KOMIKS: Brian Posehn, Gerry Duggan, Scott Koblish: Deadpool 7: Osa

Článek od: Petr Simcik - 11.12.2019

Make love, not war, bro. Deadpool si projde malou proměnou osobnosti, která sice není trvalá, ale to neznamená, že se u toho nemůžete bavit a navíc - prořízlosti jeho pusy to neubere ani co by se za nehet vešlo.

Začíná to poměrně nudně. Deadpool opečovává svou dceru, hádá se s její babičkou jakožto skorotchýní - resp. s matkou ženy, se kterou má dítě, protože technicky vzato se asi určitě nevzali. Nejsem si po těch Deadpoolových vztazích nějak moc jist, protože na chlapa, co vypadá jako chodící reklama na Walking Dead, jich má docela dost. Každopádně jeho současná roztomilá manželka, vládkyně pekel, ze starání o bastarda (tak vida, nebyla to manželka) nemá vůbec žádnou radost. A to ještě neví, že jejich vztah podstoupí velkou zatěžkávací zkoušku.

V Marvelu totiž proběhne event, při kterém si X-meni a Deadpool projdou změnou osobnosti, takže zatímco z Xavierových mazáků se stanou zákeřné vraždící mašiny, Deadpool pozná klid a mír v duši, tedy až potom, co se pokusí zachránit svět v hrdinském týmu ve složení Deadpool, DOOM, Sabertooth a Magneto... What!? Ok, tenhle Deadpool je jednak trochu šílenější, a druhak mu pár stránek chybí, protože očividně vyšly jako součást jiné série. Ale ano, pochopit se to nakonec dá. Každopádně se Zenpoolem je sice sranda, ale Skylah z toho nemá vůbec žádnou radost, protože to není Deadpool, už jí ani nehrábne na zadek a mluví o duši a vyrovnanosti. V pekle! Kdo to jakživ slyšel. Na Zenpoola tedy čeká úkol dát se do kupy, zachránit Xindl-meny - kopie Xmenů ze Severní Koreje, kteří hnijou zevnitř a přichází o orgány, a konečně vrátit X-meny do normálního stavu, aby mu nešli po krku. Prostě zase jeden obyčejný Deadpoolův den.

Deadpool - Osa mi sedne mnohem více než poslední dva díly a i ty jsem pochválil, takže tady nemůžu jinak. Na rozdíl od nich je ale mnohem celistvější - jde o jeden příběh s odbočkami, vedlejšími záporáky, spostou akce, při které se střídají prostředí i protivníci, ale stále jde o jeden příběh, který se ubírá nějakou cestou a sem tam vypadnuvší moment z jiné série ho nemůže rozházet. Víme, co je plus mínus Deadpoolovýcm cílem a užíváme si cestu a nepřetržité hláškování, komentování, tentokrát s nádechem zenu a hippie filosofie. 

Kresby hlavních sešitů se ujali Mike Hawthore a Mirko Colak a odvádí solidní práci. Některé vedlejší postavy mi sice přišly divně zkarikované, ale očividně jde o záměr, i když těžko říct jaký. Co musím v tomhle směru vyzdvihnout, jsou tři skvělé obálky Marka Brookse (postaral se i o tu, co je na hlavní obálce) a Davida Nakayami. Ty si říkají o plakát na zeď. Jedním slovem nádhera. 

Jako bonusový sešit k hlavnímu příběhu jsme dostali ekologickou agitku o Roxxonu a grakování, která se trefuje do ničení životního prostředí a bezohlednosti jisté korporace a výměně energie za místo k životu. Bylo by to opravdu vtipné, kdyby to nebylo k pláči, protože je to téměř pravda. Grakování je levná energie pro každého, jenže když je něco levné finančně, musí se to zákonitě projevit jinde. Deadpool je tu jako jakýsi bodyguard korporace, ale zároveň i hlavní ekohlásná trouba. Ono to takhle nevyzní, ale i tehle sešit je hodně fajn a i vizuální styl, zvlášť koloring pastelkami, tomu dává tu správnou atmosféru a naléhavost. Na druhou stranu je super, že i u tak vážného tématu se dá místy zasmát.

Deadpool - Osa se jak výtvarně, tak příběhově prostě povedl. Uzavře se nám tu jedna linka, kterou jsme část série sledovali a poznáme, jak by to vypadalo, kdyby byl Deadpool pacifista a hipísák. A kupodivu by to asi taky fungovalo, i když je otázka, jak dlouho a jak moc je to vtipné právě proto, že předchozích X příběhů takový nebyl.  

Deadpool 7: Osa

Obsahuje sešity Deadpool (2012) č. 35-40, které napsali Brian Posehn a Gerry Duggan a ilustrovali Mike Hawthorne, Scott Koblish a Mirko Colak.

Vydavatel: CREW
Scénář: Brian Posehn, Gerry Duggan
Kresba: Scott Koblish
Překlad: Darek Šmíd
Série: Deadpool 
Počet stran: 136
Formát: 167 × 258 mm
Vazba: brožovaná
Rok vydání:  2019

Přidat komentář