RETROrecenze: Stephen King, Pistolník (Temná věž)

Článek od: Martin Stručovský - 05.12.2015

Zaprášený plášť, stetson, boty prodřené od dlouhé chůze. A dva kolty proklatě nízko. Pistolník - dokonalý prototyp hrdiny divokého Západu. Tak přesně postavu udělala žijící legenda hororu Stephen King ústředním protagonistou svého nejambicióznějšího díla: Temné věže…

Na počátku románu cestujeme pouští ve společnosti pistolníka Rolanda a stáváme se svědky pronásledování záhadné postavy v černém, která je pro další osudy dobrodruha životně důležitá. Svět, v němž se příběh odehrává, jako by na první pohled vypadl ze starých rodokapsových westernů, což bude ve čtenáři evokovat hlavně dobový vzhled obyvatelstva a prostředí saloonů.

Ač má kniha pouhé dva protagonisty (k pistolníkovi se později připojí chlapec Jake), neznamená to, že by se oni nebo čtenáři nudili. Naopak. King staví dvojici do cesty co nejvíc překážek, jako jsou třeba mutanti, kteří Jakeovi a Rolandovi řádně znepříjemní život. Největším nepřítelem je pro ně ale samotná poušť. Právě ona otestuje jejich houževnatost a psychickou odolnost a ukáže jim, kam až jsou lidé schopní pro vlastní přežití zajít…

Obě hlavní postavy mají skvěle vykreslené charaktery. Roland mi ze všeho nejvíc připomněl Clinta Eastwooda z Dolarové trilogie Sergia Leoneho - prototyp dokonalého hrdiny, ochotný udělat maximum a překročit vlastní limity, aby dosáhl vytyčeného cíle. A pak je tu Jake - malý kluk, který je vyděšený a neví, proč mu osud nachystal takové zkoušky a zda se ještě vůbec někdy vrátí domů. Pro potřeby románu se klíčovými postavami nemohl stát nikdo lepší než právě takové dva protiklady. King se sice v prvním svazku soustředí především na vyprávění jednoho příběhu, zatímco minulost nechává spát. To ovšem neznamená, že by neodhalil alespoň pár drobků, které vás nasytí a zároveň navnadí na další díly.

Autor v doslovu knihy přiznává, že prvotním impulsem pro vytvoření sedmidílné ságy mu byla báseň Childe Roland od Roberta Browninga, kterou vyslechl ve druhém semestru na vysoké škole. Ovšem, jak sám říká, nikdy by se nepustil do psaní svého opusu, kdyby nebylo balíku zeleného papíru. Díky tomu tedy během studia vznikly první dvě kapitoly knihy: Dostavníková stanice a především Pistolník, kterým celý ten monstrózní cyklus začíná.

Kniha se může na první pohled jevit jako čistokrevný western, ale zdání samozřejmě klame. King je totiž muž mnoha tváří a nebojí se experimentovat. Splétají se tu žánry jako fantasy, sci-fi a horor, to vše ochucené kapkou nefalšovaného dobrodružství. Autorovi se podařilo namíchat žánrový drink, z něhož člověku nezaskočí, ale jeho chuť se příjemně rozleze po těle a zahřeje u čtenářského srdíčka.

Na rozdíl od předchozích autorových knih, které jsem měl možnost číst, se mi tato louskala nejlehčeji. Jazyk je příjemný a jednoduchý. Příběh se tak ani na okamžik nezadrhne, díky čemuž jej přečtete jedním dechem a nebudete moct přestat, dokud se nedostanete na konec.

Pokud tedy máte rádi kovbojku, fantastiku a hlavně Kinga, doporučuji Pistolníka sehnat. V jeho společnosti se usaďte do pohodlného křesla, zapněte nějaký westernový soundtrack Ennia Morriconeho, nalijte si poctivého panáka a přečtěte první věty, které vás ihned vtáhnou do děje.

Poprvé vyšlo: 10.6.2010
 

Temná věž I. Pistolník 
Stephen King

Nakladatel: Beta
Překlad: Linda Bartošková
Počet stran: 200
Rok vydání: 2015
Cena: 249 Kč
 

 

Komentáře

Mne sa Pištoľníkom prehrýzť nepodarilo, hoci zvyšné knihy cyklu Temnej veže som už bez problémov prečítala. Pištoľník bol pre mňa priveľké psycho, priveľa otáznikov na primálo odpovedí, príliš znepokojivý svet ako z nočnej mory, ktorý však zostával desivo statický a celkovo nekompatibilný s mojím myslením. Tento pocit sa síce vo väčšej či menšej miere objavoval aj v ďalších knihách cyklu, ale tam bol vyvažovaný inými kvalitami. Čítala som desiatky ďalších Kingoviek, ale Pištoľníka radím k trojici pre mňa neprelúskateľných – preto sa absolútne nemôžem stotožniť s vyhlásením „nebudete moct přestat, dokud se nedostanete na konec“.

