#SherlocksNotDead

Článek od: Martin Stručovský - 17.10.2016

#SherlockHolmesAlive!

Sherlock žije. Možná žádná literární postava se netěší takové oblibě u spisovatelů a filmařů jako právě slavný detektiv ovládající metodu dedukce. O tom ostatně svědčí nejen seriál z klávesnic Marka Gattise a Stevena Moffata, ale také nová dobrodružství, která se dostávají i na pulty českých knihkupectví. Jenom letos jich vyšlo několik. Pojďme se jim nyní na Sardenu chvíli věnovat.

RECENZE: Anthony Horowitz, Dům hedvábí

Článek od: elho_cid - 30.04.2013

Určitě není od věci psát na Sardenu o knize bez prvků fantastiky, zvlášť když jde o dobrodružství Sherlocka Holmese. Doylův slavný detektiv byl první popkulturní fiktivní postavou, která měla svoje fanouškovské kluby, jejíž fandové organizovali setkání a psali o svém hrdinovi fan fiction.

RECENZE: Arthur C. Doyle, Pes Baskervillský

Článek od: Martin Stručovský - 23.08.2010

Má vůbec cenu zaobírat se v současnosti Sherlockem Holmesem – nejslavnějším hrdinou spisovatele sira Arthura C. Doyla? Má vůbec cenu představovat detektivův asi nejslavnější případ, který byl několikrát převeden do filmového podoby, takže jej dozajista všichni znají? Upřímně: má. A opravdu jej všichni znají? Na Doylových příbězích vyrostly nejméně dvě generace, jenže… Ano, je tu slovíčko jenže, představující onen pomyslný háček. Jenže co generace současných čtenářů? Říká jim něco jméno Sherlock Holmes v době, kdy světu vládne Twilight mánie a kdoví jaké další literární ikony?

Přihlásit se k odběru RSS - A. C. Doyle