FILM: (Ne)fantastický Benedict Cumberbatch

Článek od: Marta Novotná - 25.02.2014

Benedict Cumberbatch už má místo v našich diváckých srdcích jako Sherlock či strašlivý Šmak. Nyní má šanci se do nich zapsat dalšími, tentokrát nežánrovými snímky. A to sice 12 let v řetězech a Blízko od sebe. Právě jdou do kin.

 

Hrdina prvního snímku v klidu žije poklidným životem se svou ženou a dětmi a je uznávaným houslistou, kterého by vám každý doporučil na večírek. Díky tomu se také seznámí s dvěma chlapíky, kterým kývne na nabídku vystupovat v kočovném divadle. Po večerní pitce se však probudí spoutaný řetězy, a co ho čeká dál, si můžete domyslet z názvu. Film je natočen podle skutečných událostí ze čtyřicátých a padesátých let devatenáctého století. Zotročování černochů u nás nikdy neprobíhalo, a tak mám dojem, že tady příběh nezapůsobí tak silně, jako v zemích, kde to může být ještě citlivé téma. Díky této nezúčastněnosti si můžeme užít výkony jednotlivých herců.

Postava hlavního hrdiny Solomona (Chiwetel Ejiofor) je vlastně velice nevýrazná. Je na ní ale vidět, jak člověka změní područí. Na začátku filmu by každému vykládal, že je svobodný občan a dožadoval se nápravy. Postupně přechází k tomu, že je lepší nevyčnívat a zapírá i znalost čtení a psaní. Hlavní prioritou přestává být osvobození, které se zdá být nemožné, ale stává se jí přežití. A přežít znamená zmizet v davu. Což se Ejioforovi povedlo výborně, po pár dnech se vám budou výrazněji než hlavní hrdina, vybavovat mnohé vedlejší postavy. Zatímco u Solomona je v podstatě od začátku jasné, jak dopadne, vedlejší postavy přinášejí napětí, protože jejich osud neznáme.

Jednou z nich je právě Cumberbatch. V roli otrokáře, který je sice soucitný, ale mít otroky mu přijde normální. Pečuje o ně dobře, ale nijak nevyčnívají v porovnání s ostatním majetkem. Je to jedna z nejpochopitelnějších postav, navíc výborně zahraná.

Naprostý opak je Michael Fassbender (X-Men, Hanebný pancharti). Také hraje otrokáře, ale naprosto šíleného a nevyzpytatelného. Člověk těžko volí, jestli jeho postavu zatratit či litovat. Další vynikající výkon. Vybrala bych i nějakou ženskou postavu, bohužel se jim nedostalo takové péče pozornosti, jako mužským a jsou méně propracované i pochopitelné. Zato postava, která vás jistě pobaví, je řemeslník v podání Brada Pitta. Těžko říct, jestli rolička, kterou získal, má co dělat s tím, že jeho společnost Plán B se podílela na produkci filmu. Nejedná se totiž o žádnou bezvýznamnou postavu, ale rovnou největšího klaďase filmu. Což je jasné od první chvilky, kdy se objeví na plátně.

Celý film je podkreslen černošskými písněmi, které takhle v kontextu působí úplně jinak, než když je slyšíte někde v rádiu. Poslechněte si třeba Pole s bavlnou od Plavců - Rangers, a potom si představte, že to není jen pěkná rytmická píseň, ale realita.

Po rázném a sebevědomém přichází Benedict tichý a neprůbojný. V dramatu Blízko od sebe má vedlejší roli synovce Violet (Meryl Streep). Jeho postava přináší do filmu romantiku se špetkou tragična. Chvíle, které tráví se svou milou, bohužel příbuznou, jsou chvilkami klidu v jinak překotně běžícím ději. Zvláště pak, když si sedne za klávesy, a pustí se do zpěvu milostné písně. I tuto roli uťápnutého a nemilovaného syna zvládl Cumberbatch na jedničku. S otrokářem z prvního filmu byste si ho skoro ani nespojili.

Film zachycuje okamžiky jedné rodiny, která se sešla kvůli pohřbu otce (Sam Shepard). Všichni pohromadě se setkávají po několika letech, a tak vyplývají na povrch všechny bolístky, kteří si každý z nich nosil v sobě. Režisér John Wells vás nenechá vydechnout a až do konce sází jedno překvapení za druhým. Každé další je přitom většinou horší než předchozí. Historie rodiny se tím pádem zdá možná trochu překombinovaná a nereálná, ale to si uvědomíte až po odchodu z kina. Do závěrečných titulků totiž nemáte čas na nic jiného než sledování děje.

Meryl Streep za svůj výkon získala nominaci na Zlatý Glóbus a na Oscara za hlavní ženskou roli. A zaslouženě. V jejím podání je Violet opravdu šílená a budí hrůzu, ale bude vám jí i líto. Meryl Streep se povedlo perfektně vystihnout polohu naprosté zloby proti všem i zoufalství ze samoty a vzpomínek na staré časy. Je rozhodně nejvýraznější postavou filmu. Zdatně jí sekunduje Julia Roberts v roli nejstarší dcery. V některých momentech je její postava až děsivě podobná své matce. Klidně byste věřili, že jsou opravdu příbuzné. Mužským postavám pak vévodí švagr Violet (Chris Cooper). Spolu s Cumberbatchem vnáší do filmu rozum. Čiší z něj klid, který dorovnává mnohdy až nepříčetnost zbytku rodiny.

Podtrženo, sečteno: Cumberbatch je výborný herec a těšíme se na jeho další role. Oba výše zmíněné snímky stojí za vidění a to nejen kvůli němu. Jestli budete muset mezi snímky volit, doporučuji Blízko od sebe. Přestože příběh není možná tak působivý, jako ve 12 let v řetězech, díky zpracování je rozhodně silnější.

Blízko od sebe

Režie: John Wells
Scénář: Tracy Letts
Hrají: Meryl Streep, Julia Roberts, Benedict Cumberbatch
 

12 let v řetězech

Režie: Steve McQueen
Scénář: John Ridley
Hrají: Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch
 

 

 

 

 

Přidat komentář