RECENZE: František Kotleta: Velké problémy v malém Vietnamu

Článek od: veronikamah - 12.09.2016

Bruntálský řezník a hoši z Koudovy detektivní kanceláře jsou zpět. Stojí jejich návrat za to?

František Kotleta je jméno na české brakové scéně známé. Hlášky sází rychleji, než jeho hrdinové stíhají nabíjet brokovnice. Pravidelně způsobuje prudké zvýšení úmrtnosti na území ČR. Jeho hrdinové si ani v nejmenším nezadají s Chuckem Norrisem ve schopnosti přežít všechno, od zastřelení po pekelného démona. A ženy? Ty mužským hrdinům v rychlosti palby zdatně sekundují a krásou je výrazně překonávají.

Dva roky po vydání povídkové knihy Příliš dlouhá swingers party, nám Kotleta předhazuje její volné pokračování. Parta z Advokátní a detektivní kanceláře JUDr. Zdeňka Koudy se očividně stala mezi čtenáři tak oblíbenou, že ji věnoval celou knihu.

Být v kůži hlavního hrdiny Tomáše Koska, tak autorovi zřejmě vyprázdním zásobník přímo do čela. Prsatá přítelkyně, kterou si pořídil v povídce Příliš dlouhá swingers party, mu praštila dveřmi do obličeje. Jeho kolegové Gibson a Hort mu na nervy hrají čím dál víc. A vyřešení aktuálního případu unesené dcery českého premiéra se zdá být v nedohlednu. Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Ke stávajícím Koskovým starostem si přičtěte pár téměř neporazitelných démonů, litevskou agentku a proroctví o konci světa, které má plnou parou namířeno ke svému uskutečnění. Taky si myslíte, že je ten správný čas na panáka a cigárko?

Jak už je u Kotlety zvykem, Velké problémy v malém Vietnamu není kniha pro slabé nátury. Brutalita, a to nejen policejní, častý výskyt mozkomíšního moku či střev na stěnách a podlaze, sadističtí démoni a místy bizarní sex, by měl dát dohromady perfektní koktejl odpočinkové četby. Jenže někde v půlce knihy začne ten koktejl rychle ztrácet promile. A vy si uvědomíte, že zatímco se hlavní hrdina dostává do čím dál šílenějších situací, tak vy se nudíte více a více. A dočítáte stránky tak trochu z povinnosti. Závěr knihy je už jen posledním hořkým douškem…

Františku Kotletovi jsem fandila od momentu, kdy světlo světa spatřila jeho kniha Hustej nářez. A stejně jako i pro kolegyni Lucii Kouckou, tak i pro mě, zůstává tím nejlepším, co z jeho pera vzešlo. Velké problémy v malém Vietnamu jsou však stále zábavnou knihu, kterou skalní fanoušci bruntálského řezníka ocení. 

Velké problémy v malém Vietnamu
Kotleta, František
Nakladatel: Epocha
Rok vydání: 2016, 1. vydání
Počet stran: 288 
Provedení: paperback
ISBN: 978-80-7557-020-8

Přidat komentář