RECENZE: Ian McGuire, Severní vody

Článek od: Jáchym Šidlák - 21.03.2018

Temný dobrodružný román Severní vody, zasazený do prostředí velrybářské výpravy v devatenáctém století, nabízí čtenářský zážitek tak strhující a intenzivní, jak si jen lze od knihy podobného ražení přát. Jako napínavá četba funguje téměř dokonale a nikde se nezadrhává, Severním vodám bychom ovšem křivdili, kdybychom zůstali u tohoto označení — sám autor Ian McGuire totiž ve své knize vidí vliv Cormaca McCartyho a je tedy zřejmé, že nezamýšlí jen klouzat po povrchu a že příběh stojí za bližší prozkoumání.

McGuire už v první kapitole, jež slouží pro příběh spíše jako jakýsi prolog, popisuje jeden z nejodpornějších a morálně nejzvrácenějších činů, jaké si vůbec lze představit. Naznačuje tím nejen že Severní vody nejsou určené citlivějším čtenářům, ale že budou výzvou i pro ty odvážné. Setkáváme se zde s Henrym Draxem, záporákem příběhu, mužem bez jakýchkoliv mravních zábran a až archetypálním zhmotněním samotného zla. Drax i přesto nepůsobí šablonovitě a jeho zapojení do příběhu bylo od McGuirea promyšleným tahem — už od začátku Drax čtenáře svou nepředvídatelností drží v napětí.

Náš hlavní hrdina, Patrick Sumner, se s Draxem setká právě na velrybářské výpravě, o níž kniha vypráví. Sumner, mladý lékař, který si od plavby slibuje spíše nudu a klid než dobrodružství, je na loď najat jako lodní zdravotník, Drax je jedním z harpunářů. Loď se vydává směrem k arktickým severním vodám, a přestože Sumner je varován, že velrybářské plavby jsou nebezpečným podnikem, on ani nikdo jiný na palubě si nedokáže představit, jakému zlu budou muset v příštích týdnech čelit.

Svět, v němž se odehrávají Severní vody, je totiž krutým, neutěšeným místem bez jakéhokoliv řádu. Pokud bychom se postavu Henryho Draxe rozhodli popsat jako jakési vtělení Ďábla, zjistili bychom, že v příběhu — celkem příznačně — absentuje Bůh, jakákoliv síla, která by Draxovo zlo vyvážila (hlavní hrdina se koneckonců Draxovi v průběhu knihy povahově spíše přibližuje, než aby se vzdaloval). McGuire se k tématu náboženství často vrací a dějem se táhne marná snaha najít v okolním chaosu alespoň náznak pořádku a spravedlnosti.

Autor tento svět dokáže úchvatně vykreslit, a to už jen jazykem — z každého slova je znát chladná, špinavá atmosféra příběhu. McGuire se vyžívá v syrovosti svého vyprávění a útočí na vaše smysly tak, že kniha vám v rukou téměř páchne močí a výkaly. (Na tomto místě se také sluší vzdát hold i výbornému překladu Petry Johany Poncarové.) Za zmínku stojí také to, jak důmyslně příběh komponuje a jak si i během první třetiny, kdy teprve připravuje základy pro hlavní zápletku, zvládne udržet čtenářovu pozornost a navozuje jakousi temnou předzvěst pomocí opatrně dávkovaných střípků podezřelých informací.

Severní vody ale ani zdaleka nejsou dokonalým dílem a v určitou chvíli jako by se McGuirovi příběh tak trochu rozsypal pod rukama. Přestože je sympatické, že se kniha nedrží jedné škatulky a žánrově není lehce zařaditelná, na pomezí žánrů balancuje poněkud krkolomně, a to především v závěru. Z dobrodružného románu se zničehonic stává drsným survival thrillerem na styl Revenant, aby se o několik desítek stránek později náhle změnila v kriminální thriller. Stejně tak nepřirozeně působí opuštění některých zápletek, jež se nezdají zcela ukončené.

Kniha ale není rozpolcená jen z žánrového hlediska. Při zpětném ohlédnutí lze jen těžko říct, jakou knihu jste to vlastně právě přečetli — jde o osobní příběh založený na vývoji hlavního hrdiny? Úplný závěr (alespoň pro mě) to naznačuje. Je v srdci příběhu souboj člověka s krutou přírodou? Po většinu knihy se tak může zdát, finále tento dojem ale narušuje. Snažil se autor skrze souboj Sumnera a Draxe vypovědět cosi o "zvířecí" stránce lidské povahy? I tak bychom si Severní vody mohli vyložit. Možná že záměrem byly všechny tři interpretace nebo nějaká zcela jiná, při celkovém pohledu ale tento román nebudí soudržný dojem.

Severní vody se tedy nejspíše ve společnosti autorů jako McCarthy nepohybují, i tak jde ale o skvělou knihu, od níž se jen těžko budete moci odtrhnout. Ian McGuire je výtečný spisovatel a rád si přečtu jeho další díla, Severní vody ovšem trpí přílišnými ambicemi.

 

Severní vody
Autor: Ian McGuire
Překlad: Petra Johana Poncarová
Vydal: Host, 2017
Formát: Vázaná s přebalem, 288 stran
Cena: 329 Kč

Přidat komentář