#SherlocksNotDead

Článek od: Martin Stručovský - 17.10.2016

#SherlockHolmesAlive!

Sherlock žije. Možná žádná literární postava se netěší takové oblibě u spisovatelů a filmařů jako právě slavný detektiv ovládající metodu dedukce. O tom ostatně svědčí nejen seriál z klávesnic Marka Gattise a Stevena Moffata, ale také nová dobrodružství, která se dostávají i na pulty českých knihkupectví. Jenom letos jich vyšlo několik. Pojďme se jim nyní na Sardenu chvíli věnovat.

Baskervillský pes 

Náš přehled samozřejmě nemůžeme začít u nikoho jiného než u sira Arhura C. Doyla. Ostatně kdyby nebylo jeho, tak by tu dnes nebyl ani Sherlock ani Dr. Watson. Je to sotva pár dnů, co nakladatelství Odeon vypustilo do světa nové vydání Baskervillského psa (nebo Psa baskervillského). Jedná se už o několikáté vydání v českém jazyce, což jen dokládá oblibu, jaké se detektivní román s hororovými prvky těší. Nové vydání je navíc opatřeno novým překladem, o který se postaral Richard Podaný. 

Anotace

Jedinečné líčení atmosféry tajemství a hrůzy z událostí, které se zprvu vzpírají logickému chápání, činí z Baskervillského psa nejslavnější Doylův detektivní román. Detektiv Sherlock Holmes se svým přítelem a pomocníkem doktorem Watsonem vyšetřují případy záhadných úmrtí na venkovském panství v pochmurné krajině vřesovišť. Kdo měl zájem na smrti sira Charlese, dobrosrdečného mecenáše zdejšího nehostinného kraje? Je oním vraždícím monstrem skutečně nepolapitelný děsivý pes? Geniální dílo v novém překladu Richarda Podaného.

Arthur Conan Doyle: Baskervillský pes. Vydal Odeon. Překlad Richard Podaný. Počet stran 200. Cena 269 Kč.

Prach a stín

Sherlock Holmes a doktor Watson dorazili hned na začátku roku v dobrodružství Prach a stín. O to se postarala Američanka, nikoliv Angličanka, Lyndsay Fayová, která propojila literární fikci a propojila ji s historickými událostmi. Sherlockovým soupeřem tak není nikdo menší než jeden z nejslavnějších a zároveň nejzáhadnějších vrahů lidských dějin – Jack Rozparovač.  A tak jako svého času Alan Moore (v komiksu Z pekla) i Lyndsay Fayová přišla s vlastním pojetím známého vraha.

Anotace

Před více než sto dvaceti lety zalehla londýnský Whitechapel noční můra. Zvěrstva, která páchá tajemný zabiják na prostitutkách, jsou neslýchaná a bezradný Scotland Yard hledá pomoc u Sherlocka Holmese. Jedině výstřední detektiv z Baker Street, chladnokrevný podivín s geniálním mozkem, se může postavit Jacku Rozparovači a rozluštit jeho tajemství. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že při svém pátrání bude muset bojovat s podezřením, že Jack Rozparovač je - on sám. Mrazivý příběh zaznamenaný z pohledu dr. Watsona není jen mimořádnou a věrnou poctou holmesovskému kánonu, ale především živoucím vyprávěním a atmosférickou detektivkou, odehrávající se ve stínu londýnských ulic a přísvitu plynových lamp. Lyndsay Faeyová dokonale propojila mýtus Velkého detektiva se skutečnými krvavými událostmi, k nimž kriminalistika dodnes hledá klíč.

Lyndsay Fayeová: Prach a stín. Vydala Paseka. Překlad Michal Prokop. Počet stran 328. Cena 299 Kč

Holmesova učednice

Myšlenkou, co dělá Sherlock, když je starý a v důchodu, se zabývalo už několik autorů (Michael Chabon v Konečném řešení nebo Neil Gaiman v povídce Případ smrti a medu) a teď se k nim přidává Laurie R. Kingová (vida, další dáma v našem přehledu a opět Američanka). I v jejím podání Sherlock pěstuje včely a tak nějak se nachomýtne ke zločinu. A jak už název napovídá, k ruce bude mít učednici Marry, kterou začne vyučovat a postupně jí předávat detektivní řemeslo.

