FILM: Seriál Sherlock Holmes se obrací v hrobě

Článek od: Ivo Fencl - 22.05.2013

Televizní seriál Sherlock Holmes se obrací v hrobě se původně jmenoval Sherlock Holmes se vrací k sobě, ale František Fuka pořídil titulky k české verzi. Série dosáhla dvou set jednoho dílu, nakonec ale bylo uvedeno pouze čtyřiadvacet dílů. Proberme nyní zásadní momenty.

Část první. Záhada zelenavého palouku

Ačkoli je Anglie chudá na hvozdy, v jednom lese straší. Sherlock Holmes a doktor Watson tu zkoumají světélkující druh trávy a bezvládná těla tanečnic bez závojů i známek života. „Kořeny této ostřice bránily písečné duně v tragédii postupu,“ říká velký detektivní poradce příteli. „Případ je vcelku prostý.“ Možná je. Ale než bude dopaden pachatel, hrabě Vladimir, oba druzi ještě prožijí hodně hrůzy na nedalekých blatech.

Část druhá. Fantom bascombským sklepení

Staré anglické sídlo. Záhadné hvízdání, vyšpulené rtíky, neviditelná komnata a co nejhoršího, nedohledatelné zakázky i dveře. Sherlock Holmes a věrný Watson řečí sérii záhadných úmrtí, které má na svědomí takzvaná Maska. Tak aspoň zní podpis nalezený ve vinném sklípku ve Falmouthu. „Pro Boha živého, Montresore!“ Taková byla poslední slova lorda Willmingtona a jeho tvář je děsem k nepoznání zrůzněna. Přesto se, nebojte, i tady všechno vysvětlí přirozeně.

Část třetí. Neviditelná hrůza

Volné pokračování předchozího dílu. Ďábelský Griffin to teprve roztočí aneb Byl Sherlock Holmes zardoušen?

Část čtvrtá. Půlnoční rej upírů

Něco tak příšerného ještě naši dvojici nepotkalo. Přímo na Baker Street, v bytě 221B mají snad rejdy čarodějnice. A slet. Nebo snad jde o kamarádky paní Hudsonové? A kdo tu vysává alkoholickou krev?

Část pátá. Tichá smrt v Sussexu

Strašení se z Londýna přesouvá do dějiště Doylovy povídky Upír v Sussexu. Naprosto nečekané rozuzlení této části seriálu přinese uspokojení hlavně vrahům. „Tichá hrůza obchází tento dům, Watsone, a nám nezbývá než čekat, čekat a čekat.“

Část šestá.Nestvůra chavguineyská

Původní překlad Iva Fencla Chavgwinejská Jorika se neetabloval a nakladatelství Sribner´s požádalo dokonce přes Facebook o satisfakci. Došlo k souboji na pistole „přes kapesník“, a ten bohužel nepřežil nikdo za zúčastněných. Anebo snad ano? Nebojte se, milí, vždyť Sherlock Holmes je ten pravý a jediný, kdo opět všecičko vyřeší.

Část sedmá. Vyjící přízrak

Holmes trpí ukrutnou žízní. Opět se uchyluje do baskombských sklepení. Doktor Watson ho jede ranním rychlíkem zachránit, ale setkává se v kupé s Irena Adlerovou. Přeskočí jiskra. Dochází k detonaci. Kdo instaloval pekelný stroj, ale hlavně, kdo tu inhaloval a proč vyje? Byl to snad bodrý český Watsonův kolega na stáži Beránek?

Část osmá. Záhada Reichenbašské skály

Holmes je povolán až do Reichenbachu, aby osvětlil světelně rychlé přemísťování vzácné sasanky Mandragy. Ocitá se však proti své vůli na plese upírů. Je královna Viktorie skutečně v takovém ohrožení, aby si zasloužila vystavení cestovního pasu do Austrálie? Anebo je všechno jen žert nejapného šprýmaře Jokera Mandragy? A co Irena Adlerová a magistr Beránek?

Část devátá. Jeskyně hrůz

Doktor Watson je na Mallorce unesen spisovatelem Robertem Gravesem. Výkupné má být doručeno na konto Aláh a baba. Záhadný rukopis Satanské verše II mizí z trezoru čtyřiceti loupežníků a Sherlock Holmes musí napnout veškerý padělatelský um, aby inicioval plagiát tohoto manuskriptu. Za nic menšího nebude totiž Watson vyměněn a v hloubi vodním víru poblíž Gibraltarské skály mu hrozí cosi tisíckrát hrůzyplnějšího než smrt.
Svatba?
„Vypusťte Krakena!“ velí profesor Moriarty.
„A pak se ďábelsky rozesmál,“ informuje nás náhle povolná Irena.

Část desátá. Smrt v pavoučích nohách

Brachiální, obří pavouci z Merkuru opět útočí na Londýn! Anebo je vše jen důmyslnou laternou magikou? Ale to bychom už prozrazovali trochu moc.

Část jedenáctá. Fantomas kontra Sherlock Holmes

Jediný díl seriálu s nepůvodním soundtrackem (využit je tento http://www.youtube.com/watch?v=VGnynehc-ZU). A čaje o páté? Podivně se zvrhnout. Fantomas je opět Nepolapitelným Mistrem hrůzy a přichází do Londýna pro nejvěrnější ze svých milenek, lady Belthamovou. Ctihodný doktor Watson je však ve střehu. Nezapomenutelná a kontroverzní Holmesova hláška „Watsone, pozor, vy nejste upraven jako gentleman našeho rázu a smrdíte,“ vstoupila posléze do všech kriminalistických učebnic.

Část dvanáctá. Vražda v úterý

V tomto díle, na kterém s Fenclem opět spolupracovali Heda Bartíková a Vladimír Páral, je Sherlock šokován Watsonovou neutuchající potřebou se každé dvanácté úterý zamilovávat. Kdo zabrání přítelově odchodu za Jorikou? A je snad v Birminghamu úvodním dnem týdne neděle? Ale to už jsme laskavému čtenáři vyzradili kapku moc.

Část třináctá. Vlkodlak Drákisá

Po Holmesově návratu z Maďarska je nalezena v londýnských docích stříbrná kulka. S největší pravděpodobností nebude tou poslední, která byla vypálena ve válce gangů, které ovládly město. Je to ale ještě vážnější. Kdo loví nevinné „Vlkodlaky“ z útulného divadélka v Southwarku a nad čím vším se ještě vznáší lehká říční mlha? Ale neprozrazujme více, než je řece Temži po chuti.

Část čtrnáctá. Obrovský duch Johna Jamese

John James byl fyzik, který se domníval, že přelstí přírodní zákony. Sherlock Holmes je přelstil.

Mohou se tito dva sbratřit jako bratři, aniž by doktor Watson a Irena Adlerová spáchali úkladnou sebevraždu? Samozřejmě. A je to dokonce elementární. „Drahý Watsone, případ byl vcelku prostý.“

Část patnáctá. Loupež století

Zmizení zvláštního poštovního vlaku Biggs nás opět zavádí do Birminghamu, ale okružně a pod parou taky do Leedsu, Hullu, Manchesteru, Chestertonu, Braxingtonu, Biafry a Wessexu. A zase zpátky do Londýna. Zkrátka do toho opravdového ráje kapsářů.

Část šestnáctá. „Můj parde, vrah je v Scotland Yardu!“

Civilní strážmistr Vavroušek přijíždí do Londýna pod krycím jménem Blowhard Babingtonský Burlington. Setkává se v docích s lordem Listerdalem, jehož nečekané zavraždění bylo všeobecně očekáváno. Britský ministerský předseda Banting Buster prosí v vBaker Street na kolenou o pomoc a Sherlock přichází právě v čas a nezapomene na svou nezapomenutelnou závěrečnou hlášku ve formě distingované větičku: „Také my, Sherlockové Holmesové, míváme svá diplomatická tajemství, můj starý Vavrochu!“

Část sedmnáctá. Záhada stínů noci

Mirek Dušín žádá o pomoc! Neznámí narušitelé nočního klidu odnášejí bedničky z klášterní zahrady! Bude dostaven domek v Emauzích - a čím vyplnit bedničky? Má CI7 k dispozici odposlechy? Kde je Cowley? Kde rada Vacátko - a kde Pavel Bém? A co na to Jan Tleskač? Ale to už jsme vyzradili laskavému čtenáři příliš.

Část osmnáctá. Zelený Jíra se vybarvuje

Pokračování předchozího dílu z prostředí pražské galérky. Sherlock Holmes neopouští Zlatého tygra a učí se v koutě uzlování. Přesto záhadu laků a kašny hravě vyřeší. Podle vlastního snu napsal tento díl spisovatel Vojtěch Steklač a coby host jej režíroval Quentin Tarantino. Střih? Jorika. Dohled nad legrací? Udrží jej Zdeněk Troška? Tak tímto dílem se tvůrci vskutku vybarvili a možná přijde i kouzelník.

Část devatenáctá. Smrt ve spárech lochnesské příšery

Holmes odjíždí za sněžným mužem do Nepálu, i když předstírá, že putuje divočinou do Skotska. Sněžný člověk není mužem, ale opicí, a márnice Morgue opět ožívá. Kdo testuje nervy televizních diváků a proč zemřel Jaroslav Dietl? A kde je Klaus? Tentokrát je zkrátka pro jedenou všecičko jinak, ale neprozrazujme víc. I my máme přece svá diplomatická tajemství.

Část dvacátá. Horor lamanšské obludy

Znovu bivakujeme v tunelu pod Kanálem. Naši hrdinové vyčkávají, zda od Paříže dorazí Agent z chladu. Překvapení se ale nekoná a místo špióna volá Casablanca. Tentokrát byl, děti, Sherlock napálen, vážení přátelé televizní kopané, a to někým daleko chytřejším, než je on sám. Víte kým? Ano, samotnými tvůrci seriálu. Ale to jsme už prozradili...

Část jedenadvacátá. Strašidlo Fares

Znovu ve staré dobré Anglii. Šedivé počasí. Vítr hvízdající ulicemi a zhasínající pouliční lampy. Všude visí hustá, zarudlá mlha, ze které slyšíme jen tesklivý zvuk houslí. Na scénu poprvé vstupuje zlověstný slepec Bonsels. Je i vrahem lorda Edgwara? A promítá skutečně na mraky přízrak strašidla Fares? Kdož ví.

A památná hláška? „Za dobrou práci vám teď, vy strašáci, zafidlám pěknou písničku.“

Část dvaadvacátá. Útok krakatic

V bytě na Baker Street opět rušno.

Část třiadvacátá. Přepadení banky

Ruch na Baker Street neutuchá aneb neuvěřitelná dobrodružství Mary Mortstandové a dr. Watsona v podkopu. Sherlock Holmes opět v opozici a celý Scotland Yard i se Starým Bělidlem na nohou. Fíha, to jsme zde ještě neměli. A památní hláška? „Dohráli jste!“

Část čtyřiadvacátá. Žlutozelený ďas

Na pláži v Normandii dojde k záhadným úmrtím. Je povolán Sherlock Holmes a spolu s ním i jeho soudruh. Kdo rozčeřil vody okolo skály Dutá jehla? Lupin? Fantomas? Dupin? Moriarty? Fu-Manchu? Jorika? Hlava se vzrušeně otáčí za sluncem, ale prozatím kráčí o poslední uvedený díl seriálu. Čest.

Přidat komentář