KOMIKS: Lobo versus Maska (a další řežba)

Článek od: David Hálek - 26.10.2016

Velkej šéf se vrací, aby si to rozdal se zeleným psychopatem.

Je tomu již dlouhých dvanáct roků, co nakladatelství Crew vydala kultovní komiks Johna Arcudiho a Alana Granta Lobo vs. Maska, který je už drahně let prakticky nesehnatelný. Zpráva o nové knize s posledním Czarnianem a Maskou byla jako dar z nebe a držet knihu v rukou působí, jako kdyby vám do nich přistálo psychicky narušené, sprosté a násilnické hedvábí.

Lobo vs. Maska není komiks, po kterém byste sáhli ve chvíli, kdy toužíte po silném a napínavém ději. Od toho tu máme například Skalpy nebo Sandmana. Lobo se nikdy nepyšnil spletitým příběhem, Maska už vůbec ne. Nečekejte tedy žádný scénáristický zázrak. To ale neznamená, že na konci chybí nějaká fajnová pointa. A krom hlavního příběhu si můžeme vychutnat vtipnou (a neméně násilnou) jednohubku s názvem Lobo spoutaný o tom, jak se Velkej šéf dostane do basy.

Celý příběh Lobo vs. Maska je to vlastně strašně jednoduchý: Lobovi dá někdo nabídku, ze které se jeho oči změní v malé symboly dolarů, aniž by kdokoli ve vesmíru věděl, co to dolar je. Začne fantazírovat o neetickém množství prostitutek s bujnou výbavou a o kýblech chlastu a jeho povaha mu ani na chvilku nedovolí pomyslet na to, že by mohl prohrát. Jistý zelený psychopat na to ale má jiný názor.

Poznámka pro ty, kteří si pamatují charakter Masky jen z oblíbeného filmu s Jimem Carreym nebo ze stejnojmenného devadesátkového seriálu: Čeká vás šok. Maska je zelený psychopatický a nesmrtelný zabiják, který bez špetky svědomí vraždí na potkání a všechno dění kolem sebe komentuje se svérázným humorem, na který je cenzura krátká. A nyní: co se stane, když se jeden nesmrtelný zmetek rozhodne zabít druhého nesmrtelného zmetka.

O to v komiksu jde: jak se jeden snaží zabít druhého a naopak a přitom do toho házejí ty nejnechutnější nadávky, které v multiverzu vymysleli, za což patří poklona jak scénáristům, tak překladateli Pavlu Dortovi, který udělal neuvěřitelnou práci. Božsky se to čte. A ještě lépe se na to kouká, o tom žádná. Kresba Dougha Mahnkeho je vypiplaná a každá rána palicí nebo granát v kalhotách je krásně cítit a na zmasakrované a na**ané ksichty obou soupeřů je radost pohledět.

To je ale tak všechno. Ono se to docela rychle zají. Sto stránek naprostého masakru zní skvěle, ale po chvilce se přeci jen dostaví stereotyp, protože se tam děje pořád jedno a to samé. Ale na druhou stranu, co se dá čekat od titulu Lobo vs. Maska. Hodinku času to zabere a o vtipné chvíle také není nouze. Jako jednorázová záležitost na odreagování ideální.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Lobo versus Maska (a další řežba) (Lobo/Mask 1-2 and Lobo Chained)

Scénář: Alan Grant, John Arcudi

Kresba: Dough Mahnke, Rafael Garrés

Překlad: Pavel Dort

Datum vydání: 1.8.2016

Nakladatelství: Crew

Vazba: Brožovaná

Počet stran: 124

Cena: 329 Kč

 

Komentáře

Přidat komentář