KOMIKS: Jeph Loeb a Jim Lee, Batman: Ticho

Článek od: Martin Stručovský - 24.07.2012

Komiks Batman: Ticho u nás vyšel už před pár lety, rozdělený do dvou svazků v pevné vazbě, a nyní pro velkou úspěšnost a čtenářskou oblibu přichází na náš trh znovu. Zcela nepřekvapivě se dočkal dvou verzí. Ta první byla sběratelská a čítala jen sto kousků, obohacená o certifikát o vlastnictví. Víc si o ní můžete přečíst tady. Ta druhá už není sběratelská, ale stejně jako raritní vydání je uspořádána do jednoho svazku a liší se i tím, že není v hardbacku, ale paperbacku, a neobsahuje ty milé bonusy. Jinak je ale úplně stejná.

Největší Batmanovi protivníci o sobě dávají opět vědět, což se mu nelíbí, zvlášť když si uvědomí, že se chovají jinak, než je u nich obvyklé. Samozřejmě jako správný detektiv cítí potřebu vypátrat, v čem vězí onen pomyslný háček, a brzy zjistí, že v Gothamu mu řádí nová škodná v podobě neznámého zločince, skrývajícím se pod jménem Ticho. Rozjíždí se zběsilé pátrání plné akce a napětí, na jehož konci čeká Batmana šokující odhalení.

Ticho však neboduje akčními sekvencemi, nýbrž skvěle zvládnutou psychologií hlavního hrdiny. Takže než se nadějete, utápí ho scenárista Jeph Loeb ve výčitkách svědomí za špatné věci, které se staly jeho blízkým. A je úplně jedno, zda se jedná o nehodu Barbary Gordonové, která se kvůli Jokerovi ocitla na vozíčku, či smrt Jasona Todda – jednoho z Robinů. Ostatně tato událost hraje v Tichu velkou roli. Výčitky svědomí ale nejsou to jediné, co hrdinu trápí. Neustále totiž řeší svůj vztah ke Catwoman, která se k němu hned na začátku připojí, aby mu pomohla. Jenže ho sužují otázky: Nepodrazí mě? Můžu jí důvěřovat? Psychologii pak dodává na perfektnosti bravurně zvládnutá ich forma, podpořena českým překladem Jiřího Pavlovského.

Jeph Loeb vybudoval v Batmanovi: Tichu brilantní komiksový příběh, kterému dodává skvělá kresba Jima Lee potřebné kouzlo a šmrnc.

Takže vlastně ne – komiks neslouží jen k ukrácení čekání na poslední díl Nolanovy trilogie, ale je vlastně sám o sobě dobrým čtením, které by vám určitě nemělo uniknout. 

Batman: Ticho /Batman: Hush/
Loeb, Jeph; Lee, Jim
Nakladatel: BB art 
Překlad: Jiří Pavlovský 
Počet stran: 320
Rok vydání: 2012
Cena: 590 Kč 

Přidat komentář