HRA: Lady Alice

Článek od: frankie - 21.07.2014

Sherlock Holmes je díky seriálu BBC současný fenomén. Snad se tematických conů o něm dočkáme i v naší republice. Zatím si můžeme vystačit s deskovou hrou Lady Alice. Na vrchní straně krabice je pán s dýmkou, ale jelikož není podobný Benedictu Cumberbatchovi, je na ní raději přímo uvedené „detektivní hra od Sherlocka Holmese“. Po otevření krabice hráče ovane atmosféra 19. století. Pro někoho možná bude nepříjemným zklamáním, že ve hře nevystupuje jako Sherlock Holmes, ani jeho věrný druh Dr. Watson, ale jen jako pouhé dítě z Baker Street (věrný informátor). Cílem hry je vyřešit záhadu zmizení slavného cestovatele Henryho Mortona Stanleyho. Název hry je právě odvozen od jména člunu, jež H. M. Stanley využíval během průzkumu vnitrozemských řek a jezer. Záhadu cestovatelova zmizení se každý hráč snaží vyřešit co nejrychleji, protože spoluhráči taky nejsou žádní tydýti a každý se přece chce ukázat svému učiteli Sherlocku Holmesovi jako ten nejzdatnější žák.

 

Herní materiál je velice pěkně graficky zpracovaný, pomáhá vžít se do herního tématu a zobrazuje všechny potřebné indicie. Kroužkový zápisník, karty představující jednotlivé nápovědy, žetony dedukcí, vizitky Sherlocka Holmese a složky s verdikty - po rozdělení potřebného materiálu čeká už jen a jen zábava.

Na začátku každý obdrží jeden údaj, který vraha usvědčuje. Může to být časový či místopisný údaj, jméno vraha nebo důkazní předmět. Postupným hádáním a dedukcí se hráči dostávají blíž a blíž k vyřešení záhady, jak únos proběhl. Každý tah má tři fáze. V první fázi - podezření - hráč nalistuje v zápisníku indicií kombinaci jednotlivých důkazů. V další fázi – verdikt - se všichni potají vyjádří pomocí karty, zda v daném podezření je či není zahrnuta jim známá indicie zločinu. V poslední fázi - dedukce - je možnost umístit jeden z žetonů na některou indicii na pracovním stole. To je zcela zásadní okamžik, neboť hráči vlastní dvou a jednobodové žetony, ale také žetony s nulou, kterými mohou ostatní hráče naprosto zmást. Konec hry nastává, když jeden z hráčů provede správné obvinění. To však zdaleka neznamená, že se stává i vítězem. Má sice tři bodíky k dobru, ale rozhodující je, jak dedukoval i průběžně.

Lady Alice je svižná rodinná hra vyžadující soustředěnost. Pravidla se naučí hraním velice snadno, i když nemusí všem vyhovovat, protože jsou vyjádřena ich formou Sherlocka Holmese. Ideální počet hráčů je čtyři, v úpravě lze hrát i v pěti (v tomto případě jsou z jedné kategorie indicií vybrány dvě. Hra ve třech je obsahově chudší, plnost hry a její potenciál se nevyužije). Velice oživujícím prvkem hry je možnost blafování, svádění na špatné stopy, což je umožněno tím, že každý hráč má dílek pravdy u sebe hned od začátku. Tento fakt a také to, že během hry není potřeba si cokoli zapisovat, dává Lady Alice přednost před podobně pojatou detektivní hrou Cluedo.

Lady Alice

Autor: Ludovic Gaillard, Jean-Marie Minguez

Vydavatel: Albi

Rok vydání: 2013

Počet hráčů: 3-5

Herní doba: 30 minut

Doporučený věk: od 8 let

Cena: 699,- Kč

 

Přidat komentář