RECENZE: Stephen King, Outsider

Článek od: Renata Staurovská - 23.07.2019

Smrt dítěte je vždycky šokující. A když je to násilná smrt malého kluka s prvky sodomie a kanibalismu, není se čemu divit, že jindy racionální detektiv Ralph Anderson tak trochu ztratí nervy. Všechny důkazy nezpochybnitelně ukazují na místního basebalového kouče Terryho Maintlanda. Jeho DNA se našla na místě činu a to, že má alibi, v tuto chvíli nikoho nezajímá.

Že Outsider nebude knížka pro slabé povahy, napovídá už slavné jméno jejího autora, Stephen King. Ten nás tentokrát zve do malého městečka Flint city v Oklahomě za již zmíněným detektivem Ralphem Andersonem, který vyšetřuje brutální vraždu jedenáctiletého chlapce. Případ nenechává sebemenší prostor na pochyby – DNA z místa činu je jednoznačné a Terryho dokonce i vidělo hned několik lidí. Jak k sobě zve mladého Franka do dodávky, jak parkuje nedaleko místa vraždy, jak o nějakou dobu později vystupuje z auta celý od krve. Lidé s ním dokonce i mluvili, a všichni přísahají, že to byl on. Kouč Terry, který trénuje místní basebalové mužstvo a kterého všichni milují. A že když mluvil, působil zmateně a jako by je ani nepoznával? No a co. Když člověk udělá něco takového, tak prostě nemůže být při smyslech, ne?

Jenže Terryho právník Howie má svoje vlastní eso v rukávu. Nezpochybnitelný důkaz, že obžalovaný byl v dané době 70 mil od místa činu. Rozjíždí se kolotoč vyšetřování a na světlo světa vycházejí další drobné nesrovnalosti. Od koho pochází neostré otisky prstů z dodávky? Co je zač tekutina, nalezená na věcech, které měl na sobě Terry v době vraždy? Kdo byl ten spálený chlap před soudní budovou a odkud pochází noční můry Terryho dcery o muži z plastelíny s brčky v očích?

I v Outsiderovi se King vrací ke svému stále oblíbenějšímu detektivnímu žánru. Jeho trilogie o Billu Hodgesovi byla výborná a pro její fanoušky máme dobrou zprávu. Vzpomínáte na podivínskou, ale geniální a svým způsobem okouzlující Holly Gibneyovou? Sice přišla o parťáka, ale agenturu Právo nálezce provozuje dál, a tak se i ona přidává v k honu na „cizince“. Přeci jen už nějaké zkušenosti s nadpřirozenem má, a možná jako první začíná alespoň zhruba tušit, s čím tu vlastně mají tu čest. A kdoví, třeba se ke slovu dostane ještě jednou i veselý pleskač…

Outsider nasazuje vražedné tempo už na samotném začátku a až do poslední stránky nepoleví. Detektivní vyšetřování, překvapivá odhalení, bourání předsudků a konvencí, to vše okořeněné o tu správnou dávku nadpřirozena a hororového nádechu… King prostě umí. A vždycky dokáže najít nový podnět pro noční můry svých věrných čtenářů.

Outsider
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba: Pevná
Počet stran: 430
Cena: 420 Kč
 

Přidat komentář