KOMIKS: Brian Azzarello, Marcelo Frusin – Hellblazer: Popel a prach

Článek od: David P. Stefanovič - 09.01.2014

hellblazerKonec dlouhé temné noci – tenhle nadpis anotace na posledním česky vydaném Hellblazerovi zní tak optimisticky, že? No tak ty úsměvy zase zmrazte a rozdupejte růžové brýle. Na takové věci si John Constantine nehraje. Tahle noc skončí pořádně temně.

John Constantine je mrtvý. Jeho zevnitř vyhořelou mrtvolu naleznou na podlaze sado maso klubu v Los Angeles. Vítejte zpátky ve zvráceném světě Briana Azzarella, ještě jednou. Constantinova cesta napříč Amerikou zde končí, na všechny dosud nevysvětlené části zápletky je konečně vrženo světlo. To co odhaluje, je samozřejmě tak hnusné, že to mělo radši zůstat ve tmě.

Postavit celý svazek na vysvětlování předchozích činů a pohnutek postav je krok odvážný, i když nezbytný: mohlo by se to snadno zvrtnout do nudného ekvivalentu padouchova objasňujícího vykecávání se a na to je pět sešitů komiksu (z nichž je svazek složen) přeci jen moc. Scénárista si šikovně vypomáhá tou nejvhodnější postavou, kterou zavčasu umístil do centra příběhu: agentem Frankem Turrem. Ten se stává hlavní hybnou silou, a zatímco se snaží přijít na to, proč John zemřel a jak, umožňuje autorům sestavit výpovědní skládačku ze vzpomínek (či lží) jednotlivých postav. Marcelo Frusin přitom nezůstává za Azzarellem o nic pozadu a prostředí klubu nebo obrovské síně se sochami všemožných démonů, kde se většina děje odehrává, zprostředkovává do nejmenších detailů.

Největší lhář ze všech je samozřejmě John Constantine. Ten se (o něco dřív než čtenář) konečně domákne, kdo stojí za sebevraždou jeho parťáka Klikaře (viz shrnutí předchozího děje) a uplete síť, v níž se pokusí na všechny vyzrát… a my na konci vlastně netušíme, nakolik, či zda vůbec, se mu to povedlo.

Rozhodně se vyplatí si s vydáním posledního dílu znovu v klidu přečíst všechny předcházející. Každá postava, která se jimi na první pohled trochu zbytečně mihla, najednou získává v celkovém obrazu své pevné místo. Ze všech největší prostor si pak zabírá S. W. Manor, kterého kdysi John v nevinném mladickém žertu podvedl. Jenže když zášť bublá dost dlouho v nejmocnějším a možná i nejšílenějším muži světa, pomsta za nevinný žert nabývá obludných rozměrů.

Brian Azzarello ve své hellblazerovské sáze nedaroval nikomu nic a ze všeho nejméně pak čtenářům (odhlédneme-li od skvělého propracovaného příběhu, ke kterému bude radost se vracet). Odpovědi na jedny otázky vyvolávají další a s tou nejpalčivější nás komiks zanechává: Co bude s Johnem teď, když… je… mrtvý?

John Constantine, Hellblazer: Popel a prach /John Constantine, Hellblazer: Ashes And Dust/
Azzarello, Brian - Frusin, Marcelo - Camuncoli, Giuseppe- …
Nakladatel: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Tim Bradstreet
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 142
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 349 Kč

Přidat komentář