KOMIKS: Mark Millar - Steve McNiven, Wolverine: Starej dobrej Logan

Článek od: Ivet Křenková - 05.12.2019

Svět superhrdinů skončil. Ti, kteří náhodou přežili, se snaží spíše skrývat, co nejlépe splynout s davem a zbytečně nepřitahovat problémy. O něco podobného usiluje i Logan – žije na své farmě s rodinou a kariéru zabijáka už dávno pověsil na hřebík.

Tíží jej některé z jeho minulých činů a je vázán vlastním slibem, že svou ničivou sílu už nikdy nepoužije. Nechává si líbit veškerý teror od Hulkových potomků, kteří se stali novými vládci kontinentu a násilí nepoužije, ani když přijedou vymáhat výpalné a jeho rodina je v ohrožení. Neví, co si počít a kde sehnat peníze, ale na cestě je lákavá nabídka Hawkeye, jeho přítele z dávných let. Úkol navíc zní docela jednoduše, stačí přepravit balíček s tajemným obsahem ze Sacramenta přes celou zemi až do města New Babylon na východním pobřeží. Protože je Logan v koncích, napůl nedobrovolně sedá do auta a vydává se na cestu přes zdevastovanou Ameriku, která mu může pomoci se záchranou rodiny, smířením se s minulostí i hledáním toho pravého já, které je možná trochu jiné, než by sám chtěl.

Komiks Wolverine: Starej dobrej Logan je jedním z nejpovedenějších děl scénáristy Marka Millara, i když ten má na kontě spoustu nezapomenutelných příběhů – řadí se k nim třeba Kick-Ass nebo Superman: Rudá hvězda. Millar se vždy snaží hrdiny přivést do jiných situací, než na které jsme zvyklí, a většinou se mu podaří něco, na co budou čtenáři dlouho vzpomínat. V případě Starýho dobrýho Logana tomu není jinak, vyšel u nás už jednou v Ultimátním komiksovém kompletu (UKK) a za několik dní byl beznadějně vyprodaný. Pokud jste jej chtěli získat, bylo potřeba googlit jako o život a ve většině případů se pořádně plácnout přes kapsu. Komiks byl pár let prakticky nesehnatelný, takže všichni můžeme děkovat nakladatelství Crew za to, že se Starej dobrej Logan opět dá koupit mimo „černý trh“.

Wolverine: Starej dobrej Logan má prostě všechno – akci, dávku sentimentu i depresivních nálad, utrpení, úsilí o vypořádání se s krutou realitou i hledání sebe sama. Možná to může znít trochu jako klišé, ale příběhu hodně přidává to, do jaké atmosféry je zasazený. Americký sen se dávno rozplynul v apokalyptické krajině, která se rozkládá, kam až oko dohlédne. Superpadouši jsou ale očividně spokojení a užívají si, že se konečně ujali vlády. Logan a Hawkeye na své cestě projíždějí Hulkovou zemí, Kingpinovým královstvím (původně Magnetovým panstvím) i Doomovým doupětem, skoro všude na ně číhá nějaké nemilé překvapení, takže se postupně dozvídáme, jaká jsou pravidla nového světa. Tu a tam potkáme i jiné hrdiny v exilu a jejich potomky, kterým Millar domyslel další poutavé osudy. Většinu času má Starej dobrej Logan westernový nádech, který se vyznačuje náhledy do ponuré mysli zničeného hrdiny a jeho osobního boje, svým nehostinným prostředím je přirovnáván k Mad Maxovi.

Je docela dobře možné, že komiks přečtete jedním dechem. Všechno odsýpá rychlým tempem i kvůli akci, které je v komiksu požehnaně. Nelítostné bitky s hektolitry krve napoví, že se jedná o jeden z nejbrutálnějších komiksů studia Marvel. Kreslíř Steve McNiven si s panely plnými brutality poradil skvěle, to samé platí i o detailních pohledech do tváří zlomených hrdinů a bezcitných padouchů. Mistrovsky jsou vykresleny i scenérie zpustošeného světa, ve kterém jsou přeživší nuceni žít. 

I když se násilné scény zpočátku mohou zdát už trochu přes čáru, ke Starému dobrému Loganovi to prostě patří a nic dalšího se komiksu nedá příliš vytknout. Millar ukazuje, že ani existence ochránců – superhrdinů automaticky neznamená „žili šťastně až do smrti“, růžová budoucnost je naopak v nedohlednu a utrpení všech je horší než kdy dřív. Jestli vás zajímá, zda se na konci opravdu probudí starej dobrej Logan, nezbývá nic jiného, než se začíst. 


Wolverine: Starej dobrej Logan
Scénář: Mark Millar
Kresba: Steve McNiven
Nakladatelství: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Cena: 399 Kč

 

Přidat komentář