KOMIKS: A.C.Doyle, Petr Kopl: Ztracený svět

Článek od: Petr Simcik - 20.08.2014

J. Veškrna a P. Žilák i F. Kobík jsou tvůrci díla, které alespoň mě přivedlo k A. C. Doylovi. Vy mladší se možná zeptáte jakého? Ztraceného světa přece! Jeho dvou velice zdařilých komiksových adaptací. Ty vyšly naposledy kolem revoluce v Kometě (pro zajímavost neuvěřitelný náklad 250 000 kusů) a ve speciálu ABC léto 88 a byly mnoha následujícím generacím jedním z prvních krůčků do vod dobrodružných komiksový adaptací. Zároveň byly výzvou pro Petra Kopla. Jde o první Koplův komiks, který má své české obrázkové předchůdce a v tomto případě dokonce dva!

Petr Kopl se s touto výzvou popral se ctí! A co je důležité, nesklouznul jen k další, byť upravené kopii, ale dokázal být natolik svůj, jak mu to jen předloha dovolovala. Kromě toho samozřejmě došlo i na propojení se světem Victoria Regina. Vzhledem k jeho stylu adaptace se to tak trochu dalo i očekávat, ale otázkou bylo, jak moc.

Hodně :). Petr Kopl příběh rozložil na části, vzal ty které se mu hodily a ty detailně zpracoval. Pokud jste četli i předchozí adaptace, najdete mnoho známých scén, bez kterých by se to asi neobešlo, ale i několik, které z hlediska předchozích zpracování zůstaly bez povšimnutí, případně je Petr Kopl rovnou celé přidal. Také si všimnete že zmizela spousta vaty. Když říkám vaty, myslím scén, které by byly jistě působivé ale nejsou "nezbytně" nutné, přičemž na slovo nezbytně kladu velký důraz. Dočkáte se například scény, ve které poprvé výprava uvidí pterodaktyla, útoku tyranosaura, i klasického zakončení s jednou velmi podstatnou změnou. Na druhou stranu najdete dvě stránky zaměřené jen na šplh na plošinu, regulaci vedlejších postav a zapojení jiných postav, třeba Rossumových robotů z pera našeho Karla Čapka. Karla Čapka je tam mimochodem více a nejen jeho. Kopl dokonce nekombinuje jen právě psaný příběh s ostatními ale i ostatní mezi sebou. Jedině tak můžete totiž narazit na kapitána Van Tocha s jeho novou lodí Abraham Lincoln.  

O výše pohřešované chybějící pasáže však nepřijdete tak úplně, protože průvodcem dění je novinář Malone a tak se dočkáte několika listů Daily Gazette, které vysvětlují co důležitého se mezitím stalo. Co se týče vysvětlování písmem, určitě textově nezaostává za samotným komiksem a je svěží a čtivé. 

Obsahová stránka se hodně povedla. Příběh je mnohem akčnější a současnější, spádem spíše podobný Indiana Jonesovi. Na druhou stranu ctí originál, ale zároveň je protkán brutálním množstvím odkazů a fórů, které ho obohacují o nový rozměr. Co bych možná vytkl, že chybí shrnutí všech těchto narážek, jako tomu bylo u skoro každé předchozí knihy. U něj se člověk mohl bavit tím co objevil a neobjevil, případně se ujistit jestli to co našel je opravdu TO co myslí, že to je. Vsadím se že na mě minimálně třetina neobjevených věcí ještě čeká. 

Kresba je jako ostatně pokaždé zase o krok dál, jedno jestli rovně, vpravo či vlevo. Petr Kopl se pustil nejen do kresby jak jsme byli zvyklí, ale i mattepaintingu, nebo snad dokonce do digitální malby? Možná tak trochu do obojího. Malované věci ale vůbec nezaostávají za těmi kreslenými. Jsou přesně tam, jde to má ten nejlepší efekt, v pohledech na džungli, stolovou horu, či jeskyně a dotvářejí tak atmosféru. Mnohem lépe než jen upravené fotky (nutno dodat, že tady by ani použít nešly :)) I v kresbě je posun, Kopl víc šrafuje, tahy jsou opět o trochu ostřejší a nepřesnější což budí ve většině případů živější dojem. Pokaždé, když čtu další Koplův komiks, procházím si dilematem zda se mi jeho kresba ještě líbí, nebo měl zůstat u předchozího stylu. Tady se ale jemný upgrade k akčnosti vzhledem k tématu více než hodí.

Celkově je nová adaptace Ztraceného světa jedním z nejlepších komiksů Petra Kopla. Vymazlený skoro k dokonalosti a pojatý po svém což někomu může a nemusí vadit, ale pro mě osobně jde o velké plus.   

V galerii vidíte srovnání některých scén z komiksů J. Veškrny a P. Žiláka a P. Kopla.

Ztracený svět

Doyle Arthur Conan, Kopl Petr
Nakladatel: Grada Publishing
Obálka: Petr Kopl
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 116
Rozměr: 150 x 240
Provedení­: paperback
Cena: 199 Kč

Přidat komentář