FILM: Po zániku Země (After Earth)

Článek od: Marta Novotná - 10.06.2013

Při pohledu na jména tvůrců jsem si říkala, že prostě nemůže vzniknout špatný film. No posuďte sami: režie M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený, Vesnice); hlavní role Will Smith (Já, legenda, Muži v černém) a Jaden Smith (Štěstí na dosah, Karate Kid); výtvarník: Tom Sanders (Statečné srdce, Apocalypto); kamera: Peter Suschitzky (Rocky Horror Picture Show, Východní přísliby).

Jenže… Potom zjistíte, že námět k filmu vymysleli Will a Jaden Smithovi, protože si spolu chtěli opět zahrát. Přestože na konkrétním scénáři už nepracovali, snímek celou dobu nepřesáhne rámec hry otce se synem. Po zániku Země je sice plné nápadů, někdy dobrých, někdy horších, ale jsou k sobě poskládané hlava nehlava bez větší logiky. Přitom mnohé z nich by při pečlivějším rozpracování byly skvělé.

Ale vraťme se k příběhu. Poté, co lidé zničili svou planetu, museli si najít novou. Na Nova Prime se snaží žít v souladu s přírodou, aby se zase nemuseli stěhovat. Proto třeba nepoužívají moderní zbraně, ale pouze tesák, který má dvě čepele měnící se podle potřeb a zkušeností bojovníka. Přestože zničená planeta svádí ke kázání o zlepšení chování k přírodě atd., Shyamalan se tomu vyhnul a je to jeden z mála plusů filmu.

Na Nova Prime mají lidé jediné nepřátele a sice Ursy. Jsou to tvorové, kteří jsou slepí a své oběti vyhledávají pouze podle toho, že cítí jejich strach. Tisíc let po opuštění Země je generálem jednotek, které brání lidstvo před těmito stvořeními, Cypher (Will Smith), jehož krédo je: „Strach je jen volba.“Proto proti Ursám dosahuje takových výsledků - je pro ně prakticky neviditelný.  

Jako voják je však stále v terénu a odnáší to jeho rodina. Syna Kitaie (Jaden Smith) skoro nezná a dcera Senshi (Zoe Isabella Kravitz) už před lety zemřela. Její smrt si dávají za vinu otec i syn. Zeď mezi nimi chce Cypher na popud své ženy Faii (Sophie Okonedo) překonat při společné výpravě na jinou planetu. Po srážce s rojem meteoritů však musí nouzově přistát na nejbližší planetě - Zemi. Ta je však pro pobyt lidí naprosto nevhodná. Z celé posádky přežil pouze Kitai a vážně raněný Cypher. Aby mohli zavolat pomoc z Novy Prime, musí se Kitai vypravit k části lodi, která se po průletu atmosférou utrhla a dopadla 100km od kusu, ve kterém se nacházejí naši hrdinové.

A tady se dostáváme ke slabinám filmu Po zániku Země. Několikrát je tu zdůrazněno, že hlavním cílem pokračující evoluce na Zemi bylo zlikvidovat lidstvo. Ovšem Kitai má jediný problém, a sice jedovatý vzduch. To, že vás v džungli napadnou divoká zvířata, není nijak překvapující a jistě by vás to potkalo i nyní. Planeta, na které vás chce všechno zabít, by se jistě dala natočit děsivěji. Tato Země je vlastně přátelská. Vládu převzala příroda a ve filmu je opravdu úchvatná. Tedy kromě zvířat, která nezapřou digitální původ. Nejlépe je to vidět na kočkovitých šelmách, které se digitálním tvůrcům stále nedaří - stačí si vzpomenout na nedávný Pí a jeho život.. A vlastně nakonec se jedno zvíře zachová ve prospěch našeho hrdiny, i když je to navzdory vší logice.

Prohřešků proti logice bychom mohli vypsat celý seznam. Ale vyvarujeme se spoilerů a zmíníme pouze jeden. Třeba když z vás crčí 4 dny krev, myslíte, že byste byli schopni čtvrtý den reagovat?! A smysluplně? Díky tomuto a dalším vypadá film Po zániku Země jako šitý horkou jehlou. Scénáristi po sobě asi scénář nečetli nebo zapomněli divákům sdělit nějaké podrobnosti, které by tyto nesmysly vyvrátily.

Tím nechci říct, že by bylo Po zániku Země úplně špatné. Jaden sice často přehrává a ve své roli mne rozhodně nepřesvědčil a Will většinu doby pouze leží a tváří se utrápeně, takže herecké výkony také nic moc. Ovšem osobně musím říct, že mě Po zániku Země bavilo. Samozřejmě, pokud čekáte hlubokomyslný příběh o vztahu otce a syna, jak by se z popisu filmu mohlo zdát, budete zklamáni. Ale pokud si chcete jít do kina odpočinout a pobavit se, není problém. Jenom radši vypněte před začátkem promítání logické myšlení. Po zániku Země vás ve správných chvílích vyděsí i pobaví. Na druhou stranu vám rozhodně nezatíží mysl jako slavnější Shyamalanovy filmy.

Hodnocení: 60 %.

