Star Wars: Skywalker útočí – Zúčtování na Pašeráckém měsíci

Článek od: frankie - 26.07.2018

Kniha Star Wars: Skywalker útočí  zúčtování na Pašeráckém měsíci přivádí čtenáře do děje odehrávajícího se těsně po destrukci Hvězdy smrti. Po otevření knihy se objeví klasické žluté titulky a scénarista Jason Aaron se nezdržuje s žádným seznamováním situace a rozjíždí akční jízdu. Na panelech se záhy zjeví ikonické postavy Star Wars – princezna Leia, Luke Skywalker, Han Solo, droidi C-3P0 a R2-D2. Záda jim jistí kdo jiný než Hanův wookieský společník Chewbaccca. Jejich cíl je nemalý – zlikvidovat imperiální zbrojní komplex na Cymoonu 1. Čtenář není ochuzen ani o Jabbu Hutta a Dartha Vadera. Ilustrace Johna Cassadaye jsou nádherné se smyslem pro detail a věrně dokreslují vhled získaný filmovým ztvárněním. Patří k tomu nejlepšímu v knize, byť hodnocení kresby je vždy značně subjektivní. 

Mezičlánkem k druhé části je příběh o starém Benu Kenobim vyprávěném jako četba Luka Skywalkera z deníku Obiwana. Děj je fajn, ale kresba je naprosto odlišná a méně přehledná, s tím je spjato i zcela jiné ztvárnění obličejů. Jako vsuvka dobré, ale komiks v tomto vyobrazení by čtenáře asi moc neuspokojil.
Třetí a poslední příběh sleduje Luka pátrajícího po Jediích a jeho cestu na pašerácký měsíc Nar Shaddaa. Putování nadmíru zajímavé z pohledu fanoušků Jediů – dozví se o nich ledacos nového. Naštěstí jeho komiksové panely jsou zase velice vyvedené a realistické.
Zvratů v ději je mnoho, jak se na akcí pořádně nabitý děj patří. Úplně o dětskou literaturu se ale nejedná. Kniha obsahuje formy mučení, zabíjení nevinných, což konání hrdinů a jejich smysl pro dobro nevyváží.
Zajímavé je, že jméno překladatele se z knihy nedozvíme. Také mohlo být dílo doplněné o obálky obsažených sešitů, na druhou stranu počteníčko je to bravurní. A hlavně, díky využití nejznámějších postav a zasazení děje po likvidaci Hvězdy smrti, si ho mohou užít čtenáři, kteří nemají až takové povědomí o SW a ke štěstí jim stačilo vidět pár filmů. Doufejme, že bude brzy pokračování. Laťka je ale nastavena vysoko.

STAR WARS: Skywalker útočí – Zúčtování na Pašeráckém měsíci

Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2018
Počet stran: 256
Rozměr: 170 x 260 mm
Provedení: Vázaná
Cena: 499,- Kč

 

Přidat komentář