PR+LITERATURA: Amanda Stevens, Okřídlená duše

Článek od: Anonym - 25.11.2012

Anotace:

Amelia Grayová od svých devíti let vídá duchy. Aby se před nimi chránila, úzkostlivě dodržuje pravidla, která jí v dětství vštípil otec. Zvláště jedno z nich však nyní bere ze své. John Devlin, policejní detektiv, Amelii přitahuje více než kterýkoliv jiný muž v jejím životě. A to navzdory tomu, že společně vyšetřují sérii krutých vražd a že s každým soumrakem proplují závojem jeho dva duchové.

Tělo mladé dívky, nalezené na hřbitově, který měla Amelia zrestaurovat, je jen prvním článkem v dlouhém řetězci matoucích stop, zapomenutých příběhů a zamlčovaných tajemství. Vodítka obsažená v náhrobní symbolice, jež Amelii zanechává vrah, ji sice dovedou blíž k odhalení pravdy, ale také ke zjištění děsivé úlohy, kterou má v celém případu sehrát ona sama. Žal a zoufalství dokáže k člověku připoutat melancholickou duši, ale i bytost naplněnou děsivou nenávistí. a ta může sahat až za hrob.

O autorce:

Amanda Stevensová vyrostla v podhůří Ozarkské planiny, v kraji plném legend a duchařských pověstí. Dětská fascinace tajemnem postupně přerostla v celoživotní spisovatelskou posedlost, o čemž svědčí na padesát jejích titulů s prvky nadpřirozena. Mezi nejoceňovanější patří temné thrillery The Dollmaker nebo Whispering Room. Průlomový úspěch zaznamenala v roce 2011 její volná trilogie o "hřbitovní královně" Amelii Greyové, jejímž prvním dílem je Okřídlená duše.

Ukázka:

NIKDY SI MRTVÝCH NEVŠÍMEJ.
NEDÍVEJ SE NA NĚ, NEMLUV NA NĚ, NEPŘIPUSŤ, ABY VYCÍTILI TVŮJ STRACH.
NIKDY SE NEDRUŽ S TĚMI, KOHO DUCHOVÉ PRONÁSLEDUJÍ.
A NIKDY, NIKDY NEPOKOUŠEJ OSUD!

A pak jsem to uviděla. Těsně za proudem bledého měsíčního světla se vznášela mlžná, snová postava. Devlinův duch. Dítě.

Zpočátku jsem se domnívala, že mám vidiny. Modlila jsem se, aby ho moje předrážděná fantazie upředla z mého nejbytostnějšího strachu. Ale ta dívenka tam byla.

Přes tmu jsem cítila ledový oheň jejích očí.

Houpačka i větrné zvonky teď byly potichu. Kromě vyděšeného tlukotu vlastního srdce jsem neslyšela vůbec žádný zvuk.

Přinutila jsem se zůstat u okna, jako bych nedbale vyhlížela do zahrady. Avšak v okamžiku, kdy můj pohled zabloudil od příznačného dítěte jinam, vycítila jsem jeho hněv.

Skrze mlžnou auru vyhlížela její pleť průhledně a z hlavy jí splývaly rozcuchané havraní kudrny. Na sobě měla světlomodré šaty a za pasem snítku jasmínu. Když zvedla ruku a ukázala na okno, kde jsem roztřeseně stála, na prstě se jí zatřpytil droboučký prstýnek.

O tom, co má v úmyslu, se nedalo pochybovat.

Věděla, že tam jsem.

Věděla, že ji vidím.

A dávala mi najevo, že to ví.

Okřídlená duše /The Restorer/
Amanda Stevensová

Vyšlo: listopad 2012, Knižní Klub
Překlad: Věra Klásková
Redakce: Anna Urbanová
Počet stran: 368
ISBN 978-80-242-3699-5
Doporučená cena 249,- Kč (klub)/ 299,- Kč (trade)

Přidat komentář