Film: Siriův TOP 5 filmů za rok 2015

Článek od: Martin Stručovský - 31.12.2015

Jaké filmy letos nejvíc uchvátily našeho šéfredaktora? 

5. Hotel Transylvánie 2

Ponaučení. Roztomilá animace, ale i hra s žánrovým klišé. 

4. Šílený Max: Zběsilá jízda

Šílenství, zmar. Horko. Peklo. Scény, které vám vypálí díru do hlavy. Tenhle trip se povedl, ale k absolutní spokojenosti mi bohužel něco chybělo. 

3. Star Wars: Síla se probouzí 

Návrat do světa Hvězdných válek, který se povedl. Ovšem na vyšší pozici by se muselo jednat o něco víc, než jen o první výkop míče. Na druhé straně - J. J. Abrams, stejně jako Matthew Vaugh, který dělal Kingsmana, zase předvedl, že rozumí svému řemeslu a že ví, jak má vypadat nefalšovaný popcorn. 

2. Kingsman: Tajná služba

Pokud chcete bondovku z dob před Danielem Craigem, pak je Kingsman přesně pro vás. Absolutně našlápnuté, ulítlé, využívající a zneužívající bondovské prvky. S okouzlujícím Colinem Firthem v hlavní roli. 

1. Popelka 

První místo už si pro sebe na jaře uzurpovala jedna slavná pohádka, kterou nově pojal Kenneth Branagh. A z téhle pozice ji nedokázalo sestřelit absolutně nic. Absolutně kouzelná a opojná slast s krásnou Lily James. 

 

Zklámání: 

Purpurový vrch

- nejslabší del Torův film. Jako obraz by to bylo skvělé. Jako příběh to ale utíká do všech stran 

Terminator: Genisys

- laciný šmejd, který dělá ostudu kdysi slavné značce 

A co letos nejvíc zaujalo vás? 

Komentáře

Z té tvojí pětky jsem viděla jen Kingmana a bavil mě, čili souhlasím s tvým umístěním v topce. Na ostatní zmíněné filmy se rozhodně chystám, takže ještě mým žebříčkem možná zamíchají.

U mě rozhodně hodně zabodovali STRÁŽCI GALAXIE - mě prostě hrozně baví, když do sebe parta hrdinů pořádně šije a nic si nedaruje, ale nakonec se všichni mají rádi, až z toho člověk slzu ukápne a tenhle film to splnil beze zbytku, takže Já jsem Groot:-)

Stejně tak mě bavil MARŤAN, který je neuvěřitelně realisticky natočený a i když jeden ví, že je to celé fikce, chvílemi zapomíná a zírá na to jako na fascinující dokument.

Animáků jsem taky moc nestihla, ale jednoznačně mi utkvělo V HLAVĚ, po dlouhé době originální a vypointovaný příběh. Ovšem, kdo viděl české Fimfárum 3, konkrétně Rozum a štěstí, může polemizovat, nakolik je myšlenka o postavičkách běhajících v našich hlavách a formujících naše vnější chování vlastně originální:-)

Nakonec bych zmínila jeden celovečerní dokument, který ale taky patří do našeho ranku, a tím je FILMOVÝ DOBRODRUH KAREL ZEMAN mapující  život jednoho z našich největších (a světově uznávaných) filmařů. Všechny jeho filmy miluju a kdo ví, nakolik spolu souvisí, že stejně miluju i filmy Tima Burtona, který otevřeně a nahlas přiznává, že Karel Zeman je jedním z jeho velkých inspirátorů:-)

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář