RECENZE: Tomáš Bandžuch, Ve službách republiky

Článek od: elho_cid - 11.03.2012

Ke křestu a zájmu o tuhle knížku jsem se dostal víceméně náhodou, ale za tu šťastnou náhodu děkuji Fortuně. Je to opravdu výjimečně povedený literární počin.

O co ve zkratce jde? Z poznámek, které během křtu utrousil illustrátor knížky Leonard Medek jsem usoudil, že půjde o podobný počin, jako byl jeho první Dobrodruh. Tedy opět volně navazující povídky a novely zasazující do nám známé historie dějiny tajné, v nichž funguje magie, posunuté jen o pár let napřed (do období mezi světovými válkami) a trochu vice provázané s politikou. Není to tak daleko od pravdy, ale přesnější by možná bylo popsat román Tomáše Bandžucha jako Dobrodruha mixlého s Četnickými humoreskami.

Nejprve k jednoznačným kladům knihy, těch bude hodně. Zaprvé Tomáš Bandžuch výborně zvládá historii a umí vybrat zajímavý úsek dějin, o kterém běžný smrtelník nikdy ani neslyšel, a zasadit do něj svůj příběh tak, že ani odborník s tím nemá problém. A co víc, troufám si tvrdit, že i ten historik specialista bude napjatý, jak to vlastně skončí. Před Ve službách republiky jsem četl knížku na podobném principu od slavného Tima Powerse a Tomáš Bandžuch tohle zvládá stejně mistrně.

Pokud jste vysazení na charakterizaci postav, jejich pohnutky, motivace a city, tak tu máme další silnou stránku. Postavy mají integritu, vývoj, má-li to pro děj smysl, jsou do někoho zamilovaní, nebo někoho nenávidí, pohrdají jím... Zároveň nejsou černobílé a občas se záporák zachová čestně, nebo se od kladného hrdiny dočkáme nepěkné intriky. Dokonce i v hlavním hrdinovi panuje maličký rozkol – je sice dobrák, ale nekromant. Mohu-li citovat jednu z postav knihy: Občas je nutné zradit, abyste zůstali opravdu věrní. Pochopíte. Autor umí pracovat s city postav tak, že dojme i cynika jako jsem já, a zároveň nesklouzává do zbytečné přemíry sentimentality.

Určitě je pro čtenáře zajímavé, jak se autor vypořádal s fungováním magie. Tvrdím, že se ctí. Magie funguje v celé knížce konzistentně a její použití postavami dává tušit jakési „přírodní zákony“, kterými se kouzlení řídí. Na druhou stranu ale autor odolal pokušení tyhle zákony vyčerpávajícím způsobem vysvětlovat a nudit vypočítáváním toho, kolik temné magické energie je potřeba na ten který prastarý druidský rituál, pokud to není nutné k pochopení děje.

Co se jazyka týče, je spíše moderní než dobový, takže vše je přístupné i dnešnímu čtenáři. Žádné onikání jako ve filmech pro pamětníky. Někdo to může považovat za zápor, ale mě to tak vyhovuje. Na textu je znát, že prošel mnoha úpravami, a to hlavně stylistickými, takže tady se zklamání také nedočkáme. Není to v tomhle ohledu mistrovské dílo, ale nejsou v něm ani do očí bijící chyby a nedostatky.

Ve většině povídek a novel této knihy je děj slušně svižný a napínavý, tempo vyprávění vyrovnané. Občas autor zabrousil do na můj vkus přílišných detailů, anebo se rozhodl demonstrovat svoje znalosti tehdejší politické situace, a tak narazíme na malé hluché místo. Ale spíš je to druh knížky, od které je těžké se odtrhnout.

Když jsem se ptal dalších dvou čtenářů, kteří tuhle knížku také už četli, která z volně navazujících povídek se jim líbila nejvíce, neshodli se. Kvalita je vyrovnaná, já osobně byl nejvíc nadšený z těch delších, hlavně z novely Martyr, kde se řeší zavraždění Horsta Wessela a události s tím spojené. Ale vyloženě slabý kus v tomhle stádečku textů není.

Ve službách republiky
Bandžuch, Tomáš

Nakladatel: Straky na vrbě
Obálka: Jiřina Kmínková
Redakce: Michael Bronec, Jana Kopečková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 664
Rozměr: 105 x 165
Provedení: paperback
Cena: 333 kč

Přidat komentář