Novinky z nakladatelství Crew

Článek od: Redakce - 21.05.2016

Polský emigrant králem evropského komiksu

 

Paříž roku 1842 a Divoký západ roku 1858. Co mají společného? Nejen dva zrazené a odepsané hrdiny, ale především jednoho z nejslavnějších evropských komiksových tvůrců, Grzegorze Rosińského.

Tento výtvarník polského původ kreslil už od dětství a stal se světovou hvězdou, aniž by musel vytáhnout paty z rodné země. Tvůrcem legendárního Thorgala se stal ještě v době, kdy žil v Polsku, a tudíž si se scenáristou Van Hammem museli vyměňovat připomínky, kresby a scénáře poštou. Tady je vidět, jak moc ohromil své zahraniční kolegy, když byly ochotní absolvovat tohle martyrium jen proto, aby měli sérii kreslenou právě jím.

Ve chvíli, kdy po úspěchu dobrodružství vikinga Thorgala rozjeli sci-fi řadu Yans, vypuklo v Polsku stanné právo a Grzegorz Rosiński musel uprchnout z východního bloku. Tím se mu otevřela cesta k tomu, aby se stal nejen špičkou evropského komiksu, ale i jedním z nejslavnějších a nejúspěšnějších komiksových tvůrců vůbec.

U nás je známý především jako tvůrce Thorgala – ale kromě této série má na svědomí i několik „vážnějších“ a především malovaných komiksů, ve kterých mohl naplno popustit uzdu svému talentu.

V dalším svazku z řady Mistrovská díla evropského komiksu najdete Pomstu hraběte Skarbeka, která vychází z romantických příběhů ve stylu Hraběte Monte Christa, ozvláštněných světem pirátů a malířů. V komiksu tvůrci obratně spojují imaginární postavy se skutečnými. Bratrancem hrdiny je klavírní virtuóz a skladatel Fryderyk Chopin a jeho případ přitáhl pozornost Alexandra Dumase, který v něm našel inspiraci pro svůj nový román. Tím se komiks blíží k literárním dílům, ve kterých se tvůrci znovu noří do uměleckých děl a životů autorů a skládají z nich nové příběhy. Děl jako Dumasův klub, Šifra mistra Leonarda či knih Umberta Eca. Vpomstě hraběte Skarbeka autoři zavádí čtenáře do světa malířů a fascinujícího obchodu s uměním.

A pak je tu komiks, nazvaný prostě Western. Zde už nenajdete žádné slavné postavy, jen nelítostný boj o život. Rosiński tu svou dokonalou malbou vytváří ikonicky romantický svět, aby pak provedl jeho nelítostnou destrukci. Western byl navíc první komiks, ve kterém Rosiński přešel od kresby k malbě – a opravdu si to užil. V kontrastu s temným příběhem jsou nádherné dvoustrany zachycující krásu krajiny. Dvoustránky, které mohou českým čtenářům připomenout ilustrace Zdeňka Buriana.

Šéfredaktor Jiří Pavlovský k tomu říká: „Můj pracovní název byl Neromantická romantika Gzegorze Rosińského, protože v obou příbězích provádí kreslíř za pomoci slavných komiksových scenáristů, Senta a Van Hammea, dekonstrukci romantických klišé. Bere si ohrané kulisy... ať už je to dumasovské mstitelské drama, nebo legendy o skvělých pistolnících – a ten patos a očekávání obrací proti čtenářům. Jeho komiksy jsou nejen estetický, ale i emoční zážitek.“

Samozřejmě, takováhle díla by nezvládl bez kvalitních scenáristů. A v obou případech dostal opravdu špičku žánru. U Skarbeka to byl Yves Sante, který, kromě jiného, získal právo pokračovat ve francouzském národním klenotu, komiksové sérii Blake et Mortimer. A Western napsal sám Jean Van Hamme. Ikona, která stojí za komiksovými sériemi jako je Thorgal, XIII či Largo Winch. Nositel desítky cen a člověk, který byl za svou komiksovou tvorbu povýšen do šlechtického stavu! I díky nim jsou tato díla nejen to nejlepší z Rosińského tvorby, ale i to nejlepší z evropského komiksu.

Rosiński. Sante. Van Hamme. Ti tři jsou skvělí průvodci na krásnou a krutou výpravu do dávné minulosti.

Obsah knihy:

Pomsta hraběte Skarbeka

Paříž roku 1843. Do města se po dlouhé době vrací legendární malíř... a od prvního okamžiku se pouští do složitých intrik, kterými chce nejen otřást uměleckým světem, ale především se pomstít těm, kteří mu před léty ublížili. Jenže je to skutečně jeho jediný cíl? A proč lidé kolem něj tak rychle umírají?        

Western

Divoký západ roku 1858. Rodinu Nata Chisuma vyvraždili indiáni a sám mladík přišel o ruku. To mu ale nezabránilo, aby se stal skvělým pistolníkem a zamiloval se do dcery rančera Cathy. Jenže Cathy netuší, co má Nate všechno na svědomí. A minulost se nedá jen tak odstřelit.

Temnými cestami
Počet stran: 224
Cena: 589 Kč (brož) / 849 (vázané)

Galerii si můžete prohlédnout zde

Temná věž

 

Dílo krále hororu Stephena Kinga převedené do komiksové podoby!

 

„Muž v černém prchal přes poušť a pistolník mu byl v patách.“

Těmito slovy začíná legendární fantasy série Temná věž z pera kultovního hororového tvůrce Stephena Kinga (Carrie, Osvícení, To, Svědectví, Nezbytné věci). Série, kterou King tvořil pomalu a pečlivě přes dvacet let a která se odehrává ve světě, kde se mísí fantasy s westernem a hororem, a kde osudem dohromady svedená skupina nezvyklých hrdinů vyráží na cestu k Temné věži. Na cestu za pomstou i spásou.

Po téhle sáze sáhlo nejen přes 40 milionů čtenářů ve více než 40 zemích, nejen filmaři (momentálně se připravuje film s Matthewem McConaugheym a Idrisem Elbou v hlavních rolích), ale i komiksové nakladatelství Marvel, aby stvořilo její důstojnou komiksovou adaptaci. Lidé z Marvelu s tím už měli nějaké zkušenosti – adaptovali Enderovu hru od Orsona Scott Carda i její pokračování a s Kingem spolupracovali i na Svědectví.

Samozřejmě, taková věc se nemohla odbýt, takže přepis dostal na starost jeden z nejuznávanějších komiksových matadorů, Peter David. Nositel cen Willa Eisnera (té nejprestižnější ceny, kterou tvůrce může dostat), Wizard Fan, Haxtur, Julie a GLAAD a tvůrce těch nejoblíbenějších komiksových sérií (Spider-Man, X-Factor, Incredible Hulk). Ten se ale nedržel čistě děje knih, spíš se do samostatných příběhů rozhodl rozvést věci, které jsou v románech jen naznačené. Kupříkladu první kniha zachycuje události, které jsou v originální sérii jen naznačené a které popisují přerod mladého Rolanda Deschaina do podoby obávaného pistolníka.

Ale to nejzajímavější na komiksovém přepisu je jméno výtvarníka. Tím je autor korejského původu Jae Lee, také držitel Eisnerovy ceny. Jeho styl je opravu unikátní a jen těžko si ho můžete s něčím splést. Jeho kresby jsou rozmáchlé, s gigerovsky atmosférickými a rozevlátými obrazy. Upřímně, jeho komiksy by byly úžasné i kdyby se vynechal jakýkoliv text – ovšem ve spojení s Kingovým temně poetickým příběhem a jazykem je to opravdu nádhera.

„Tohle jsme opravdu nechtěli zkazit,“říká vydavatel Petr Litoš. „Takže jsme na překlad sehnali Lindu Bartoškovou, která se starala i o překlad původních knih. Jazyk, který King používá je opravu velmi bohatý a stylový, takže jsme ho chtěli co nejvěrněji zachovat i v komiksu.“

Vzhledem k rozsáhlosti ságy byl samozřejmě problém, jak to převést do komiksu, aby čtenáři nebyli o nic ochuzení... ale zároveň aby nestáli před nekonečným příběhem. Což se v tomhle případě povedlo. Každá kniha nabízí uzavřený příběh a vždy několik knih dohromady dává příběh odpovídající originálnímu svazku. Tento rok vyjdou první dva díly spadající do pětidílné ságy Temná věž, ve kterých se vracíme ještě před děj první knihy, do doby mládí pistolníka Rolanda. Do doby jeho prvních přestřelek, lásek a zrad.

Takže se i čeští komiksoví čtenáři budou moci vydat s pistolníkem na cestu pouští. 

Temná věž: Zrození pistolníka
Počet stran: 240
Cena: 489 Kč 

Galerii si můžete prohlédnout zde

Přidat komentář