PR+SOUTĚŽ: Děti chtějí žít ve spravedlivém světě

Článek od: Anonym - 29.01.2013

Praha, 22. ledna 2013 – V pondělí 21. ledna proběhlo v budově Ústavního soudu v Brně slavnostní vyhlášení a předání ocenění vítězům dětské literární soutěže na téma „spící spravedlnost“. Autoři vítězných prací obdrželi diplom z rukou předsedy ÚS, JUDr. Pavla Rychetského, který převzal nad soutěží záštitu. Tento unikátní projekt, který vyhlásilo Nakladatelství Fragment v září 2012 pro žáky 5. až 8. tříd, prokázal, že děti chtějí spravedlnost. 

Soutěž slohových prací na téma „spící spravedlnost“, která je ústředním motivem druhého dílu románové trilogie Spící město, se rozhodlo vyhlásit Nakladatelství Fragment společně s autorem knihy Martinem Vopěnkou. Úkolem dětí bylo napsat slohovou práci o tom, kde podle nich spravedlnost spí.

Do soutěže se přihlásilo 38 škol, které zaslaly podle svého výběru celkem 98 nejlepších prací. Můžeme tedy předpokládat, že základního kola soutěže se zúčastnilo přes 1000 dětí.

Zaslané práce překonaly očekávání vyhlašovatelů. Ukázalo se, že mnoho dětí vnímá velmi citlivě a bystře nespravedlnost jak ve svém osobním životě, v blízkém okolí, tak i ve společnosti a na celém světě. Bylo velmi těžké určit vítěze, protože každá zaslaná práce má svou hodnotu a je cenným svědectvím a upřímnou výpovědí o vnímavosti dětského pisatele. Pro práce žáků osmých tříd již byly typickým znakem závažné úvahy na téma spravedlnost.

Časté bylo téma osobní křivdy, která se udála pisatelům, příp. nespravedlnost, která se stala sourozenci, kamarádovi či spolužákovi. Upřímnost, s níž žáci popisovali křivdy ve škole, od rodičů, sourozenců, a schopnost vcítit se do druhého, který se potýká se šikanou, doplácí na svou odlišnost anebo má vážné zdravotní problémy, porotce opravdu překvapily a okouzlily. Objevilo se také téma týrání zvířat či dětí ze strany rodičů. Některé práce vyjadřovaly soucit se starými lidmi a upozornění na nehezké zacházení s nimi, poukazovaly na porušování lidských práv všeobecně a problémy sociální nespravedlnosti. Posledním a neméně významným typem textů byly úvahy, které se zaobíraly výkladem samotného slova „spravedlnost“ a často prokazovaly skvělý přehled pisatele o mezinárodních vztazích.

Z hlediska žánrů lze práce rozdělit na tři skupiny: skutečný příběh autora nebo někoho z jeho okolí, fiktivní příběh a úvaha.

Porota brala v potaz jak upřímnost a autenticitu výpovědi, tak její obsahovou závažnost a literární formu zpracování.

 Slavnostní vyhlášení soutěže a předání ocenění autorům vítězných prací se uskutečnilo v pondělí 21. ledna 2013 v budově Ústavního soudu v Brně za přítomnosti předsedy ÚS, JUDr. Pavla Rychetského. Vítězové obdrželi diplom z předsedových rukou, dárkový šek v hodnotě 2000 Kč na výběr knih od spolumajitele Nakladatelství Fragment Ing. Pavla Nýče a knihu Spící spravedlnost s osobním věnováním od autora Martina Vopěnky. Současně byly předány dárkové šeky v hodnotě 5000 Kč zástupcům škol, které do soutěže vítěznou práci zaslaly.

Po oficiálním vyhlášení a předání se děti dozvěděly něco více o poslání Ústavního soudu a o spravedlnosti v České republice. Zároveň mohly nahlédnout do míst, kde se konají přelíčení, do kanceláří soudců, kde probíhají jejich porady, a do dalších zajímavých prostor.

Vítězné práce:

Pátá třída:

  • Hana Bilavčíková: Alegorický příběh o dvou holčičkách – Spravedlnosti a Nespravedlnosti.
  • Valérie Kordíková: Příběh kamarádky, u které zjistili cukrovku.
  • Kateřina Barnová: Největší nespravedlnost je, když ubližujete někomu, kdo se nemůže bránit (téma šikana).

Šestá třída:

  • Marie-Anna Audrlická: Alegorický příběh Spící spravedlnosti a odvážného Kuby.
  • Tereza Juráňová: Úvaha o našem mnohdy necitlivém přístupu ke zvířatům.
  • Miriam Vančurová: Literární stylizace do osoby řidiče, který zemře vinou někoho jiného.

Sedmá třída:

  • Ludmila Jančíková: Příběh šikanovaného spolužáka.
  • Gabriela Trojanová a Anna Meierová: Každý děláme chyby, ale je správné, že někteří se z nich umí poučit a neudělají je znovu (širší úvaha o nespravedlnosti v našem světě).
  • Martin Hejlek: Od nespravedlivých soudů až po těžce nemocné děti.

Osmá třída:

  • Ema Trávníčková: Úvaha o nedostatku pokory a povýšeném chování lidstva jako celku.
  • Kateřina Burešová: Závažná úvaha o osamělosti starých lidí.
  • Nikola Abdallahová: Lyrická próza o odtržení naší civilizace od přírody.

 Martin Vopěnka: Spící spravedlnost (2. díl trilogie Spící město)

Vydejte se na dobrodružnou cestu plnou odhodlání a hledejte pravdu spolu s hlavními hrdiny. Je třeba odhalit tajemství, která nesmí zůstat skrytá…

Většina rodičů se již probudila ze záhadného spánku, vyhráno ale zdaleka není. Ti, jejichž děti zůstávají ztracené, totiž dál spí.

Svět se od základu změnil. Děti prožily něco, co jejich rodiče jen těžko pochopí. Zdá se, že jim teď rodiče vůbec nerozumí. Najdou u nich děti zastání?

Mnoho únosů a vražd zůstalo nepotrestáno, ale dospělí to nehodlají řešit. Policie, soudy, vláda ani probuzení rodiče se k tomu, co se dělo, nechtějí vracet. S tím se děti odmítají smířit a pouštějí se na vlastní pěst do nebezpečného pátrání po zločincích i dalších unesených. Sourozencům Kryštofovi, Kristýně, Emě a Samuelovi jde znovu o život. Podaří se jim odhalit i to, co stojí za záhadným spánkem rodičů? Anebo na svou zvídavost sami doplatí?

Přidat komentář