PR+KOMIKS: Blacksad – soukromé očko ve zvířecí kůži

Článek od: Anonym - 09.12.2012

Jeden z nejúspěšnějších komiksů současnosti přináší nejen napínavou detektivku drsné školy, ale i originální vhled do temných témat minulého století.

Už asi nikdo dnes netvrdí, že komiksy jsou zábavou pouze pro děti... ale postupně mizí i ta pověra, že komiksy se zvířaty jsou učené pouze dětem. Tituly jako Maus či Usagi Yojimbo to dokázaly. A teď je tu další přírůstek do téhle zvířecí rodiny. U nás už kultovní Blacksad. Komiks, který byl přeložený do více než dvaceti jazyků a zabodoval jak na Eisner Awards, tak na festivalu v Angoulême.

Detektivky drsné školy byly vždycky plné výrazných a jasně vyhraněných postav... a se zvířaty v hlavních rolích je tenhle žánr ještě krystaličtější. Krysy, lišky, medvědi, chameleoni – ti všichni dávají lidským vlastnostem svou podobu. A stejně jako zvířata vystihují lidské charaktery, tak i čtyři příběhy obsažené v této knize úhledně vykreslují temnou tvář Ameriky poloviny minulého století. Rasové spory, studená válka, psychické úchylky, Ku-klux-klan, jedy v okolí i drogy, to všechno tu ve zvířecí podobě působí mnohem sugestivněji a úderněji. Komiks vyznívá jako děsivá Ezopova bajka bez finálního poselství... aniž by se to ale zvrhlo v čiré moralizování. Pořád je to přece jen detektivka – a to skvělá detektivka. Atmosférou sršící chandlerovská kriminálka se přenáší z jednoho barvitého prostředí do druhého a vypráví dramata lidí, ničených nelítostným světem... i vlastními touhami.  

Těžko najít jinou komiksovou prvotinu, která by dosáhla světového úspěchu, obliby u čtenářů i uznání u kritiky tak rychle a tak jednoznačně. V hodnocení francouzského serveru Bedetheque, kterého se účastní desítky tisíc hlasujících, se Blacksad setrvale drží na prvním místě, před všemi klasickými a proslulými veledíly historie komiksu. Kombinace úžasně dynamické kresby nápaditě měnící barvy, a přitom si udržující okamžitě poznatelný styl, s úderným detektivním příběhem, pod jehož povrchem se skrývají silné, každému člověku blízké city, nemluvě o geniálně vystižené postavě hlavního hrdiny, elegantního pantera a soukromého očka, detektiva Blacksada, se ukázala být trefou do černého.

Stejný úspěch jako v zahraničí, měl Blacksad i u českých čtenářů, kteří se s prvními třemi alby mohli seznámit v komiksovém magazínu CREW, vždy vydanými na dvě pokračování. „Blacksad byl jednou z nejpopulárnějších postav, která se kdy v Crwi objevila,“ říká šéfredaktor Crwe Jiří Pavlovský. „Čtenáři se do něj okamžitě zbláznili. A není divu. Nejde ani o to, že je to opravdu nádherně kreslené... vlastně spíš malované... ale i o to, že to přesně vystihuje podstatu drsné školy a vlastně veškeré dobrodružné literatury. Osamělý, čestný hrdina a neskutečně charismatický hrdina v nelítostném světě, schytávající rány a přesto znovu a znovu vstávající a dál bojující. Navíc v případě tohohle komiksu nejsou jeho protivníkem pouze všeho schopní lidé (tedy zvířata), ale v pozdějších dílech i samotná doba.“

Tvůrci tohoto díla jsou španělský scenárista Juan Díaz Canales a malíř Juanjo Guarnido, (který se sice věnuje animaci, ale světově mnohem proslulejší je jako spoluautor právě této série). Řada Blacksad byla sice jejich prvotinou, ale okamžitě si získala celosvětovou slávu a uznání, což je o to obdivuhodnější, že je od autorů, kteří nepocházejí z jedné z tradičních komiksových supervelmocí.

Kompletní série Blacksada, včetně česky nevydaného čtvrtého dílu a krátkých, leč zajímavých bonusů, vychází nyní jako pátý svazek úspěšné a cenami ověnčené ediční řady Mistrovská díla evropského komiksu, ve které se objevily takové ikony žánru jako Incal, Arzach, Věčná válka či Výprava za ptákem času. Opět se objevuje jak v brožované, tak ve vázané podobně.

Přidat komentář