Mne sa Pištoľníkom prehrýzť nepodarilo, hoci zvyšné knihy cyklu Temnej veže som už bez problémov prečítala. Pištoľník bol pre mňa priveľké psycho, priveľa otáznikov na primálo odpovedí, príliš znepokojivý svet ako z nočnej mory, ktorý však zostával desivo statický a celkovo nekompatibilný s mojím myslením. Tento pocit sa síce vo väčšej či menšej miere objavoval aj v ďalších knihách cyklu, ale tam bol vyvažovaný inými kvalitami. Čítala som desiatky ďalších Kingoviek, ale Pištoľníka radím k trojici pre mňa neprelúskateľných – preto sa absolútne nemôžem stotožniť s vyhlásením „nebudete moct přestat, dokud se nedostanete na konec“.

Čau Adharo,

Já Tě plně chápu, když jsem hledal pistolníka na internetu, neúmyslně jsem narazil na celé generace debat o tom, jestli je ta knížka dobrá, nebo ne. Evidentně existuje tábor vášnivých milovníků knihy a pak skupina, která Pistolníkovi nemůže přijít na chuť. Zdá se mi, že ve své výjimečnosti ji člověk buď miluje, nebo ho prostě nebaví. Já se přiznám, že mě knížka naprosto uchvátila, ale zejména linkou o mladém Rolandovi a jeho cestě za vlastními kolty. Asi právě proto se mi moc líbila knížka Čaroděj a sklo, která se vlastně celá zabývá Rolandovým mládím a jeho první láskou.

King asi na každého působí trochu jinak, ale v každém z nás často něco zanechá. Třeba já pokaždé když nastupuju do vlaku, tak čekám nějakou zradu :)

T.

Žij svůj život tak, aby až ti nakonec proběhne před očima, jsi nevěděl, jestli sleduješ adventuru, nebo porno.

 

Zvláštne, Čarodej a sklo sa páčila aj mne - asi najviac z celého cyklu.

Pistolník je skutečně zvláštní kniha - ve smyslu ne úplně standardního toku vyprávění i ve vztahu ke Kingovi, protože kdo si ji přečte nepolíben jakýmkoli povědomím o Temné věži celkově, bude překvapen. A pravděpodobně záporně, pokud čeká horor, protože King.

Já se dostala k Pustinám a dál zatím ne, ale zřejmě budu patřit do té skupiny, která miluje:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Já, zarytý kingovec, jsem kolem Temné věže docela dlouho kroužila a to právě kvůli Pistolníkovi, kterého jsem rozečítala asi natřikrát. Ten začátek byl tak jiný a já se ne a ne začíst... až pak jednou jsem se kousla a rovnou sáhla po dalším dílu a byla jsem v tom :-) Takže rozumím oběma stranám. Kdybych byla Kingem nepolíbená a sáhla po Pistolníkovi jako po jeho první knížce, možná bych ji po sto stranách odložila a nikdy bych Kinga nemilovala, což by byla hrozná škoda. Teď jsem hrozně moc zvědavá, jestli se podaří konečně filmové zpracování. Sledujete to? Kdyby byl Clint mladší, je to jasná volba - o tom žádná. Začalo se objevovat jméno Idrise Elby (Luther) a i když já nikdy Rolanda neviděla jako černocha, tak Idris by se mi líbil. Jinak ahoj ahoj všichni a přeju krásné Vánoce! :-)

Pistolnik je tak JINA kniha co se Kinga tyce... vsude se vykecava naprosto o vsem a o nicem, ale pistolnik. To je jiny kafco. Prave diky nemu jsem prelouskal celou temnou vez a i kdyz zaver byl ponekud vycucany z prstu a zvlast ke konci King uz fakt nevedel, co tam vlastne napsat, tak pistolnik to cely otevira. A naprosto brilantne. Usporny způsob psani, ale co slovo, to perla. Evidentne je videt, ze to psal jeste na skole a nebyl placenej od stranek.

 

Chtěl bych se zeptat, jsem u Kinga nováček, ale strašně moc rád bych si chtěl přečíst/koupit pistolníka v anglickém jazyce. Vyplatí se to? Děkuji za odpověď.

Záleží na tom, co od knihy chcete. Umíte dobře anglicky? Pak určitě ano, drtivá většina knih je lepší v originále. Neumíte dobře anglicky? Pak čtěte spíše v překladu, nebude vás brzdit hledání ve slovníku. První díl Temné věže pořídíte v originále v ČR bez problémů (jmenuje se The Gunslinger). Abyste měl jistotu ohledně náročnosti, přidávám odkaz na Amazon - https://www.amazon.com/Dark-Tower-I-Gunslinger/dp/1501143514. Když kliknete na obrázek knihy, otevře se "preview", můžete si pár stránek přečíst a vyzkoušet, jestli je to pro Vás to pravé.

Přidat komentář