KOMIKS: Star Wars: Vader - Stíny tajemství

Článek od: frankie - 09.01.2019

Star Wars věnované příběhům Temné straně Síly? Proč ne. Čtenář však nemůže čekat slaďoučkou romantiku a dobré skutky, když je hlavním hrdinou Darth Vader. Příběh Star Wars: Vader – Stíny a tajemství se odehrává po zničení Hvězdy smrti a v návaznosti na příběh Star Wars: Skywalker útočí, tj. po likvidaci zbrojní továrny impéria na Cymoonu 1. Lord Vader zažívá období úbytku přízně a důležitosti. Není to nic, s čím by se chtěl spokojit, a proto rozehrává vyšší hru o moc. Je ochoten využívat pro své cíle různé postavy ze SW univerza. Aby to však neměl až tak jednoduché, dostává příkazem ke spolupráci pobočníky, kteří na něho mají spíš dohlížet.

Nejzajímavějším osvěžením příběhu je doktorka Aphra, vesmírná archeoložka. Mix Indiany Jonese a Lary Croft. Obdivovatelka a fanynka Vadera, vzhledem k jeho požadavkům i vynucená pomocnice. Buřička, živel, který Vader donutil ke spolupráci pod pohrůžkou fyzické likvidace. Z toho jasně plyne, že se opravdu nejedná o vyvážený vztah a Aphra je mnohdy ve svém konání nucena jít i za osvojené morální hranice. Sice je to zlodějka, sympatie čtenářů si však získá nejen svým zjevem.
V knize hrají také důležitou roli vražedný droid BT-1 a sadistický droid 0-0-0 specialista na mučení. Jedná se o osvěžující variaci na legendární dvojici C-3PO a R2-D2. Při jejich podobném vyobrazení čtenáři chvíli potrvá zvyknout si, že tito dva opravdu žádní klaďasové nejsou. Zaujmou také vzpomínkové flashbacky a úvodní titulky psané z pohledu Temné strany. Notoricky známé postavy, jakými jsou Boba Fett a Jabba Hutt, umožňují číst tento komiks i ne úplným znalcům SW. Tento typ čtenářů však nedocení hloubku komiksu.

Po grafické stránce není knize co vytknout. Panely různých proporcí, kvalitní kresba a správná temnota vyzařující z jednotlivých obrazů. Pěkné je zpracování detailů i širších celků. A ozdoba komiksu? Jednoznačně Aphra, na obranu Leiy a Padme ale hovoří fakt, že se v komiksu téměř nevyskytují, což je vzhledem k časovému a obsahovému zařazení zcela logické. Příběh končí otevřeně, což je dobře. Alespoň se lze těšit na pokračování.

Star Wars: Vader – Stíny a tajemství
Scénář: Kieron Gillen
Kresby: Salvador Larroca, Leinil Francis Yu

Nakladatelství: Egmont
Překlad: Milan Pohl
Počet stran: 260
Rozměr: 170 x 260 mm
Vazba: Vázaná
Cena: 499,- Kč

 

Přidat komentář