KOMIKS: Gerry Duggan (a kol.), Deadpool: Drákulova výzva

Článek od: David Hálek - 17.03.2016

Deadpool + Dracula = ♥

Jeho filmová mediální nálož vás několik měsíců nelítostně masírovala, jen aby vás pak totálně převálcoval jeho vlastní film. Napadá vás lepší způsob, jak oslavit Deadpoola, než vydání jeho prvního příběhu v češtině? Možná kdyby byly dva…

Ale nemusíte být smutní. Jasně, dva příběhy o šíleném zabijákovi v červeném latexu by byly více než vítány, o tom žádná, nemějte ale strach, co se jeho představovacího příběhu týče, Drákulova výzva funguje na jedničku. Nejenom, že naprosto ihned zjistíte, kdo Deadpool je (kdybyste o něm přeci jen nikdy neslyšeli), ale poznáte i to, jak pracuje a funguje. A věřím, že první reakce mnoha čtenářů byla: ‚Bože, to je pitomec‘. Nemýlíte se. Deadpool je totiž pěknej vůl.

Ženský ho nechtějí, protože je hnusnej a odpudivej, jeho prácičky se mu obvykle vymykají z rukou, a pokud už to třeba vyjde, něco se stejně podělá. Do toho si započtěte hodně svérázný smysl pro humor, samopal na hlášky, neomezené uzdravování a vrozený talent dostávat se do problémů a dostane se vám receptu na úspěch jménem Deadpool.

Když už byla řeč o problémech, v Drákulově výzvě jich na vás čeká dost slušná plejáda. Ona vlastně zápletka celého komiksu je jeden veliký problém. Drákula (jo, přesně tak) si totiž najme jednoho hláskujícího blbečka v rudém, aby mu přivedl jeho vyvolenou nevěstu. Zatím dobrý, ne? Na tom by nebylo nic moc špatného, ale ona nevěsta je Shiklah, sukubí královna mrtvých. Problém v tom je, že je tak trochu mrtvá. Aby toho nebylo málo, přičtěte si do mixu trable v podobě Bladea, minotaurů, teroristické skupiny AIM, HYDRY, Drákulových nohsledů a typické bitvy uprostřed New Yorku. To je na jednu knihu celkem dost potíží, ale kdo jiný se s tím může vypořádat než Deadpool.

Hodně důležitá část komiksů o Deadpoolovi není jen situační humor a absurdní zápletky. Deadpool hodně spoléhá na jazyk, ve kterém je napsán, a různorodé pop-kulturní reference. Je proto třeba, aby překlad s originálem trochu držel krok a přitom promluvil k co největšímu publiku. Drákulově výzvě se to povedlo. V knize najdete reference na české filmy, vtipy fungují a situační humor se povedl. Pro někoho, kdo přičichl k Deadpoolovi v originále, nemusí překlad působit zrovna příjemně, ale na to, jaké sousto si překladatel Darek Šmíd ukousl, tak se s ním popral více než zdatně!

Pokud jste si užili Deadpoolův film a jste fanoušci tohoto druhu nekonvenčního humoru, Drákulova výzva je přesně pro vás a hanba vám, že ji ještě nemáte v knihovně. Těšte se na dobře napsané postavy, zábavný a dostatečně dlouhý příběh a slušná nálož krvavé akce, trocha té brutality a lechtivě odhalující oděv královny mrtvých. A jestli náhodou ještě nemáte Deadpoola dost, 30. března vyjde Válka Wadea Wilsona ze série UKK. Snad vám tyto dva komiksy ukrátí čekání na chystaný druhý film.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Název: Deadpool: Drákulova výzva (Deadpool: Dracula's Gauntlet #1-7)

Scénář: Gerry Duggan, Brian Posehn

Kresba: Reilly Brown, Scott Koblish

Překlad: Darek Šmíd

Nakladatelství: Crew

Počet stran a vazba: 200, brožovaná

Rok vydání: 2016

Cena: 439 Kč

 

Přidat komentář