RECENZE: Michael Chabon, Mapy & legendy: Četba a psaní na pomezí

Článek od: Martin Stručovský - 31.08.2012

Amerického autora Michaela Chabona jistě není třeba českému čtenáři představovat. Ve scifistických kruzích je znám především Nebulou oceněným románem Židovský policejní klub. Pokud holdujete mainstreamové literatuře, slyšeli jste jistě o báječné pokloně Sherlocku Holmesovi – Konečné řešení či Úžasných dobrodružstvích Kavaliera a Claye, která svému tvůrci vynesla prestižní Pullitzerovu cenu.

V knize Mapy & legendy se nám Chabon představuje v trochu jiné autorské poloze, byť ani tady neztrácí nic ze své čtivosti. Nabízí nám 16 esejí, v nichž se zaobírá tzv. okrajovou literaturou, tedy fantastikou a detektivkou. A jak při četbě velmi rychle zjistíte, pod maskou uznávaného světového autora, se skrývá stejně velký geek jako jste vy nebo já.

Texty nemají kromě čtivosti, vtipnosti a tématu nic společného. Lze je číst v libovolném pořadí nebo prostě jen podle toho, jakou máte zrovna náladu.

A co uvnitř vlastně naleznete? Je toho opravdu dost a k našemu štěstí polovina knih, o nichž  Chabon píše, vyšla i u nás, takže po dočtení můžete vyrazit na lov do knihkupectví. Kvůli velkému počtu esejí se tu nebudu zaobírat všemi, ale vypíchnu především ty, které na mne zapůsobily nejvíc.

První esej Šibal ve světélkujícím obleku: Zamyšlení se nad moderní povídkou (ukázka), kde autor pojednává o dvojím: jednak o zábavě a důvodech, proč se na ní tolik lidí stále dívá skrz prsty jako na obrovského pavouka. Za druhé pak o povídce a o tom, co by podle něj taková povídka měla obsahovat. Nejsou to však žádné kantorské rady, ale přátelským tónem myšlená moudra, která rozhodně nikoho neurazí. Jistě povinnost pro všechny budoucí spisovatele.

Rozhodně nejvíc boduje ta třetí – Holmesovská fan fiction. Chabon se v ní, jak už ostatně název napovídá, věnuje Velkému detektivovi. Ale nejen jemu, soustředí se na i na jeho tvůrce Artura C. Doyla a události, které ovlivnily jeho tvorbu. Nezapomíná ani na holmesology a důvody, proč je Sherlock stále tak atraktivní pro další autory a čtenáře.

To šestá esej Dětské čtivo se zase zaměřuje na komiks, který byl dříve vnímán jako ryze dětské médium a postupem času se soustředil i na dospělého čtenáře. Není opomíjen ani jeho vývoj a podotýká, že nesouhlasí s tím, co si myslí odborníci – komiks je pro děti moc chytrý, a tak už o něj nemají zájem.

V esejích Chabon často vzpomíná na svoje vlastní čtenářské a spisovatelské zážitky a začátky, čímž kniha získává hodně na osobní rovině a není jen nudným tlacháním o psaní a literatuře.

Mapy & legendy rozhodně nejsou pro každého, doporučit se dají především literárním fanšjmejkrům, kteří si občas rádi přečtou i tu teorii a ještě se u toho rádi dobře pobaví, protože kniha nabízí kromě poučení i zábavu.

Mapy & legendy: Četba a psaní na pomezí /Maps & Legends: Reading and Writing along the Borderlands/
Chabon, Michael

Nakladatel: Albatros Media - Plus
Překlad: Olga Bártová
Obálka: Jakub Krč
Redakce: Daniela Iwashita, Soňa Šedivá, Lubormír Kuba
Rok vydání: 2011
Počet stran: 176
Rozměr: 135 x 200
Provedení­: hardback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář