PROTIRECENZE: Sebevražedný oddíl

Článek od: Redakce - 06.09.2016

Napsal: Jakub Apeltauer 

A je to tu. Jeden z nejočekávanějších filmů roku 2016 už ustřeluje hlavy, láme vazy a drtí žebra basebalovou pálkou. Americká vláda se bojí dalšího útoku emzáků a proto přichází na scénu zla černá baba, co se rozhodla vydírat záporáky druhé jakosti, kteří skončili za katrem nejhlídanější věznice světa a dostal je tam právě Batman. Tak se loučíme s neokřídleným netopýrem, protože na scénu nastupují zbrusu nové postavy. Vzniká tak Sebevražedný oddíl, jehož tvářemi jsou Will Smith Margot Robbie. O dalších antihrdinech se toho moc nedozvíte, což je velká škoda, protože seznámení s novými postavami je to nejzábavnější čeho se ve filmu dočkáte. Partičku vrahounů a zlodějů dostává na starost jeden z nejlepších mariňáků americké armády, kterému stačí pouhá aplikace v mobilu, aby oddíl udržel pospolu. Ptáte se, proč našeho vojáčka nikdo zezadu nepodřízne? Má po ruce osobního bodyguarda v podobě tajemné japonské bojovnice s katanou.

Místo toho aby vás zajímalo, kdo chce zničit svět, budete s úžasem sledovat zrození oddílu nových zlých anti-hrdinů a díky skvělému soundtracku vás zpočátku ani nenapadne hrábnout rukou po popcornu, nebo se napít coly. Ale Suicide Squad zakopl už v půlce filmu. Nemá sílu se zvednout a udržet tak skvělé tempo. Hlavni dějová linka je scénáristické klišé a vy si budete připadat, že najednou sledujete Ultrona, kterého stvořil samotný Tony Stark, jak se snaží shodit kus šutru na Zem. Dny, kdy měl hlavní záporák nějakou osobnost a stával se oblíbenějším než samotní hrdinové, odešly s Darthem Vaderem a Jokerem z filmu Temný rytíř. A tak vás spíše zaujme vedlejší dějová linka, která se motá kolem Harley Quinn a nového komiksového Jokera. Tento zamilovaný páreček získá na plátně nejvíce času z celého oddílu. Klidně bych film nazval: “Harley Quinn a její šílený vztah s Jokerem“, protože oba dva jsou vlastně tahouny filmu. Každou chvíli se na plátně objeví flashbacky, abyste se zas tolik nenudili během putování hrdinů k hlavnímu záporákovi, jenž je navíc obklopen stupidní armádou pseudo-zombie, kterou vlastnoručně spatlal.

Plusem je, že tady neuvidíte americkou vlajku vlající v pozadí našich hrdinů a film překypuje skvělými hláškami, které vás minimálně donutí k úsměvu. Sexappeal Harley Quinn dostane každého geeka a slečny budou na youtube točit návody na make up a vlasy naší krásné Margot. Komiksového Jokera ztvárnil geniální Jared Leto, který obhajuje předchozí ocenění oscarem z filmu Klub poslední naděje. Člověk si po zhlédnutí filmu posteskne, že hlavním záporákem nebyl právě Joker. Dle mého názoru se jeho šílenost vyrovná šílenosti již zmíněného Jokera z Temného Rytíře.

A tak musíme Sebevražedný oddíl brát spíše jako představení nové party "hrdinů" filmového universa DC Comics. Film si užije každý, kdo má rád komiks, a i přes nedostatky hlavního děje odejde z kina spokojený. A i když jsou hodnocení Sebevražedného oddílu neočekávaně nízká, jeho soundtrack láme rekordy po celém světě. Film má hodně odpůrců, ale o to více fanoušků, kteří film vychvalují, a já se přidávám na jejich stranu. I přes to, že hlavní dějová linka je horší než ty vedlejší.

 

Sebevražedný oddíl /Suicide Squad/
USA, 2016, 123 min.
Režie: David Ayer
Scénář: David Ayer
Hudba: Steven Price
Hrají: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje
V kinech od 4. 8. 2016
 
Mohlo by vás zajímat: Přečtete si recenzi Terezy Kadečkové 
 

Komentáře

Přidat komentář