RECENZE: James S. A. Corey, Kalibánova válka (Expanze 2)

Článek od: Lucie Koucká - 09.02.2014

V předešlém díle Leviatan se probouzí se Holdenovi a Millerovi podařilo předejít vyhlazení lidské rasy, k němuž spěla sociopatická politika korporací a nová mimozemská zbraň. Rok trvající studená válka nyní přechází v horkou. Lidé, se svojí obrovskou tvořivostí a vynalézavostí v oblasti ničení, vždy znovu najdou způsob, jak misky vah nachýlit na stranu pekla. Přestože na Venuši roste a mění se mimozemská protomolekula, hrozící zkázou celého lidstva, malé lidské šarvátky a spory o vliv a moc mezi Zemí a Marsem neznají mezí. V tomto prostředí politického manévrování a mocenských her začíná delikátní diplomatický tanec, který sledujeme z pohledu vlivné političky jménem Chrisjen Avasarala, ženy, která ví kdy si nasadit masku. Její výrok – nikdo nezačne válku, dokud já neřeknu – stoprocentně platí. Tohle je ta postava, na kterou jsem se těšila.

V druhém díle série Expanze se čtenáři dostává širšího záběru. Jednotlivé kapitoly jsou vyprávěny z pohledu ne dvou, ale čtyř aktérů. V popředí stojí Avasarala, pak samozřejmě Jim Holden, známý to mírotvůrce a naivní šiřitel informací, Roberta „Bobbie“ Draperová, obrovitá Marťanská seržantka a Proxidike Meng, vědec pojmenovaný po měsíci. Zdárně jim sekunduje opět posádka Holdenovy lodi Rosinante: baletka beztíže, jinak operační důstojnice Naomi Nagata, Amos Burton, mechanik a příležitostný zabiják a Alex Kamal, pilot, který řídí vesmírný koráb, protože je to legrace. Co všechny jmenované spojuje? Dvě zdánlivě nesouvisející věci. Zabránit mimozemské invazi a zachránit malou Mei, unesenou z Ganymedu.

Kalibánova válka má skvělý rozjezd, začátek knihy je velice čtivý, perfektně je vyvážená epika s lyrikou. Ganymedes patřil v oblasti vnějších planet mezi první místa, kde se natrvalo uchytila lidská populace. Bývala to nejbezpečnější stanice v jupiterském systému. Pouhé její jméno vyvolávalo představu narozených miminek a kupolí plných úrody, která živila vnější planety. Stačilo jedno škobrtnutí, jeden netvor, a křehká rovnováha sociálního ekosystému se následkem dominového efektu porušila. S lidmi, žijícími celý život v podzemních uzavřených prostorách vesmírné stanice prožíváme drsnou realitu hroutících se jistot, nicméně v textu nechybí i jistá poetičnost…Světla zhasla, na dva rychlé údery kolibřího srdíčka je pohltila temnota…str.29

Stejně jako v předešlém díle, i zde čtenáře čekají detailní a ještě detailnější popisy účinků gravitace, mikrogravitace, vakua, přetížení a zrychlení. Teď už vím, že mé vnitřnosti pozemšťana jsou zvyklé na tah jednoho gé směrem dolů a že nic lidského nepřežije přetížení dvaceti gé. Jenže přibylo i psychologického pitvání duší hrdinů, že to bylo dost i na mě. Tyto informace máme na úkor samotného příběhu, akce a její gradace a to zvlášť na konci knihy. Spíš než vyprávění, je to místy studie. Pravdou zůstává, že přesto je kniha velice dobrá, a to až tak, že máte chuť vypisovat si trefné, moudré a vtipné pasáže. Překlad Jany Rečkové je jako vždy povedený. A milovníci sci-fi studují budoucnost koneckonců rádi.

Leviatan se probudil, Kalibán také a jestli se otevře celá pekelná brána, je doslova ve (na) hvězdách.

Kalibánova válka

/Caliban´s war/
Corey, James S. A.

Nakladatel: Triton
Překlad: Jana Rečková
Obálka: Daniel Dociu
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 456
Rozměr: 145 x 205
Provedení­: paperback
Cena: 399 Kč

Komentáře

Rozhodně nesouhlasím. Je totiž výborná.

Po dlohé době opravdová Hard scifi, kde je vše. Válka, láska, emoce, technika, biologie... a k tomu napětí, zajímavý děj a uvěřitelné postavy. Už první díl mě naladil, tohle ale ... No, z poslední, tak skoro Clarkovské věty románu, jsem pochopil, bude díl tři. Tedy, snad už je, jen přeložit a vydat. 

Jistě, pokud bude proje´kt vydávání úspěšný. A to závisí na čtenářích. Já spokojen.

Přidat komentář