KOMIKS: Tite Kubo, Bleach 1: The Death and the Strawberry

Článek od: Petr Simcik - 11.09.2012

Ičigo Kurosakimu je patnáct let a kromě toho, že má dost neurotického otce, který ho běžně zdraví kopem z otočky (ze začátku jsem přemýšlel jestli jde o rafinovaně absurní zpodobnění vztahů, které se odehrávají pouze v myslích postav, ale na konec... ano, opravdu do sebe kopou), a že vidí duchy, je poměrně normální teenager. Jestli on ty duchy nevidí proto, že je tak často mlácený do hlavy. No, asi ne. Jeho sestry totiž ty duchy vidí taky, i když poměrně omezeně. Taková normální japonská rodinka.

Na tohle všechno už si Ičigo tak nějak zvykl, ale věci se velmi rychle změní, když se jednoho dne v jejich domě objeví Rukia Kučiki, sběračka duší a když je po prohraném souboji s Hollow (zkažená duše, většinou v podobě několika metrového monstra) nucena se s Ičigou o své schopnosti podělit, resp. mu je nedobrovolně předat.  Ičigo se tak bude muset sám stát sběračem duší,  i když vůbec neví, jestli o takovou "poctu" vlastně stojí...

Bleach: The Death and the Strawberry (anglické názvy jsou podmínkou pro vydavatele a odkazují na obsah mangy) je jedním z mnoha příběhů se stejným schématem. Obyčejný středoškolák je obdařený mnohdy nechtěnou schopností, která s sebou nese zodpovědnost naučit se ji přijmout a používat a musí navenek zůstat stejně normální jako dřív. Pravda, Ičigo nebyl normální ani před oním osudným setkáním s Rukiou, ale dále v příběhu se to nijak zvlášť neprojevuje. Každopádně, i když jde jen o Ičigova "učňovská léta", neznamená to, že by se do toho neobul pěkně od podlahy. Kromě schopnosti vidět duchy je pro poslání sběrače duší náležitě vybaven díky kung-fu soubojům s otcem.

Hned v prvním příběhu se musí utkat s Hollow proto, aby zachránil svou vlastní rodinu. Podruhé ho Rukia postaví před dilema, koho vlastně bude chránit. Ve třetím se podíváte, proč má Ičigova velmi sympatická spolužačka Inoue po těle modřiny a nakonec se ukáže i Chad, na kterého stále něco padá (motorka, traverza) a to zřejmě jen proto, že si dovolil pořídit papouška. Tyto počáteční příběhy ale zdaleka nejsou jenom rubačky. Tite Kubo nás pomocí nich zhusta seznamuje s pravidly svého světa, lovem duší a tajemnou Soul Society.

A že to bude svět zajímavý není pochyb, jinak by také kromě mangy nevyprodukoval anime seriál, filmy, karetní i počítačové hry a třeba i muzikály. Ale zpět k manze. Ta hned v první knize celkem zajímavě nastavila postavy, takže svého sympaťáka si asi vybere každý, na druhou stranu je cítit, že seznamování nás čeká i v druhém díle. Naštěstí probíhá seznamování většinou systémem pozdrav - gag, či pozdrav - akce, zkrátka žádné nudné sáhodlouhé proslovy. 

Co se týče kresby, tak ta se pohybuje někde mezi svými hlavními rivaly - realistické Deathnote a dětské Naruto, přičemž v základu jde do reálna, ale v komediálních prvcích přicházejí zjednodušení a deformace. 

Bleach to má po prvním dílu u čtenářů rozehráno poměrně slušně, otázkou teď zůstává spíše to, jestli český trh uživí tři úspěšné manga série. Možná ano, protože Bleach by si mohli při čekání dopřávat jak fanoušci Deathnote, tak Naruta.

Tite Kubo, Bleach 1: The Death and the Strawberry 
Nakladatel: Crew
Překlad: Anna Křivánková
Obálka: Tite Kubo
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2012
Počet stran: 192
Rozměr: 115 x 175
Provedení: paperback
Cena: 189 Kč

Přidat komentář