RECENZE: Howard Philips Lovecraft - Volání Cthulhu 2/2

Článek od: elho_cid - 30.10.2012

Vadilo vám, že je tato recenze rozdělená na dva díly? Možná to budete vyčítat i třetímu dílu Lovecraftových spisů „Volání Cthulhu“. Ten je totiž na dva svazky rozdělený přibližně uprostřed jedné z nejlepších Lovecrafotových novel, zvané Případ Charlese Dextera Warda. Případ mladého zvídavého muže, který propadne nekromancii a přivodí tak pohromu nejen sobě, ale i svým rodičům je na Lovecraftovy poměry velmi napínavý. Příběh je podaný z pohledu mladíkova lékaře, který od strachu o jeho duševní zdraví plynule přejde do strachu o svojí vlastní příčetnost.

Třetí svazek je vůbec bohatý na delší texty, Lovecraftovy novely. Jako další povedenou bych asi jmenoval známý Šepot ve tmě. Přestože se jedná o klasický Lovecraftovský syžet (Budu vám vyprávět, co se mi nedávno přihodilo děsivého. Vlastně se nic nestalo a nic jsem neviděl, ale měl jsem strach.), tak má atmosféru a pár zajímavých nápadů, na což editoři nezapomenou upozornit v poznámkách. Poslední delší novelou v třetím díle sebraných spisů je Snové putování k neznámému Kadathu. Jedná se o dozvuk snového období v Lovecraftově tvorbě a zřejmě i jeho vrchol. Hrdina opakovaně sní o nádherném městě a vydává se za vládci říše snů žádat, aby mu toto místo odhalili. Příběh je dějový, hrdina neustále něco podniká, nebo někam putuje. Příběh je tedy méně lyrický než jak Lovecrafta znám, ale děj na mě působil jako nastavovaná kaše odnikud nikam.

Dále tu opět máme důvěrně známou Hrůzu v Dunwichi. V tomhle překladu jsem ji ještě neznal a s chutí jsem si líčení všech těch slizkých a blanitých nestvůr přečetl znovu. Ondřejovi Neffovi se velice povedl překlad Volání Cthulhu. Nevím, jestli v tomhle překladu už někdy vyšel, ale pokud ne, určitě je to jeden z důvodů, proč si knížku pořídit.

Další povídkou, kterou jsem znal už z dřívějška, je Barva z kosmu. Pro mě je líčení děsu šířeného vetřeleckou barvou velkým argumentem v debatě o Lovecraftově originalitě a původnosti myšlenek. A zároveň vypovídá o schopnosti psát o nejnepředstavitelnějších věcech.

Povídka Chladný vzduch je opět typická autorova vyprávěnka o setkání s hrůzou. Tu tentokrát představuje podivný soused. Ze stejného soudku je i Pickmanův model, na kterém je zajímavá provázanost s jinými Lovecraftovými díly.

Podivný dům vysoko v mlze nás naladí na putování po snových světech, do stejné kategorie pak patří i povídka Stříbrný klíč. Nepřišel jsem jim na chuť.

O to větší radost mi udělaly kratší texty v druhém svazku. Historie Necronomiconu není povídka, ale pro všechny fanoušky určitě cenný zdroj informací o bájné knize. Další nepovídkový text Tamtéž umožní čtenáři pochopit Lovecraftův smysl pro humor – po jeho přečtení máte v mysli klíč k odhalování svérázného humoru v jiných autorových dílech.

Poslední dvě povídky budu jen jmenovat - Potomek a Prastarý lid. Do sebraných spisů určitě patří a tvoří díky všeobecné provázanosti všech Lovecraftových fabulací důležité kousky skládačky, ale do nějakého reprezentativního výberu bych je asi nezařazoval.

Co může dnešnímu čtenáři Lovecraft nabídnout? Je ještě šílený Arab Abdul Alhazred se svým Necronomiconem děsivý, když už deset let víme, kam vede šílenství kolem jiné arabské knihy? Jsou popisy blanitých a hmyzích kreatur odporné, když uvážíme, co za hračky dává McDonald do Happy meal?

Přinejmenším je Lovecraft kultovní a obeznámenost s mýtem Cthulhu a dalšími jeho výmysly je součástí popkultury fandomu. A za druhé to pořád je únik zpět do časů, kdy horor nebyl trapnou kombinací lekání a stříkajícího kečupu.

Volání Cthulhu 2
Lovecraft, Howard Phillips

Nakladatel: Albatros Media - Plus
Překlad: Linda Bartošková, František Jungwirth, Václav Kajdoš, Stanislava Menšíková
Obálka: František Štorm
Redakce: Jitka Cardová, Soňa Šedivá, Petra Mejstříková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 324
Rozměr: 135 x 205
Provedení­: hardback
Sebrané spisy Howarda Phillipse Lovecrafta III/2
Příběhy a novely z let 1927 - 1930
Cena: 299 Kč

Druhá část třetího svazku lovecraftovský spisů Volání Cthulhu přináší vedle všemi již jistě napjatě očekávaného dokončení novely Případ Charlese Dextera Warda další povídky a příběhy z let 1927 - 1930. V dubnu 1926 se Lovecraft vrací z nemilovaného New Yorku zpět do rodné Providence a s novou tvůrčí energií píše jedny ze svých nejpůsobivější a čtenářsky nejpřitažlivější příběhů: Barva z kosmu je výjimečným propojením horou a science fiction, jejíž objevnost oceňoval i Stanisław Lem, Tamtéž představuje velmi vtipnou mystifikační hříčku, zatímco Hrůza v Dunwichi či Šepot v temnotách obohacují žánr strašidelných povídek o „mytický" rozměr, který později jeho vydavatelé proslaví pod jménem mýtus Cthulhu. Svazek doplňuje i překlad studie Produktivní hnus od J. M. Fischera.

Přidat komentář