KOMIKS: Ed Brubaker, Criminal

Článek od: Štěpán Jura - 20.01.2013

Ed Brubaker je považován za jednoho z nejlepších komiksových scénáristů současnosti v oblasti kriminálek a superhrdinských příběhů. Šest ocenění (2x Harvey award a 4x Eisner award) mluví za vše. S jeho superhrdinskou tvorbou nás nakladatelství BBart už začalo seznamovat pomocí Kapitána Ameriky. Teď konečně přišel čas i na jeho kriminální tvorbu, a to rovnou ve velkém stylu, Deluxe edicí Criminalu. Slovíčko deluxe má v názvu svoje opodstatnění. Kromě prvních tří dílů řady (13 sešitů) a obligátního omnibusového hardcoveru se dočkáme na konci množství bonusů. Galerie obálek, různé „making of“ jsou už dneska často standardy, ale Criminal překvapí například esejemi, bonusovým krátkým příběhem a nebo nezvyklou věcí, komiksovým trailerem!

Kvůli zajímavým bonusům si Criminal asi nikdo nepořídí, to spíše díky třem příběhům, které v sobě omnibus ukrývá. Ty na sebe přímo nenavazují, ale v drobných narážkách na sebe (i zpětně) odkazují.

První Zbabělec (Coward) nám představí profesionálního zloděje Leo Pattersona. Leo patří ke špičce v oboru díky svému jednoduchému systému pravidel, jimiž se vždy řídí. Jako každý chlap ovšem někdy sleví ze svých zásad kvůli ženské a odstartuje tím krvavou sérii událostí, kde se Brubaker nemazlí s žádnou postavou a hned na prvním příběhu nám ukáže to, co je typické i pro ostatní části Criminalu. Osamělý hrdina bez šance na přežití jde „proti všem“ a to i z důvodů, za něž přímo nemůže, zaplete se s femme fatale a na konci na něj přes množství zvratů (i klišé) nečeká zrovna šťastný konec. K ponuré atmosféře přispívá i úsporná kresba s minimem barev.

Ta opravdu krásně vynikne v druhém příběhu Lawless, jenž se odehrává v zimě, tedy s hromadou sněhu, který dovoluje vykreslit spoustu stylových dvoubarevných scén. Tracy Lawless je armádní odstřelovač, který se jako jediný z rodiny dokáže živit poctivým způsobem. Když je však jeho mladší bratr zabit jeho vlastním gangem, Tracy opouští posádku a vydá se do města jako anděl pomsty a snad každý čtenář si umí představit, jaké pozdvižení umí vyvolat dvoumetrová hora svalů cvičená několik let k zabíjení, poháněná touhou se mstít.

Nakonec nás čeká série na sebe navazujících příběhů Mrtví a umírající (The Dead and The Dying), které nás v několika epizodkách vezmou do sedmdesátých let a představí několik postav, jež spolu na první pohled nemají nic společného, ale jejich osudy se v různých momentech překryjí (pokud vám to připomíná Pulp Fiction, nejste daleko od pravdy). Spíše než jejich společný osud jsou Mrtví a umírající zajímaví proto, že nám dovolí nahlédnout do minulosti některých postav z předchozích dvou Criminalů.

První vydání Criminalu u nás je úžasné čtení, které nadchne a nepustí, než jej přečtete. A pak si jej přečtete znovu, protože se vydáte hledat různé odkazy mezi příběhy. Ed Brubaker dokázal svým vypointovaným a strhujícím scénářem s pomocí kresby Seana Philipse vytvořit dílo stojící za pozornost. Snad letos vyjde i druhý omnibus, který v zahraničí vyšel na podzim loňského roku.

Criminal: Deluxe edice /Criminal: Deluxe edition/
Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Sean Philips
Nakladatel: BB art
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Sean Phillips
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Jarotková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 432
Rozměr: 180 x 265
Provedení: hardback
Cena: 990.00 Kč

Přidat komentář