KOMIKS: Scott Snyder - All-Star Batman 1: Můj nejhorší nepřítel.

Článek od: Marek - 16.05.2019

Kdo je Vaším nejhorším nepřítelem? Co uděláte pro získání odměny ve výši jmění třech největších mafiánských famiglií? Budete prosit, rvát se, vraždit? Nebo vás ani taková suma nezmění? A byla by to vůbec změna, nebo je každý ve skutečnosti uvnitř zkažený? Svádí každý v sobě svou osobní bitvu mezi temnotou a světlem? Pokud jste pomatený zločinec Two-Face, rozhodnete se to zjistit tím nejsyrovějším způsobem.

Bruce Wayne vždy tvrdil, že věří v Gotham. Horu železobetonu vystavěnou v gotickém slohu s prvky Art deca, jejíž ulice jsou jedny z nejtemnějších na světě. Věří v lidi, kteří se i přes vysokou kriminalitu, korupci a pohromy, jež město postihly, přeci jen dokáží zvednout, zapracovat a nepropadnout melancholii, depresi a následně podsvětí samotnému. Věří v možnost nápravy, obrácení životní cesty. A někdy se díky tomu chová jako naivní skautík.

Můj nejhorší nepřítel je cestou dlouhou 800 km. Cestou, která začíná na povrchu, ale zavrtává se čím dál hlouběji až do samého nitra každého z protagonistů. Možná by mohli jen sedět na gauči a zaujatě rokovat. To by ale nebyl ten pravý zážitek, silný emoční prožitek, který přeci jen sebeuvědomění napomáhá.

Vše odstartovala osobní prosba Harveyho Denta směřovaná na blízkého přítele, Bruce Waynea: "Dostaň mě na místo 800 km severně od Gothamu. Tam na Tebe bude čekat lék, kterým mě konečně osvobodíš od mého temného Já." Jenže takový úkol by mohl být pro multimiliardáře až moc snadný, proto ji Two-Face, obávající se ztráty teplého bydla, okořenil výzvou směřovanou na kohokoliv: "Sundejte Netopýra, osvoboďte mě, a zasypu vás jměním, které byste neutratili ani za pět životů. Když se vám to nepodaří, zveřejním nejniternější tajemství každého jednoho z vás, jež před ostatními skrýváte a nechcete za nic na světě, aby se o něm kdokoliv dozvěděl." To zní jako silná motivace, co myslíte?

Jenže Batman věří. Věří v to, že jedinou cestou k lepšímu Já je přiznání, očištění se a ukázání se světu v naprosté nahotě... Čistě metaforicky myšleno, samozřejmě.  Jenže stojí svět o něco takového?

Líbí se mi ztělesnění myšlenkových pochodů, jejich promítnutí do živé akce. Jenže v každém moučníku se najde hrudka. A bohužel ani zde se autoři nevyhnuli některým otravným zlozvykům. Například souboje narušuje vysvětlování záporáků, jakou vychytávkou hodlají Batmanovi zatopit v dalším okamžiku. Kdyby ji použili a její účinek nebyl zřetelný, pak bych pochopil například analýzu Bat počítače, malou bublinu, kterou šeptá kápě Netopýrovi do ucha. Nebo bych uvítal více vložených menších náhledů na danou situaci, které by ukazovaly přípravu použití takové zbraně. Například rychlý zoom na ruku natahující píst vedoucí k injekcím s označením kyseliny by působil svižněji a naopak by dodal situaci na dynamice. Také mě již omrzely vykecávačky padouchů ve chvílích, kdy by radši mohli zasadit finální úder. Opakování tohoto nešvaru mi začalo velice rychle brnkat na nervy. Měl jsem totiž celou dobu pocit, že souboj sleduji ve zpomaleném záběru, jako by autoři měli strach, že vyšší tempo by čtenáři nemuseli zvládnout. Takové vození za ručičku mě neustále vytrhávalo z akce a nedovolovalo mi si ji plynule vychutnat.

Jinak však nemohu Mému nejhoršímu nepříteli nic vytknout. Ano, Batman může někomu připadat občas až přehnaně naivní s jeho důvěrou v lepší stránku i těch nejhorších psychopatů a ztracených případů, ale bez této zásady by se svými schopnostmi nejspíš brzy neměl na kom protahovat své svaly. Zdráhám se doporučit tento All-Star jako "Ideální start pro nové čtenáře", jak hlásá obálka, ale pokud máte z Netopýrovy knihovničky již něco málo načteno, mohu vám jej doporučit. 

All-Star Batman 1: Můj nejhorší nepřítel
Scott Snyder, John Romita Jr., Danny Miki, Declan Shalvey
Nakladatel:
Crew
Překlad: Jiří Pavlovský
Redakce: Changer the Elder
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Rozměr: 168 x 258 mm
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář