku  Ibrama Gaunta (což není tak překvapivé, protože Gaunt je zase pro změnu Sharpe ve sci-fi), respektive hodně připomíná jeho čtvrtý díl Čestná stráž. Je tu všechno. Konowa musí založit regimentu z ničeho, má nad sebou neschopného důstojníka, pod sebou poddůstojníka, který ho chce zabít (a hromadu dalších archetypických postav, které poznáte), musí se vydat na strastiplnou pouť, aby získal tajemný artefakt bez vyhlídek na přežití, potká ženu svého srdce, jíž však ve svém postavením nemůže získat, drží nad ním ochranou ruku vévoda a mimo něj je většina aristokratů tlupa zlých, intrikujících idiotů. A když je na konci v žáru epické bitvy nejhůř, je tu magie, aby jim všem zachránila zadky. Ano, už jsme to jednou (dvakrát, možná víckrát) četli, ale vlastně, vadí to někomu? Evans vzal sice staré dobré klišé, ale díky jeho originálnímu spojení mu to vychází.

Bohužel i originální svět má svoje mouchy. Tou hlavní je, že se o něm prakticky nic nedozvíme. Máme tu Stínovou vládkyni, která je hlavní záporák, ale nevíme proč. Jaké jsou její motivy? Jak se jí stala? Jsou tu orkové i trpaslíci. Řekne však o nich Evans něco? Ne. Hlavní hrdina slouží impériu, kterému vládne jeho spravedlivá královna. To je asi všechno, co se o něm v knize dozvíte. Svět je zajímavý, ale bohužel nám ho Chris Evans moc neodkryje. Stejně je to s postavami.

Většina charakterů je totiž naprosto plochá. Dokonce ani Konowa na tom není moc slavně... Všichni jsou bud jasně hodní nebo zlí (v duchu, že motivy jejich činů přeci znát nepotřebujeme) a pořádný vývoj zažívá v celém románu pouze jedna postava (ke všemu vedlejší). Jedinými postavami, které tak za něco stojí, je dvojice vojáků – trpasličí veterán Yimt Arkhorn a nový rekrut "študáckého typu" Alwyn Renwar jsou opravdu zajímavá dvojka protikladných hrdinů, kteří vykouzlí nejednu vtipnou scénku a hlavně, jejich prostřednictvím nám autor servíruje běžný život vojáků lehké pěchoty.

Ač čteme fantasy, je to opravdu realistická military fantasy ve stylu Cornwellova Sharpeho. Evans jako historik nám tu tedy ukáže život v novověkém vojenském táboře, pochody i bitvy vystřižené jak z historického románu. Intriky a popisy mu sice úplně skvěle nešly, ale co se týká militárií, je jen málo, co mu vytknout. Bohužel asi nechtěl pouze "obyčejný" příběh o vojácích, a tak se nám snaží servírovat romantickou linku. Opravdu pouze snaží, protože tak naivní a neuvěřitelný pokus vlastně ani za romanci pořádně brát nejde.

Stejně nepochopitelná je i česká obálka. Původní od Jana Patrika Krásného, kde byl vyobrazen Elf v uniformě, byla vyměněna za novou od Romana Kýbuse, kde se na nás temně mračí geroj v těžkém železném brnění. Místo obalu, který by mohl zaujmout a odpovídá obsahu, tu je tmavá, fádní obálka, která zapadne. Mimochodem, v celé knížce není ani jedna osoba v brnění. Není divu, viděli jste snad někdy ve filmu z napoleonských válek rytíře v plátové zbroji?

Celkově je Temnota kovaná v ohni povedená prvotina. Byť tu máme xkrát převařené klišé, jsou podány v novém a originálním světě. Z něj sice moc v knize neuvidíme, ale snad bude v dalších dílech autor sdílnější. Nakladatelství Fantom Print potvrdilo, že by letos chtělo vydat další díly.

Temnota kovaná v ohni /A Darkness Forged in Fire/
Evans, Chris

Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Roman Kýbus
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2011
Počet stran: 320
Rozměr: 150 x 210
Provedení: hardback
Cena: 269 Kč

Přidat komentář