První díl z dnes již třináctidílné série Marry Russellová a Sherlock Holmes

Anotace

Píše se rok 1915, když patnáctiletá Mary Russellová, která se po ztrátě rodičů nastěhuje k tetě na venkovskou farmu, potká starého pána zabývajícího se studiem včel a dá se s ním do řeči. Je to Sherlock Holmes na odpočinku. Jeden druhého pak překvapí svým pohotovým úsudkem a Holmes se rozhodne, že z ní udělá svou pokračovatelku. Uběhne několik let a Mary odjede studovat do Oxfordu, ovšem Holmes ji poprvé začne opravdu potřebovat. Někdo totiž unesl dceru jistého amerického senátora a Mary má pomoci s pátráním. Jejich sok se ukáže být nebezpečnější než samotný Moriarty neblahé paměti a brzy jim oběma, stejně jako Watsonovi s Mycroftem, začne usilovat o život.

Laurie R. Kingová: Holmesova učednice. Vydalo Argo. Překlad Alžběta Lexová. Počet stran 416. Cena 398 Kč 

Páté srdce

Pod trochu záhadným názvem se ukrývá kniha, ve které se na český trh vrací Dan Simmons. Fanoušek fantastiky teď určitě zpozorněl. Autor, který se proslavil romány Hyperion nebo Hladové hry, je pověstný tím, jak skvěle dokáže střídat a psát žánry a dokáže se pohybovat v historických kulisách (Terror, Drood). A teď přichází Sherlock Holmes v jeho podání. Páté srdce, podobně jako Prach stín, nabízí propojení fikce s historickými záležitostmi. Holmes se vydává do Ameriky společně se spisovatelem Henry Jamesem, aby vyšetřil záhadné úmrtí Clover Adamsové.

 

Anotace

SHERLOCK HOLMES A HENRY JAMES VYŠETŘUJÍ PŘÍPAD STOLETÍ!

V roce 1893 se slavný detektiv Sherlock Holmes a spisovatel Henry James vydávají do Ameriky, aby rozluštili záhadu svázanou se sedm let starým úmrtím Clover Adamsové, manželky váženého historika Henryho Adamse (jehož rodina dala Spojeným státům dva prezidenty).

Podle všeho se za údajnou Cloveřinou sebevraždou skrývá mnohem více, než by se na první pohled zdálo. A dokonce by se mohlo jednat o násilný čin související se záležitostmi státního významu.

Tou dobou se Holmes právě nachází uprostřed tříletého období po událostech u Reichenbašských vodopádů, během něhož ho Londýňané považují za mrtvého. Holmes svou smrt předstíral, neboť pomocí vlastních dedukčních schopností dospěl k závěru, že je pouhou fiktivní postavou.

Tohle zjištění pro Henryho Jamese představuje celou řadu dalších problémů: je-li jeho spoluvyšetřovatel pouhým dílem fikce, co to dělá z něj? A co si má mistrovský vypravěč počít se zlověstnou silou – nesoucí možná jméno Moriarty –, která je nejspíš ze stínů všechny ovládá?

Dan Simmons: Páté srdce. Vydal Mystery Press. Překlad Alžběta Lexová. Počet stran 576. Cena 449 Kč.

Když Sherlock nevyšetřuje… aneb Holmesovi blízcí v roli detektivů

Mrtví nikam neutečou

Naprosto čerstvá novinka ze Sherlockova světa, ve které je v roli vyšetřovatele tentokrát Holmesův oddaný parťák Dr. Watson. Děj knihy Mrtví nikam neutečou se odehrává v období první světové války, kdy vznikne záhada kolem jistého muže, který jako jediný přežil jistou nehodu. Mrtví nikam neutečou jsou už druhým případem Dr. Watsona. Předchozí díl Krajinou mrtvých mužů vyšel už minulý rok. A celá série dnes čítá dílů pět. Jak je vidět, máme ještě co dohánět.

Anotace 

Temné stíny první světové války v idylické krajině anglického venkova...

