KOMIKS: Frank Miller, Batman: Návrat temného rytíře

Článek od: Martin Stručovský - 11.12.2013

Příčina je společná. Oba komiksy vypovídají o grafických románech zcela novým, neotřelým způsobem. Zatímco Moore (který si později vzal na hraní samotného Jokera) ukazuje, že superhrdinové nejsou zase tak úžasní a dokážou být pěkní parchanti, kteří se neštítí takřka ničeho, Miller si vzal do prádla legendární a všemi milovanou postavu Batmana, aby ji přivedl opět k životu. Důvodů k tomu měl několik. Předně tu postavu miloval už od dětství a vždycky si přál stvořit její příběh. A za druhé Batman, ač mezi čtenáři stále oblíbený hrdina, v té době skomíral a stal se karikaturou sebe sama, jak Miller píše ve svém rozsáhlém úvodu. Což je něco, co si žádná legenda nezaslouží.

Slovní spojení: "přivedl k životu", může vyznít trochu absurdně s ohledem na způsob, jakým to Miller provedl. Když se totiž dneska řekne nakopnout, zrestartovat, obvykle si představíte návrat na začátek k mladší verzi. Miller se zachoval nečekaně a místo toho šel až dál do budoucnosti. Do dob, kdy Bruce Waynea trápí potíže s prostatou.

Ano, přesně tak. Místo zelenáče Batmana, před sebou máme Batmana kmeta. Tedy ne hned, protože Bruce Wayne si už deset let užívá důchodu. Jenže vzpomínka na setkání s obřím netopýrem v jeskyni, smrt rodičů v temné uličce a slib, že očistí Gotham od zla, se nerozplynou jako pára nad hrncem ani v důchodovém věku. To v kombinaci s médii reflektujícími neustále zvyšující se kriminalitu, které nikdo nedokáže zatnout tipec, na Bruce zapůsobí jako výbuchu papiňáku. Wayne tak znovu zalézá do jeskyně, obléká si kostým a vyráží do světa na poslední tažení proti zločinu.

Jenže to už není ten stejný svět jako před lety, když Batman začínal. Je jiný, drsnější a pro netopýřího hrdinu v něm není místo. Ostatně někteří obyvatelé Gothamu o něm buď nikdy neslyšeli, anebo ho považují za pouhou městskou legendu. A co je nejhorší, Batman už nemá téměř žádné spojence, protože jeho poslední parťák komisař Gordon má pár dnů do důchodu a jeho nástupkyně maskované hrdiny zrovna dvakrát nemusí. Do cesty se mu tak nestaví jen zločinci, ale i policie. Batman se stává vyděděncem, temným rytířem a hrdinou, který je odhodlán rvát se za svoje město do posledního dechu proti všem.

A právě tohle téma se mi na komiksu líbilo nejvíc. Prostě jsem musel Batmana obdivovat a fandit mu pro jeho výdrž buldoka a touhu nepadnout na kolena. Není ochoten stát se nástrojem systému, jako to udělal jeho dobrý přítel. Ovšem těch věcí, které se mi na Návratu temného rytíře líbily a kvůli nimž si ho vyplatí pořídit domů, je samozřejmě mnohem víc.

Předně je to kvůli úžasnému scénáři Franka Millera, který v Návratu temného rytíře využívá všechny svoje autorské atributy, k jejichž vypilování došlo u scénáristovy kultovní série Sin City. I tady máme samotáře, trochu podivína, jdoucího proti celé společnosti. I tady máme město, které je sice hříšné, ale ještě pořád si zaslouží spasit. Příběh je pak příjemně lineární, bez zbytečných zákrut, doprovázený neustálou akcí, napětím a hlavně úžasnou atmosférou plné ponurosti. Na posledních třech bodech má hodně velký podíl kresba Franka Millera, Klause Jansona a Lynn Varleyové. Když se Batman vrátí po deseti letech zpět do akce, je to akce blesková, vidíte z hrdiny vždycky jenom část těla, případně jen rozbité okno auta, z něhož vytáhnul gaunera. Na moji psychiku to zapůsobilo hodně silně, dokázalo to moje očekávání vyhnat do stratosféry a v okamžiku, kdy Batmana ukázali v celé jeho kráse, mi po zádech přeběhl mráz. A s přibývajícími stránkami mrazení neubývalo. Spíš naopak.

Velice zajímavý je také způsob, jakým Miller celý příběh vypráví. V hlavní roli samozřejmě nechybí Bruce Wayne/Batman, ale hodně důležitá jsou média, respektive televize. Právě ta reflektují za pomocí nejrůznějších odborníků Batmanův návrat a jsou i jakýmsi podporovatelem honu na čarodějnice (Batmana). Z toho, co se mi zatím dostalo od Franka Millera do ruky, musím uznat, že tenhle koncept vyprávění od něj pokládám za nejzajímavější. Miller nám tu ukazuje, jak může být tenhle nástroj nebezpečný.

Na počátku byl sen. Sen jednoho fanouška napsat si komiks se svou oblíbenou postavou a ukázat světu její konec, její poslední bitvu. Frank Miller ale dokázal mnohem víc. Znovu postavil na nohy jeden padlý mýtus, vrátil ho zpátky temnotě, a ovlivnil tak další generace komiksových tvůrců. Batman: Návrat temného rytíře měl být koncem jedné legendy, namísto toho se ale stal jejím počátkem a ukazatelem nového směru, který platí dodnes.

Batman: Návrat temného rytíře /Batman: The Dark Knight Returns/
Miller, Frank - Janson, Klaus
Nakladatel: Crew
Překlad : Viktor Janiš 
Rok vydání: 2012
Počet stran: 224
Provedení: Hardback 
Cena: 799 Kč

Přidat komentář