KOMIKS: Brian Azzarello, Wonder Woman: Krev

Článek od: Ivet Křenková - 12.01.2016

Co se stane, když olympští bohové začnou Wonder Woman působit trable? Poteče krev.

Dcera královny Amazonek Diana vždycky byla mezi svými krajankami outsider. Všechny jsou totiž perfektně obeznámeny s legendou, podle níž byla stvořena z hlíny a dávají jí to pěkně sežrat. Proto raději tráví čas mezi obyčejnými smrtelníky jako hrdinka Wonder Woman. Zanedlouho se však chtě nechtě musí na ostrov Amazonek vrátit, aby ukryla nenápadnou venkovanku Zolu, která je těhotná. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby ono dítě nečekala s Diem, králem olympských bohů. Žárlivá Héra má na všechny milenky svého manželka spadeno, Zola a její spojenci se tím pádem ocitají v nebezpečí. Aby problémů nebylo málo, Zeus zmizel neznámo kam a snad každý bůh by rád usednul na jeho trůn.

Wonder Woman u nás v samostatném komiksu vyšla vůbec poprvé. Černovlasá hrdinka se doposud nejvíce projevila v druhé knize Ligy spravedlnosti od Geoffa JohnseKrev obsahuje prvních šest sešitů, které spadají pod projekt The New 52. I když se restart některých sérií z „nové dvaapadesátky“ příliš nepovedl, scénárista Brian Azzarello odvedl na Wonder Woman dobrou práci.

Příběh na nic nečeká a čtenář je od prvních stránek nekompromisně vhozen do děje, ve kterém ale není příliš těžké se zorientovat. Azzarello umí velmi dobře zkombinovat klidné dialogy s akcí tak, aby ani jednoho nebylo příliš mnoho. Dosahuje tím slušného tempa i napětí. O samotné Wonder Woman a jejích schopnostech se toho čtenář moc nedozví, zato ale zjistí dost informací o jejím původu, který není až tak jasný, jak se na první pohled může zdát.

Na pozadí Dianina originu svou hru v příběhu rozehrávají antičtí bohové zasazení do současnosti. Nové adaptace antické mytologie a bohů samotných obvykle nebývají příliš zdařilé, zde se to ale vcelku povedlo. Azzarello se k tématu totiž staví zodpovědně a na základních vlastnostech bohů, ať už vizuálních či povahových, zdařile buduje vlastní svět. Znalce antické mytologie určitě potěší detaily, jako je například plášť z pavího peří, který má obléknutý Héra. Je zde zachována i její pověstná žárlivost na Diovy milenky a nenávist k jeho nemanželským dětem.

Na vizuální stránce knihy zapracovali kreslíři Cliff Chiang a Tony Akins. Jejich styly se od sebe výrazně neliší, i když na druhý či třetí pohled si čtenář může všimnout, že je něco jinak. V jejich podání vypadá svět Amazonek a olympských bohů celkem uvěřitelně a na Dianě je hned od začáku vidět, že není žádná křehká květinka. V české verzi se někteří hrdinové objevují s přeloženými jmény (např. Strife – Svár), což vypadá docela zvláštně, ale je to věc názoru.

Komiks jako celek působí solidním dojmem a po dočtení budete chtít vědět, co se bude dít dál. Hrdinek něžného pohlaví v samostatných knihách je u nás jako šafránu. Snad si tahle Amazonka svým lasem dokáže kolem sebe omotat co nejvíce čtenářů, chlapů už bylo přece dost!

Hodnocení: 70%

 

Název: Wonder Woman: Krev

Scénář: Brian Azzarello

Kresba: Cliff Chiang, Tony Akins

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: BBArt

Vazba: brožovaná

Rozměry:17 x 25,8 cm

Počet stran: 160

Datum vydání: 6. 11. 2015

Cena: 399 Kč

Komentáře

Přidat komentář