Po zániku Země
After Earth
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2013, 104 min
Režie: M. Night Shyamalan
Scénář: M. Night Shyamalan, Gary Whitta
Kamera: Peter Suschitzky
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Will Smith, Jaden Smith, Zoë Kravitz, Sophie Okonedo a další
V českých a slovenských kinech od 13.6.2013

Komentáře

... Will Smith nebyl nikdy hrdina, který by mě okouzlil a herec, který by mě táhl a upřímně, jeho syn ... Nooo.... Letošku prostě kraluje Rychle a zběsile 6 - ač nefantastické...

No uvidíme, taky jsem zvědavá. Je to jeden ze seznamu očekávaných filmů. Já naopak Willa Smitha můžu a je pár filmů, které mám vyloženě ráda (třeba Men in Black). Co vyvedl režisér se dá zodpovědně říct, až to uvidím:-) Patřím totiž do skupiny těch divných lidí, kterým se líbí filmy, co ostatní zavrhli (třeba Wolwerin) a Poslední vládce větru mi taky nepřišel tak špatný, jak všichni omdlívali:-))

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Slívo, nejsi sama. Mé nejoblíbenější filmy jsou Waterworld a X-Men Wolverine. Obecně na recenze čehokoli nedám, co se líbí ostatním je úúúplně jedno:-)))) Stejně na tento film nepůjdu kvůli rodině Smithů, ale kvůli efektům. Trailer mě dost uchvátil. Lítací křídla nebo oblek, musím zjistit, co to je. Wow! Shodneme se jen v něčem, což je velice v pořádku - Poslední vládce větru mě doslova šokoval, co to bylo za sr.....nedokázala jsem to dokoukat :-(

Poslední dvě holky, to jste na tom jako já :). A viděly jste už "Atlas mraků?" Jasně, jiný režisér, ale film docela zvláštní. Na Zánik Země se těším (už aby to bylo) - tedy ten film :). Režisérovy filmy se mi líbí skoro všechny bez ohledu na hodnocení ostatních.

Atlas mraků? Jasně, že jsem viděla, vždy běžím do kina na ještě "teplé" filmy :-)) Vůbec se mi to nelíbilo. Snad za to může Hanks nebo to prostě nebyl film pro mě.

Měl jsem to taky tak, hned jak měl jít do kin film, sáhl jsem po knize, která mi v polici dlouho čekala (holt čtečka měla dlouho přednost). Kniha mi vzala měsíc, ale líbila se mi moc. Film se mi líbil, hlavně to, že se tvůrci nebáli pojmout celou věc po svém a vytěžit z odlišného potenciálu filmového plátna. Jinak, taky to takhle musím dělat, nejdřív kniha, pak film, nebo bych už se na písmenka nedovedl soustředit (byť je třeba knižní předloha jiná).

Takže jsem hned toho 13.6. běžela do kina. Žádné pitvání, nezabývat se detaily a užívat si vizuální stránku dílka. Miluju scifárny a tak jsem si rochnila ve vesmírmých záběrech a v technických vychytávkách. Přece jen se příběh odehrává tisíc let v budoucnosti. Bylo zajímavé, jak se tvůrci snažili i o neznámé materiály na konstrukcích lodí i domů. Jo, to jsem si libovala. Šla jsem na to doufajíc, že si užiji druhou Pandoru. Což se tak na 50% splnilo. Hlavní hrdina, syn Willa Smitha, Jaden, byl fracek na zabití. Myslím, že zahrát roli zvládl na jedničku. A ta křídla fakt měl, byla součástí chytrého obleku. Ovšem Will Smith, to je jiná. Mám ho jako herce ráda a v této roli charismatického generála se skvělým ovládáním byl Smithovsky dobrý. Z námětu šlo vytěžit mnohem víc, základ byl úžasný. Ještě v první třetině jsem si myslela, že to bude další z mých oblíbených filmů, které si budu x krát pouštět, ale pak jsem tuto myšlenku zavrhla. Jo, ještě si divák užije hodně amerického sentimentálního patosu, jak jinak:-)

V tom s tebou souhlasím, finko. Rozhodně jsem nelitovala peněz za kino, což se mi občas stává. Odcházela jsem spokojená: "dobře jsem nakoupila." cool Ale znovu bych se na to v dohledné době koukat nechtěla.

„Za zkušenosti musíme v životě platit. Máme-li štěstí, dostaneme slevu.“ Oskar Kokoschka.

Lidi, myslím, že tu máte kolektivně přehnaně nízké nároky na filmy, což je dost zajímavý fenomén. After Earth je ještě mnohem, mnohem horší patlanina než Poslední vládce větru a už ten dost bolel. Hodnocení tak maximálně 10 % za Shyamalanovo umění ještě stále najít investory, i když se mu ze záhrobí směje už i Ed Wood Jr. (ten měl aspoň styl).

Radši běžte zkouknout, jak všehoschopný Nolan vytáhl Snydera z bahýnka zpátky mezi filmařskou elitu v novém, nadmíru povedeném, Supermanovi :-)

To je slovo do pranice :-D Taky si myslím, že větší kritika by neškodila. Ať si ta procenta zaslouží!

Žij svůj život tak, aby až ti nakonec proběhne před očima, jsi nevěděl, jestli sleduješ adventuru, nebo porno.

 

Přidat komentář