RECENZE: Stephen King, UR (aneb Ukrutně Růžová čtečka)

Článek od: Lamanai - 13.04.2012

Jsme zvyklí na to, že nám mistr King servíruje nikoli jeden plně naložený talíř, ale většinou rovnou připraví celou hostinu. Prostře stůl, zapálí svíce a pozve tolik zajímavých hostů, že nám jde hlava kolem a z večírku se vracíme značně vyčerpáni. V roce 2009 se ale šéf rozhodl předvést nám, jak lahodnou chuť může mít pouhá jednohubka. A neváhal nám ji podat na velmi netradičním talířku.

Trh s elektronickými knihami rozhýbal zejména příchod přístroje Kindle. Do té doby se jednalo o příliš drahou srandu na experimenty. Amazon však do stojatých vod hodil pořádnou cihlu a voda přetékající přes hráz roztočila mlýnské kolo naplno.

Stephen King rád hledá nová témata a mladé technologie se ve svých knihách nezdráhá využívat. Vzpomeňme například na jeho zombie karneval v knize Puls (The Cell) z roku 2006, kde se impulzem pro proměnu v nečlověka stává signál mobilního telefonu. O tři roky později se v jeho perlotvorné šedé kůře urodil další nápad. A možná se mistr bál, aby mu nápad se čtečkou nevyfoukl někdo z kolegů a zvolil proto raději kratší formu. Sám Amazon uvádí 61 stran, jiný zdroj 127 stran. Dílko vyšlo stylově výhradně pro čtečky (a pouze v angličtině - také z toho důvodu se nezdráhám prozradit z knihy více, než bych si dovolil jindy) a celé se točí, jak jste se jistě již dovtípili, kolem Kindlu (King novelku napsal ještě před vydáním legendární třetí verze přístroje, inspirován druhou edicí).

V první čtvrtině příběhu se seznamujeme nejen s postavami a prostředím jako v jiných knihách, ale dosti podrobně také s funkcemi a přednostmi Kindlu samotného. Takový poměrně vydařený a ne právě stručný marketingový leták. Tímto způsobem může začátek novely fungovat docela dobře, ale vezmeme-li v úvahu, že čtenář přístroj při četbě právě drží v ruce a jeho funkce zná celkem zblízka, byl jsem z prvních třech desítek stran trochu zklamán. Navíc jsem se neubránil dojmu určité prvoplánovosti.

Pak ovšem elektronický text dostává spád. Wesley Smith, učitel angličtiny na univerzitě, o jejíž průměrnosti po několika odstavcích nebudeme ani trochu pochybovat, se nechá vyhecovat ke koupi čtečky, ačkoli někde uvnitř nepochybuje o tom, že papírové knihy z jeho polic nikdy nezmizí. Že není zahořklý staromilec, tím chce dokázat nejen studentům frekventujícím jeho přednášky literatury, ale také své nedávno ho opustivší přítelkyni a v neposladní řadě i sobě.

Když dychtivě rozbalí zásilku od Amazonu, překvapí ho růžová barva přístroje. Něco tu nehraje, v té době se Kindle dodával jen v bílé barvě. Důležitější je však obsah. Netrvá to dlouho, Wes objevuje v Experimentální nabídce skryté funce Ur.

Zvědavost je silnější než obavy, ostatně co by mu také mohlo udělat neškodné kliknutí na řádek v placatém přístroji. Hahaha, bavíme se na Wesleyho účet společně s Králem Štěpánem.

Nestandardní funkce se dělí na tři Ur nabídky. První se točí kolem knih. Profesor Smith je znalec literatury a když objeví Hemingwayova díla, o kterých neměl tušení, začne se pod košili vkrádat podezření. Ur totiž pracuje v mnoha realitách. Wesley si s chutí a rozčarováním přečte neznámou Hemingwayovu knihu a svěří se s tajemstvím kolegovi Donovi a studentovi Robbiemu, který o něj začíná mít starost. Zatímco se Ellie (Wesleyho ex-přítelkyně, která se rozhodla dát mu po návratu z turné jejího školního sportovního týmu ještě jednu šanci) zabývá vedením dívčího družstva, společně se probírají knihami doručenými z jiných realit, málo jí, nespí, chovají se podivně.

Pak si vzpomenou, že Ur nabízí ještě dvě další funkce. Vezmou to pěkně popořádku a na řadě je denní tisk. K dispozici je pouze New York Times, ovšem v tolika mutacích, že to bohatě stačí. To, co si přečtou o důsledcích hrubě narušené křehké rovnováhy světového míru je vyděsí. Don nechce mít nadále s růžovým monstrem nic společného. A Wesley se rozhodne nezatahovat do průzkumu posledního skrytého menu ani Robbieho.

Jenže poslední funkcí je nabídka lokálních novin, ovšem nikoli souhrn minulých událostí. Naopak, čtečka vidí do budoucnosti! Hlavní zpráva ze dne o týden později nenechá Wesleyho v klidu. Vzhledem k jejímu obsahu s ní seznámí i Robbieho a společně se pak rozhodují odvrátit katastrofu. Více prozrazovat nebudu, přece jen byste si to třeba někdo chtěl v angličtině sehnat a přečíst.

King v novelce odkazuje nejen na své dílo (Srdce v Atlantidě, Temná věž), ale rovněž na knihy slavných autorů. V určitém momentě se také nebojí trošku zafilozofovat, konkrétně nad tím, zda máme právo měnit budoucnost, když v ní jde o lidské životy. Hraje si také s historickými událostmi a jejich důsledky.

Docela by mě zajímalo, zda si Amazon dílo objednal nebo vyšla iniciativa z Kingovy hlavy. Stephen se nechal slyšet, že jej pro peníze nenapsal (ostatně, nějakých 80 tisíc dolarů za tři dny by mu za to přeci nestálo :-). Tak nebo tak, úspěch se dostavil a počet stažení byl podle autorova agenta více než uspokojující.

Novela UR vyšla v roce 2010 také jako ušní knížka.

Tip:

Pokud si zatím nechcete pořizovat čtečku a mrzí vás, že vám unikají některé tituly mířené jen pro elektronické čtení, můžete využít řady simulátorů čteček. Pro knihy v AZW a MOBI si například můžete stáhnout přímo Kindle for PC (existují i mutace pro telefony) od Amazonu. Aplikace je zdarma. Jestli tedy vládnete angličtinou, můžete si na svém počítači či v mobilu přečíst i zde recenzovanou novelu UR.

UR
Stephen King

Nakladatel: Storyville, LLC
Jazyk: anglický
ASIN: B001RF3U9K
Počet stran: 61
Vazba: ebook
Rok vydání: 2009
Cena (Amazon): USD 5.97

Přidat komentář