KOMIKS: Hellboy #04: Pravá ruka zkázy - Mike Mignola

Článek od: Petr Simcik - 23.05.2017

Hellboy 4: Pravá ruka zkázy je mezi ostatními Hellboyovými knihami poměrně výjimečný. Je totiž do jisté míry zásadní pro celou sérii a zároveň, což je s podivem, čitelný sám o sobě, možná jen s lehkou znalostí prostředí. Nenáročnost stupňuje i to, že Pravá ruka zkázy je povídková kniha. Je rozdělená na tři části mapující několik událostí z Hellboyova života, z nich některé jsou pro něj hodně určující a definují jeho myšlení a konání daleko do budoucnosti, nebo naopak. Asi nejdůležitější pro sérii je třetí část, jejímž názvem se honosí celá kniha, ale i zbývající mají co nabídnout.

Například krátká úsměvná povídka Lívance se sice nebere vůbec vážně, čímž trochu vybočuje z Hellboyova světa, protože v něm rozhodně není pro humor příliš místa, ale přesto má na ještě dětského Hellboye zásadní dopad. Pokud chci vyloudit úsměv na tváři sáhnu po Saturninovi. Pokud nemám čas, tak po Lívancích. Král Vold a Povaha Bestie zastihují Hellboye už dospělého, ale v mladých letech, kdy si jím není samo lidstvo nijak jisto a on si není jist lidmi. Jde o dvě zkušenosti, které ho povahově minimálně ovlivní, vám o něm mnohé řeknou a i další knihy se o nich zmiňují. Když se zaměříte na pozadí těchto dvou povídek, možná vám vytane na mysli, jako mě, že pověsti a mýty se všude na světě prakticky neliší, maximálně v podružných detailech.

Asi nejvíc neutrální, co se týče dopadu jsou povídky léta dospívání. Najdeme zde povídku Hlavy, která se odehrává v Japonsku, kam Hellboy zatím zavítá opravdu zřídka a je to taková kratičká záležitost, která mi hodně připomínala příběhy Stana Sakaie. Však taky vychází ze stejného zdroje. Sbohem, pane Tode nás seznamuje s ektoplazmatickým mužem, kterého Hellboy poznal a Mignola vymyslel dlouho před tím, než vznikl Johann Kraus z Ú.P.V.O. Třetí povídka téhle části je pak klasická upírská záležitost. Tyhle texty mě bavily stejně jako všechny ostatní Hellboyovské příběhy, ale jsou prostě jen hodně dobrým průměrem, který splyne do ostatních komiksů univerza a nezanechá následky ani na něm ani na vás.

V poslední části, Pravá ruka zkázy, se dočkáme konečně příběhu, který je pro Hellboye určující. Mignola se rozhodl dvě delší povídky věnovat Hellboyovu vztahu k jeho pravačce a Hellboyově osudu jako takovému. Ne, že by v něm Mignola prozradil něco k čemu se pak nevrací v různých příbězích s Rasputinem, čarodějnicemi a dalšími záporáckými zevlouny, protože temnota zkrátka vábí a pokud se jako pekelník rozhodnete být dobrák, bývalí kolegové vám to budou prostě předhazovat. S tím nic nenaděláte. Každopádně tyhle dvě dlouhé povídky mají atmosféry na rozdávání a předchozí komiksy (vyjma Lívanců) strčí dějově i významově hravě do kapsy.

Co se týče Mignolovy kresby, je svá. Poměrně dlouho jsem si na ni zvykal a následně, když pozdější knihy začal kreslit i někdo jiný, jsem se s tím nemohl smířit. Je to tak, že vás buď zaujme a následně si ji zamilujete, nebo to ani nezkusíte a potom přijdete o ten svět plný propletených mýtů a legend. Každopádně doporučuji to první. 

Pokud to s Hellboyem myslíte vážně, nebo to chcete jen zkusit a z nějakého podivného důvodu nechcete číst díly popořadě, Pravá ruka zkázy vás určitě nezklame. Asi je fajn mít za sebou alespoň Hellboyův zrod, ale není to úplná nutnost. Pro mě osobně je to kniha série, ke které se rád vracím, protože v ní obsažené povídky jsou mi tak nějak blízké. Odehrávají se skoro všechny v Evropě, otírají se o Allana Edgara Poa, H.P.Lovecrafta a mytologii několika odlišných kultur od Japonska přes Norsko až po starou dobrou Anglii, ale s tématy, na která narazíte i v našich zapomenutých regionálních pověstech. To je to co mě na Hellboyovi dokáže zaujmout možná víc, než dlouhodobý spletitý příběh, kterého ale ve čtvrtém svazku dostanete také požehnané množství, byť v náznacích. 

Hellboy #04: Pravá ruka zkázy - Mike Mignola

Název originálu: Hellboy TPB vol. 4: The Right Hand of Doom
Vydal: Comics Centrum
Vydání: 2.
Vazba: vázaná
Format: 160 x 240 mm
Počet stran: 144
Tisk: barevný
Doporučená cena: 599 Kč

Přidat komentář