KOMIKS: DCKK DC: Nová hranice

Článek od: Petr Simcik - 04.12.2018

DC má rádo restarty, paralelní historie, pohledy na start postav z jiných úhlů a za jiných podmínek. Už jsme to tu několikrát měli. Měli jsme tu Batmana z přelomu devatenáctého století, vesmír, ve kterém chyběl Superman a mimo DCKK například vesmír, kde Superman nepřistál v Americe, ale v Sovětském svazu (Ne že bychom se toho samého restartování a jiných dimenzí nedočkali i od Marvelu.). A přesně taková je DC: Nová hranice Darwyna Cooka. Jsou padesátá léta v Americe. Zuří McCarthismus, všeobecná protikomunistická paranoia, Ku-Klux-Klan ještě neřekl své poslední slovo a superhrdinové jsou buď postavení mimo zákon a loveni policií a vojskem, nebo registrováni a podléhají vládě. Můžeme se divit, že spousta z nich to vzdala a prostě odešla na odpočinek? Už jen proto, že jejich ideály boje za svobodu a spravedlnost tvrdě narážejí na vládní praxi? A co Superman a Wonder Woman, kteří i přes svoje hodnoty pomáhají s válkou v Koreji a Vietnamu jako hrubá síla a musí se vyrovnat s násilím, které si lidé působí mezi sebou a přitom si zachovat své svědomí?

Samozřejmě, že v padesátých letech už superhrdinové jako takoví existovali, ale jen s odstupem času je možné uchopit tu dobu jako celek a využít její dusivou atmosféru. Zdůraznit nedůvěru lidí mezi sebou navzájem, strach z komunismu a do toho nyní již funkčně a promyšleně zasadit superhrdiny. Můžeme sledovat, jak se z Hala Jordana stává nejstatečnější muž, pacifista v Korejské válce, který slouží jako živý terč a navádí protivníkovy stíhačky před kolegy, aby nemusel zabíjet, protože mu to prostě nedává smysl. Máme co se týče DCKK první pořádné zrození Martainan Manhuntera, který zasazen do kontextu mezirasové nenávisti, pogromům proti černochům a všeobecné paranoie oprávněně předpokládá, že ho lidstvo jako zelené monstrum s rudýma očima jen tak nepřijme. A sledujeme pomalé pátrání Batmana a právě Manhuntera po původu tajemného artefaktu, jenž lidstvo varuje před nepřítelem, který by mohl být nad jeho síly. Nová hranice ale není jen o pláštěnkách. Stejnou měrou sledujeme běžné lidi, různá uskupení jako jsou Vyzyvatelé neznáma nebo bojové jednotky X, které se snaží pomocí obyčejné lidské inteligence, vědy nebo naopak síly a vojenské techniky nahradit tu spoustu hrdinů Zlatého věku, kteří odešli na odpočinek. Tohle je ryzí oslava lidství a ano, amerického patriotismu, ze kterého patos stříká na všechny strany. Nakonec ale jak už to tak v těchto eventech bývá, musí spojit své síly úplně všichni - legální, nelegální i lidští i nelidští válečníci a vědci, aby spolu zachránili nic menšího než lidskou existenci, což je sice správný přístup, ale tady je tak trochu křečovitý a je jasné, že záporák byl tomuhle vyvrcholení (nic, co by nebylo běžné) ušit takříkajíc na míru. Z hlediska příběhu je ale hodě fajn, že síly spojí až na konci a my můžeme prakticky obě knihy sledovat jedotlivé aktéry, jak žijí své životy nezávisle na sobě a jen občas se potkají a mají dost prostoru sami na sebe. Což je něco, co kvituju, protože nemám rád teamovky, kde je spousta postav a žádný čas na příběh. 

Co je na DC: Nová hranice úžasné, je kresba. Stejně jako se kresba Darwyna Cooka skvěle hodí k noirové detektivce, což jsme mohli posoudit u obou Catwoman, které v DCKK vyšly, sedne i k superhrdinskému patosu a atmosféře padesátých let. Všechny ty stíhačky, vynálezy, bojová technika, mimozemšťani, salutující mariňáci a hlavně ženy s padesátkovými účesy, jednoduchými šaty, sešněrovanými pasy a špičatými ňadry, to je něco, co v podání Darwyna Cooka vypadá neskutečně stylově a nádherně. Už jen kvůli tomu stojí za to Novou hranici mít. Ta atmosféra ať už v dobrém, nebo ve zlém je prostě skvělá a já, jako platonický milovník starého amerického designu a retro sci-fi, jsem si ji náramně užil (U dvoustráky z Motorama 1959 se mi opravdu tajil dech.).

DC: Nová hranice určitě není pro každého, protože stejně jako já kresbu Darwyna Cooka miluju, někomu může připadat moc cartoonová a nerealistická. Stejně jako já mám rád příběhy o marťanech, pradávném zlu a příběhy, kde je jasně nastaveno zlo a dobro, někdo je moc nemusí (ale tady by to zkusit mohl, protože US army taky není vzor všech ctností a politici jakbysmet), ale za mě jde prostě o průměrně dobrý příběh se skvělou kresbou a atmosférou, a to je něco, co mně osobně stačí na vysoké hodnocení a vystavení na mojí poličku slávy.  

Kniha 1.: Původně vycházelo od března do května 2004 jako DC: The New Frontier #1-3 a ADVENTURE COMICS #466
vyšlo v prosinci 1979
Kniha 2.: Původně vycházelo od července do listopadu 2004 jako DC: The New Frontier #4-6 a SHOWCASE #17
vyšlo v prosinci 1958

Scénář: Darwyn Cooke, Gardner Fox
kresba: Darwyn Cooke, Mike Sekowsky
Vydavatel: Eaglemoss
Vazba: Pevná
Počet stran: 150
Cena: 249Kč

Přidat komentář