KOMIKS: Jeph Loeb,Tim Sale: Batman: Temné vítězství

Článek od: Martin Stručovský - 25.04.2014

Dlouhý Halloween tvoří samostatné a hlavně uzavřené Batmanovo dobrodružství, ověnčené cenou Williama Eisnera, u něhož samozřejmě znalost jiných komiksů neuškodí, aby si čtenář vychutnal některé odkazy, které se v něm vyskytují (např. propojení s Millerovým Rokem jedna). Nebyl tedy důvod se vracet. Jenže Batman je Batman a jak vidno pro tvůrčí dvojku  Jeph Loeb a Tim Sale je to záležitost srdcová.

Varování! Následující odstavec obsahuje spoiler z Dlouhého Halloweenu.

Určitě si pamatujete, že se podařilo odhalit identitu Svátečního vraha, jak se onen cvok v Dlouhém Halloweenu jmenoval a jak byl dopaden a uvězněn. Bohužel ale za to dvojka klaďasů, tedy Batman a komisař Gordon, museli zaplatit strašlivou cenu. Ztratili totiž třetího člena triumvirátu bojujícího proti zlu - Harvey Dent zakusil na vlastní tvář moc kyseliny, zbláznil se a propadnul se do temnoty. Z ní se vrátil jako Two-Face (Dvě tváře).

Konec spoileru!

Loeb a Sale se k Batmanovi vrátili v roce 1999 příběhem Temné vítězství a podařilo se jim na svůj předchozí opus navázat naprosto brilantně. Opět před sebou máme noirovou detektivku v retro kulisách, v níž jde (překvapivě) opět o dopadení dalšího sériového vraha, tentokrát Šibeničního vraha. Jenže Šibeniční vrah nejde po mafiánech, ale po policajtech.

Šibeniční vrah není Batmanova jediná starost, trápí ho totiž výčitky ohledně Dentova pádu, který si klade za vinu a aby toho nebylo málo, na Dentovo místo nastupuje nová okresní prokurátorka (sexy blondýnka) Janice Porterová, která pod svým pláštěm neukrývá jen krajkové prádlo a hedvábné punčochy. Navíc je vztah mezi Batmanem a Gordonem nalomen a náš hrdina si tak poprvé uvědomuje, že je sám.

Loeb se tak vedle detektivní práce a akčních sekvencí soustředí především na hrdinovu psychologii – Batmana poznáme jako postavu disponující obavami i výčitkami a zjistíme, že ani ti největší hrdinové nejsou ušetřeni běžných starostí. Bruce/Batman si uvědomuje, že si vybral život, v němž bude vždycky sám, což se pokusí změnit a sblíží se Selinou Kyle. Tady si zase zaslouží pochválit Sale, který má nevěřitelný cit pro kreslení žen a zvlášť tahle postava působí prakticky jako živá.

„Slíbil jsem rodičům, že zbavím tohle město špíny, která je připravila o život. Na tom se nic nezměnilo. Jen teď… nejsem sám.“

A aby toho nebylo málo, pozná Bruce jednoho malého chlapce, který mu navždycky změní život. Řeč je samozřejmě o Timu Drakeovi/Robinovi. A už zde Tim ukáže, že není žádné ořezávátko, takže rozhodně nečekejte žádné otravné dítě, ale opravdu funkční postavu, z níž přechází zrak. Díky němu zjistíte, jak se zhruba cítil Bruce po smrti svých rodičů – v jedné scéně je mladý Bruce projektován do mladého Tima. Navíc moment, kdy mu Wayne odkryje svou hrdinskou totožnost, je skutečně mrazivý a svou silou se vyrovná scéně, v níž se poprvé objeví Batman v Návratu temného rytíře.

Kromě zmíněných postav se pak vrací mafiánská rodina Falcoenových, která v minulém díle přišla o svého vůdce Carmina, což způsobilo její rozdělení. Její členové jsou v Temném vítězství temnější a vyšinutější a běhá z nich ještě větší mráz po zádech, než v Dlouhém Halloweenu – obzvlášť Sofie Gigante se Saleovi povedla a s větším cvokem jsem se v komiksu nesetkal už hodně dlouho. K tomu si připočtěte barevné tónování do tmavé a modré a občasnou černobílou pro scény z minulosti a máte zaděláno na skutečnou laskominu, na níž si vaše oči smlsnou.

Po stránce kresby a psychologie všechno tvůrčímu duu šlape tak, jak má a nedá se vytknout zhola nic. A ani po stránce příběhu tomu nemůže být jinak – některé čtenáře možná nakrkne, že se tu zase řeší sériový vrah, jenže Loeb píše tak poutavě, že mu to odpustíte. Příběh nikterak nedrhne, ve hře máte několik podezřelých, takže vám i Batmanovi scénárista nejednou pěkně zamotá hlavu, ale nakonec se spolu doberete správného řešení.

Jeph Loeb a Tim Sale
Batman: Temné vítězství

vydavatel: BB/art ve spolupráci s nakl. Crew
Překlad: Jaroslava Kočová
Počet stran: 192/208
Formát: 168 x 258 mm
Vazba: vázaná
Rok vydání: 2011
Cena: 499 Kč/499 Kč

Recenzi napsal: Martin Stručovský

Přidat komentář