SERIÁL: Sherlock - Přízračná nevěsta

Článek od: Martin Stručovský - 03.01.2016

Svou premiéru za sebou má nejnovější díl Sherlocka. Mrkli jsme se nejen na něj, ale také ve stručnosti na samotný fenomén tohoto televizního seriálu. 

Když v roce 2010 dorazil na televizní obrazovky nový britský seriál Sherlock, byl to pro všechny tak trochu šok. Scénáristé Mark Gatiss a Steven Moffat vzali starého dobrého Sherlocka a jeho věrného parťáka doktora Watsona, hodili je do 21. století a do žil jim vmáčkli pořádnou dávku speedu. Moderní Sherlock představoval zábavu dravou, hravou, zároveň ale ctil předlohu, v níž se volně inspiroval. Každý díl trval devadesát minut. Bohužel pro nás ty díly byly jen tři. A bohužel pro nás první řada končila v tom (ne)správném okamžiku. Tahle dvojka se vrátila o dva roky později, aby nabídla ještě víc šokující konec, než první řada. Určitě si pamatujete na ty dlouhé teorie, o tom jak to ti dva dotyční vlastně provedli.

 

Mezitím se v našem světě stala celá řada věcí. Především došlo ale k řadě změn u obou představitelů - u Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana. Všiml si jich totiž Hollywood a získali role ve filmech jako Hobit nebo Star Trek. Ale Sherlock se měl vrátit. A tak do televize vtrhl znovu, tentokrát v roce 2014 (všimněte si prosím těch dvouletých prodlev). Snad žádná řada nebyla diváky tak rozporuplně přijímána jako právě tato. Scénáristi se víc než na zamotané případy soustředili především na vztah Sherlocka s Watsonem a nabídli velmi slabého záporáka. A k lítosti všech nedodali tolik požadované vysvětlení událostí z konce druhé řady. A teď po dvouleté pauze je Sherlock zase zpátky. Ale místo regulérní čtvrté série přichází jednodílná speciální novoroční epizoda nazvaná Přízračná nevěsta.

Přízračné nevěstě se na scénu vrací obvyklí podezřelí, tedy Cumberbatch, Freeman a scénáristická dvojka Moffat Gatissem. A s nimi všechny atributy moderního Sherlocka a naštěstí i schopnost vyprávět dobrý příběh. Takže ano, čeká nás opět řádně komplikovaný případ, který se tentokrát týká nevěsty, která vstala z hrobu, aby zabíjela muže. Ale Přízračná nevěsta se přeci jen v něčem odlišuje. A sice v tom, že se děj z 21. století přesunul do 19. století, kde se původně odehrávají literární předlohy. Oba hrdinové jsou tak stylizování do svých původních předobrazů (Sherlock má ulíznuté vlasy, Watson mohutný knírek) a v obraze jsou víc zmínky o literárních dobrodružstvích Sherlocka, o nichž psal Watson. Ostatně jeden z prvních záběrů Přízračné nevěsty patří magazínu Strand.

Pokud ale něco vzbudí u diváků největší rozpory, pak je to právě poslední půl hodina Přízračné nevěsty. Jsem přesvědčen, že u někoho vyvolá nechuť a u jiného nadšení. Právě tady se ukáže, zda jste ochotni přistoupit na hru, kterou s vámi scénáristé hrají anebo zda naopak znechuceně přepnete a budete si ťukat na čelo. Z důvodu spoilerů samozřejmě nemohu nic prozrazovat, ale mně osobně přijde nápad s konečným provedením Přízračné nevěsty jako absolutně parádní.

Na konci třetí série jsem byl zklamaný a v ústech jsem cítil nepříjemnou pachuť, ale Přízračnou nevěstou si to u mě tvůrci vyžehlili. Jedná se totiž o návrat k tomu, co Moffat a Gatiss v roce 2010 stvořili. A po tomhle chutném dezertu bude čekání na čtvrtou řadu zase pořádné peklo. 

Zdroj obrázkového materiálu: Edna

Hodnocení: 80%
Sherlock: Přízračná nevěsta

Režie: Douglas Mackinnon
Scénář: Mark Gatiss, Steven Moffat
Hrají: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman 

Komentáře

S tím rozporuplným koncem jsi to vystihnul zcela přesně. U nás doma jsme měli jednoznačnou ukázku - já byla nadšená a můj muž si doslova tukal na čelo, jestli se náhodou scénáristi úplně nezbláznili:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Což je právě asi to podstatný - kdo to viděl vytržené z kontextu toho moderního seriálu a vnímal to jen jako samostatnou detektivku, byl ochuzen o spoustu věci, prostě mu unikly, protože je neviděl/nevěděl. Mně pořád vrtalo hlavou, jak to chtějí zaonačit, aby to dávalo smysl, proč se ocitnou v "původní době", a přitom to nepůsobilo jako úplná pitomost. To, jak to bylo celé nakonec vysvětleno, bylo naprosto logické a zcela do sebe zapadající v mnoha ohledech.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Já si to teda hodně užil. Přišlo mi hodně zajímavé udělat příběh jako pět minut v Sherlockově 'paláci'. Asi se to nezařadí na vrchol mého seznamu, ale horší než Pes baskervilský to rozhodně není :D.

Přidat komentář