Po návratu z první linie doktor Watson bojuje s démony války ve vlastní mysli. Prožité hrůzy ho pronásledují ve snech. Stejně jako tisíce dalších se nedokáže vyrovnat s peklem, jímž si prošel. Svou zkušenost se rozhodně využít a pomoci stále narůstajícímu počtu mužů trpících psychickými problémy. 

Kdesi ve střeženém koutu Anglie na něj čeká další pacient. Muž, který jako jediný přežil nehodu opředenou tajemstvím. Sedm vojáků zemřelo, on zešílel a není schopen slova. Na jeho výpovědi však závisí osud celého projektu, jenž by mohl zvrátit válku ve prospěch Anglie. A v Anglii žije pouze jeden lékař, který by mohl celou záhadu rozřešit. Doktor Watson se znovu pouští do nebezpečného dobrodružství, při němž se ukáže, že ve válce se nepřítel může objevit na obou stranách fronty.

Robert Ryan: Mrtví nikam neutečou. Vydal Plus. Překlad Kateřina Kovářová. Počet stran 464  Cena 399 Kč

Dům na Baker Street  

Když vyšetřuje Dr. Watson, proč by nemohla jeho drahá Mary a paní Hudsonová? Podobnou otázku si nejspíš položila Michelle Birkby. Dům na Baker street představuje první případ obou zmíněných dam a Birkbyová, stejně jako Lyndsay Fayová, si bere na paškál Whitchapel a Jacka Rozparovače, který stále běhá po svobodě.

Série o Martě Hudsonové a Marry Watsonové zatím čítá dva díly, přičemž The Woman of Baker Street (český název bude pravděpodobně Ženy z Baker Street) vyjde v originále teprve až příští rok.

Anotace 

Bytná Sherlocka Holmese a manželka doktora Watsona se rozhodnou vyjít ze stínu a rozjet své vlastní detektivní pátrání. Z kuchyně na Baker Street číslo 221b se vydávají do temných zákoutí Londýna, zejména do čtvrti zvané Whitechapel, jejíž obyvatelé se dosud nevzpamatovali z hrůzostrašných vražd Jacka Rozparovače, jenž stále nebyl dopaden. Marta Hudsonová a Mary Watsonová postupně rozplétají klubko zločinů, které je mnohem složitější, než se zpočátku zdálo, a zjišťují, že přestože nejsou nejslavnější detektiv všech dob, i ony dokážou vyřešit zapeklitý případ.

Michelle Birkbyová: Dům na Baker Street. Vydala Grada Publishing. Překlad Kateřina Elisová. Počet stran 336. Cena 349 Kč

Sherlock Marka Gattise a Stevena Moffata:

Co víme?

Zatímco o třetím pokračování Sherlocka Holmese s Robertem Downeym Jr. a Judem Law prakticky nic nevíme (ale všichni doufáme, že na něj jednou dojde), kolem seriálu BBC je v poslední době celkem šrumec.

Datum premiéry čtvrté řady zatím nebylo stanoveno, ale podle všeho by mohla dorazit buď někdy kolem Vánoc anebo začátkem roku 2017. O tom svědčí nejen fakt, že natáčení je v plném proudu, ale taky skutečnost, že před pár dny byly odhaleny názvy prvních dvou epizod, které zní: The Six Tchatchers (inspirací byl nejspíš Doylův text The Adventure of the Six Napoleons/česky Šest Napoleonů/ a Lying Detective (inspirací byl nejspíš Doylův text The Adventure of Dying Detective/česky Umírající detektiv), přičemž název té finální ještě tvůrci stále tají.

Konec třetí série pak nenechal určitě nikoho chladným. Vrátil se Moriarty? Nevrátil se? Ať už to bude jakkoliv, Sherlock v nové sérii vyfasuje dalšího záporáka. Culvertona Smithse si zahrál Toby Jones (znát ho můžete jako Arnima Zolu ve filmu Captain America). Doufejme, že bude geniálnímu detektivovi zatápět víc než Charles Magnussen (Lars Mikkelsen, s jehož bratrem Madsem hraje Cumberbatch v blížícím se Doctoru Strangeovi),  ve třetí sérii, která po tak dlouhém čekání příliš nezaujala. Po skvělé Přízračné nevěstě proto všichni doufáme, že čtvrtá série bude po stránce kvality návratem k prvním dvěma řadám.

 

Přidat komentář