KOMIKS: Brian Azzarello, Hellblazer – Zamrznutí

Článek od: David P. Stefanovič - 01.01.2013

Constantine je člověk, který si přítomnost prostě neužije. Ať je kdekoliv, i když se snaží si v klidu dát pintu piva v té či oné putyce, vždycky ho okamžitě dožene buď minulost, anebo ještě hůř – budoucnost. Dřív nebo později by se z toho musel každý zbláznit, John ale svůj život přijímá s ledovým úsměvem. A s cigaretou v koutku úst.

Stejně jako v minulém díle, i tentokrát drží Azzarello Constantina v Americe. Co taky v Anglii, když nátury a legendy amerických vidláků jsou tou pravou vodou na mágův mlýn. Nemusí se ani příliš snažit, podivnosti, hnusy a zlovolnosti kolem něj cirkulují jako mouchy sedající na lep. Lidé se nesnášejí, zabíjejí a utíkají před svými děsy a to, že při tom s oblibou ukazují obviňujícím prstem na anglického podivína, ještě neznamená, že s tím má vážně něco společného. Jen má prostě extrémní talent se vyskytovat ve špatnou chvíli na špatném místě.

Sešit otevírá krátká povídka … a pohřbený. Kresba Steva Dillona patří mezi českými Hellblazery k těm realistickým, i když proti Frusinovi, který má na starosti předchozí Dobré úmysly a také hlavní příběh tohoto svazku, si Dillon vystačí s čistšími, méně detailními liniemi (ač toto pravidlo neplatí ani pro jednoho z nich plošně). Azzarello zde nechává Constantina se starým známým agentem Turrem vést nad pivem přímočarý dialog o dluzích minulosti a o tom, koho všeho John se*e. Zajímavější je epizodka, odehrávající se jim za zády, ve které jsou tři od pohledu nebojácní ranaři (zde si doplňte zase to slovo) až za ušima, když najdou v magazínu fotku svého velmi živého známého, kterého vlastníma rukama zamordovali. Nechtěl bych být v jejich kůži, když jim na stole přistane pohled se slibem „Brzo se uvidíme.“

Zamrznutí přivádí Constantina do motorestu odříznutého od světa nejhorší sněhovou vánicí za posledních x let. To, že do něj přijde pěšky, protože auto má v Londýně, je pro něj typické. A nebylo by to pověstné Johnovo štěstí, kdyby se, sotva se za ním zavřou dveře, nevynořil z legend místní bubák a masový vrah v jednom – Ledař, který svým obětem odpomáhá ze života obrovskými rampouchy. Přidejte k tomu partu vynervovaných místních, dohadujících se, jestli za mrtvolu nalezenou venku může někdo z nich, Ledař, nebo – samozřejmě – Constantine, a aby toho nebylo málo, tak ještě trojici lupičů a vrahů na útěku, které vánice zavane do stejného motorestu, a které nenapadne nic chytřejšího, než pojmout všechny přítomné za rukojmí. Nutno dodat, že Constantine má z toho samozřejmě po celou dobu legraci a jen tak nenápadně splétá nitky a posouvá figurky po šachovnici, aby se každému dostalo, co si zaslouží. Doporučuji přečíst vícekrát pro plné docenění všech mágových drobných konverzačních tahů, vedoucích k přesně danému cíli.

Finální příběh Pokojoví psíci a angličtí páni ubírá Constantinovi více než 20 let a rukou Guye Davise mu dopřává opět o něco „komiksovější“ výtvarnou podobu. Johna se tentokrát nesnaží dohnat jeho minulost, ale naopak budoucnost. Jenže on si toho – jak má často ve zvyku – ani nevšimne. Takže zatímco se baví močením na hlavy svých přátel a vymýšlením vylomenin, které mu vynesou snadné peníze (ovšem vylomenin pořádně atmosférických, minimálně na první čtení), v pozadí hasnou životy těch, kteří se s ním zapletli a míhají se tajemné existence, které snad budou mít k Johnově dalšímu žití ještě co říct…

Zamrznutí nepřináší až tak propracovaný, mnohovrstevnatý a temný příběh jako předchozí Dobré úmysly, je to ale pořád pekelně atmosférické čtení, které by neměl žádný fanoušek hororu a těžce suchého anglického humoru minout. Očekávání pro finále Azzarellovy/Constantinovy epické cesty Amerikou, které nás nyní čeká, jsou i po tomto díle maximální.

John Constantine, Hellblazer: Zamrznutí /John Constantine, Hellblazer: Freezes Over/ (GALERIE)
Azzarello, Brian - Frusin, Marcelo - Davis, Guy - …

Nakladatel: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Tim Bradstreet
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2012
Počet stran: 168
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 349 Kč

Příběhy:
...a pohřbený
(...and Buried)
Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Steve Dillon

...Zamrznutí
(...Freezes Over)
Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Marcelo Frusin

Pokojoví psíci a angličtí páni
(Lapdogs and Englishman)
Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Guy Davis

Přidat komentář