LITERATURA: Josef Pecinovský, Válka pláství

Článek od: Redakce - 14.05.2015

Nakladatelství Epocha vydává 94. svazek Edice Pevnost

Závěrečný díl kultovního scifi cyklu přináší Válku pláství

Josef Pecinovský velkolepým způsobem zakončuje ságu z nelítostného světa budoucnosti

Příběh cyklu Plástev, který patří k nejvýraznějším dílům české science fiction, se začal psát již v roce 1990, kdy v Rodokapsu vyšel román Plástev jedu. Temná vize neradostné budoucnosti, kde většina lidí pozbyla vůli a živoří ve společnosti, která svou strukturou připomíná úl, rychlý, dobrodružný příběh a zajímavé charaktery zaujaly nejen v době prvního vydání, ale i o mnoho let později – v roce 2007, kdy román vyšel podruhé. Potřetí se ke čtenářům dostal v roce 2014, kdy se autor k příběhu vrátil i v nových textech – volných pokračováních Děti plástve (dvoudílný román) a Plástev v ohrožení. Sága se uzavírá v roce 2015, kdy na pulty knihkupectví míří Válka pláství. Josef Pecinovský v ní naposled zve na návštěvu svého působivého světa.

 

Anotace:

Plástev A30 překonala díky kapitánu Kastoru Clarkovi hrozbu v podobě hnědého moru, ale nebezpečím není zdaleka konec. Oslabená plástev je lákavou kořistí pro chamtivé sousedy, kteří se slétají jak supi a neváhají využít ani těch nejodpornějších praktik. Nepříteli navíc nahrává i stihomam Hala Dorniga, mocného vládce, který ve strachu ze zrady zneužívá veškeré zdroje plástve k likvidaci politických odpůrců.

Zatímco se pláství šíří smrt a šílenství a pohybují se po ní smrtelně nebezpeční záškodníci, pokouší se inspektor Spojené rady pláství investigator MOND 092 najít řešení. Ale i on záhy zjistí, že proti lidské zlobě je bezmocný…

Zakončení série patřící k nejvýraznějším dílům české science fiction přináší nejen odpovědi na otázky položené v minulých dílech, ale především strhující děj. Kam zmizel generál Clark? Podaří se zastavit invazi armády humanizovaných trubců? Dokáže Kastor osvobodit svůj lid z pokořujícího otroctví? Jak přežijí vyhnanci z plástve na pustém skalnatém ostrůvku? A podaří se konečně porazit Cornelia Zwadu, muže schopného přizpůsobit se každému systému?

 

Novinky, obálky, ukázky, zajímavosti... najdete na: http://www.facebook.com/fantastickaepocha

Ukázku v atraktivním „listovacím“ formátu naleznete na:
http://issuu.com/epocha/docs/ukazkavalkaplastvi?e=12017636/12545075

Info o knize:

Autor: Josef Pecinovský /
Obálka: Jan Štěpánek /
Formát: paperback, 115x180 mm /
Počet stran: 360 /
Cena: 269 Kč /
Nakladatel: Nakladatelství Epocha (www.epocha.cz) /
Edice: Edice Pevnost (94. svazek) /
ISBN: 978-80-7425-250-1

 

O autorovi:

Josef Pecinovský (* 1946)

Jeden z klasiků domácí science fiction začal publikovat v 60. letech, ale posléze se odmlčel a k psaní se vrátil až v letech osmdesátých, kdy se zařadil mezi nejvýraznější a nejoceňovanější domácí autory povídek – důkazem budiž literární ceny Mlok za povídky. V 90. letech pak začal publikovat i knižně. V Rodokapsu v letech vydal sérii Kroniky nové Země a román Plástev jedu (3. vyd. Epocha 2014), znepokojivé podobenství o přelidněném a dehumanizovaném světě budoucnosti, do něhož se po letech vrátil v dvoudílných Dětech plástve (Epocha 2013), Plástvi v ohrožení (Epocha 2014) a celý cyklus je zakončen knihou Válka pláství (Epocha 2015). Pecinovský rovněž přispěl do sérií Kroniky karmínových kamenů a Agent JFK. Kromě scifi píše i westerny a počítačové příručky. Jeho doménou jsou temnější vize lidské budoucnosti související s postupným odlidšťováním systému neuznávajícího individualitu, inteligenci a samostatnost a naopak podporujícím uniformnost a slepé následování. V jeho příbězích hrají velkou roli motivy umělé inteligence odmítající sloužit člověku, zneužití moci, genetické manipulace... vždy však umístěné na pozadí rychlého, přehledného, dobrodružného děje.

O edici Pevnost:

V Edici Pevnost vycházejí kvalitní díla klasiků, současných hvězd i mladých talentů české fantastiky. Žánrový záběr, který se opírá o fantasy, scifi a horor, ať už v čisté podobě, nebo v nejrůznějších kombinacích, různé formy (povídky, novely, romány) a pestrý výběr originálních námětů zaručuje, že si vybere opravdu každý čtenář.

 

Cyklus Plástev:

   

 

 

 

 

Přidat komentář