KOMIKS: Alessandro Barbucci - Christophe Arleston - Nolwenn Lebreton - Ekhö 1,2

Článek od: Petr Simcik - 15.01.2017

Asi málokomu uniklo, že klasická červená Crew minulý rok vyšla naposled a její místo zaujala modrá varianta.  Modrá Crew ale není jen o změně barvy. Oproti té normální trochu přidala na objemu a vytkla si za cíl vydávání ucelených příběhů ve formě dvou evropských alb, případně zcela výjimečně čtyř amerických sešitů na jedno číslo. Hlavní důraz je pak kladen na slovo "ucelených", což je dobrá správa hlavně pro ty, kteří ji budou kupovat nárazově, nebo si kompletovat jednotlivé série k sobě. Už se vám nestane, abyste měli v knihovně neukončené nebo nezapočaté části příběhů pokud vynecháte byť jedno číslo. Krom toho ještě přichází s třešničkou na dortu ve formě hlasování o obsahu budoucích vydání, takže by se předplatiteli teoreticky nemělo stát, že by dlouhodobě odebíral něco, co vlastně nechtěl. Ale to jsem dost odbočil od téhle konkrétní Crwe, neboli první části kompletu Ekhö.

Ten má sice více jak 4 plánovaná alba, ale venku je jich zatím lichý počet a čeká se na šesté, tudíž u nás zatím naplní dvě Modré Crwe. Pokud jste zagooglili jako já a viděli obálku pátého dílu, dobře vám tak, vypadá totiž velice slibně a budeme na ni čekat poměrně dlouho. Naštěstí jsou jednotlivá alba poměrně uzavřená, takže nepředpokládám na konci čtyřky nějaký ošklivý cliffhanger. Jak to ale všechno v prvních dvou albech vlastně začíná a o čem Ekhö je?

Základní premisa není nikterak originální. Arleston a Barbucci pro nás připravili alternativní svět, který existuje někde vedle toho našeho a vše je v něm trochu jiné.  Jenže na rozdíl od většiny takových příběhů do světa Ekha vede jen jednosměrná cesta. Konkrétně v případě Mraveny Draapulové je to cesta letadlem přes oceán.

 

 

 

 

Rozespalé dívce se totiž během letu zjeví uprostřed chodbičky mluvící veverka v šatičkách a zeptá se jí, jestli chce dědit po své zesnulé tetě. Mravena vydá v polospánku souhlas, snad aby se toho divného snu zbavila, a pak už se nestačí divit. Propadne se (doslova) do světa, kde nefunguje elektřina ale magie, místo letadel létají draci, a který očividně řídí ony divné veverky. Navíc s sebou přitáhne spolucestujícího Jurie Podrova, který z toho není dvakrát nadšený. Aby toho nebylo málo, ukáže se, že teta byla zavražděna a Mravena ke své smůle hostí jejího ducha, jenž bude nekontrolovaně přebírat její tělo, dokud vraždu nevyřeší. A do toho všeho se ještě musí starat o Jurie, protože veverky, magie, rovnováha a vůbec.

Rozehráno je tedy velmi slušně a může začít klasická francouzská komedie založená na záměnách, trapných situacích a nesnášenlivosti mezi oběma hlavními protagonisty, kteří jsou nuceni spolupracovat, nebo si alespoň nepřekážet. Na tento jednoduchý a osvědčený recept je pak naroubována jednak detektivní zápletka, kdy co album, to jeden případ, který je třeba rozlousknout, aby měla Mravena od duchů pokoj, a také příběh probublávající na pozadí, jenž se týká celého světa Ekhö a hlavně veverek milujících čaj. Propojení těchto tří prvků tvoří z Ekha velmi příjemné odpočinkové čtení, u kterého se občas zasmějete, občas budete mírně napjatí.

Kresba v podání Alessandra Barbucciho je příjemně evropská. Je vidět, že měl na každý panel moře času a mohl si vyhrát s ohromným množstvím detailů, od postav přes budovy, odkazy na náš svět, kostýmy, ženské křivky. Prostě se vším. Za zmínku stojí hned New York, který vypadá jako středověký hrad, ale přitom drží svou známou siluetu i prvky architektury. Pobavily i francouzské dopravní prostředky, jako je dinosaurus s koženou kapotou Citroenu na hrbu a další a další vychytávky. Co mi nesedlo, jsou hlavy postav, které mají očas až neandrtálský či opičí tvar. Zvlášť v kombinaci se sexy ženami je to dost podivné. Pokud šlo o to zvýraznit rty a oči, tak se to čas od času nepovedlo. Zvyknout se ale dá. Ohromnou práci na výtvarnu odvedl i Nolwenn Lebreton, který se postaral o parádní coloring, jenž hýří barvami, ale přesto je celkově sladěn do fantaskního mosazného odstínu, čímž dostává svět steampunkový nádech.   

Ekhö bylo hodně dobrou volbou pro začátek nové Modré Crwe, a pokud se vám líbilo už v klasické Crwi, tak tady vás stoprocentně zaháčkuje. Pokud jste ho nezaregistrovali, nejvyšší čas ho vyzkoušet. Navíc dohromady s druhým číslem získáte hned 4 alba současného špičkového evropského mainstreamového fantasy komiksu a tuhle nabídku prostě nelze v záplavě amerických věcí odmítnout.  

Galerii si můžete prohlédnout zde

      
Modrá CREW 1 - Ekhö - Zrcadlový svět

Autor: Alessandro Barbucci, Christophe Arleston, Nolwenn Lebreton
Vydavatel: Crew
Publikováno: 2016
Formát: Paperback
Stran: 100 
Cena: 249 Kč
 

Přidat komentář