KOMIKS: Spider-Man/Deadpool 2: Bokovky

Článek od: Petr Simcik - 06.01.2020

Některé komiksy potřebují ten správný čas na čtení. A nemyslím tím psychologická pojednání, politické programy nebo mnohahodinová operní díla zabalená do obrázků a bublin. Jasně, to jsme tu měli, máme a mít budeme, a tyhle kusy chtějí klid. Ale pak tu máme komiksy, jako jsou Spider-man/Deadpool: Bokovky. Jsou to knihy obsahující vánoční speciál a ty prostě chtějí Vánoce a ne že ne. Tahle recenze má z mé strany docela zpoždění, protože jsem Bokovky četl a nevěděl, co o nich napsat. Zkrátka, když čtete vánoční komiks v červnu, tak to prostě není ono. Ale když ho otevřete na začátku zimy, v době, kdy kolem poblikávají světla, k ruce máte svařák nebo vaječňák a můžete zakousnout nějaké to cukroví, tak se i banální vánoční příběh promění v něco úžasného – a co teprve vánoční příběh, který je nejpovedenějším kouskem čísla a vystupují v něm Deadpool, Spider-man, pravý bůh Saturn, gore efekty a chlast, hazard a zábava.

Ale není to Bokovka, jsou to Bokovky, takže vás čekají i celoroční příběhy a také nejsou vůbec špatné. To mě prostě jen dostaly ty Vánoce. Takže, máme tu záměnu Deadpoola a kouzelníka Penna Tellera, kdy Deadpool prohraje souboj v kartách, a tak si Teller střihne superhrdinskou akci a Deadpool bude chvíli vystupovat jako oběť sadistického kouzelníka, Tellerova partnera. Jenže Teller tak nějak akci nepředpokládal a jako občejný člověk by mohl lehce přijít k úhoně, musí tedy zapojit mozek a iluzionistické dovednosti kabaretního kouzelníka, aby ze všecho vyvázl se zdravou kůží. Tahle Bokovka, která opravdu hodně nabourala čtvrtou stěnu, funguje jako scénáristický vtípek, kdy si sama postava píše svůj osud, ale nejen to, je i velmi pěkně výtvarně pojatá. Hlavně druhá část, ve které supráci bojují proti postavám z tarotu.

Předvolební chaos je poměrně vážný příběh, který pokrývá svistvo na pozadí politiky, přičemž je jasné, kdo bude mít jakou roli. Spidey je jasně ten naivní, který věří v lidi, pravdu, spravedlnost a tak dál, kdežto Deadpool je tu ten cynický realista. Příběh je jistě fajn, ale co vás tady zaujme na první pohled, je výtvarno. Scott Koblish a hlavně kolorista Val Staples tu odvádí neuvěřitelně dobrou retro práci, a že nejde o starý komiks poznáte hlavně z moderní dynamiky a soubojů.

A pak tu jsou Bokovky, které jsou sice také výborné, ale v paměti mi tolik neutkvěly. Máme tu holywoodskou, ve které se chystá natáčení Deadpool filmu a samozřejmě se to zvrhne v neočekávanou akci. A druhá - v té mi utkvěla jen banda školaček v uniformách kolem pentagramu, ale to utkvívá v paměti i samo o sobě kvůli krátkým sukním, culíkům a vůbec, takže to není nějaké velké plus. Ne, teď vážně – na Toronto útočí děsivá příšera a jediné, co jí stojí v cestě, je Deadpool a Spider-man, který je ale indisponován kletbou, jenž ho mění v děsivou čarodějnickou učitelku, takže se tak trochu neovládá a tentokrát je to Deadpool, kdo musí vymyslet plán. Oba příběhy jsou opět narvané akcí a hláškami, ale nemůžu si pomoct, patří k tomu slabšímu z čísla.

Spider-man/Deadpool: Bokovky jsou něco konceptem mnohem víc fajn než nějaký ucelený Spider-manovo/Deadpoolový příběh, který mi k téhle dvojce ztřeštěných hláškařů prostě nesedí. Samotný Deadpool – ano. Sám Spider-man – samozřejmě. Ale dohromady víc fungují na bázi náhodného setkání a společné akce a to přesně Bokovky jsou a sedí mi tak mnohem víc než předchozí  Parťácká romance, takže tímhle směrem jen tak dál, což se mi bohužel asi nesplní. 

Spider-Man/Deadpool 2: Bokovky

Obsahuje sešity SPIDER-MAN/DEADPOOL č. 6-7, č. 11-12 a č. 1.MU - jejichž autory jsou Scott Aukerman, Gerry Duggan, Penn Jillette, Paul Scheer, Nick Giovannetti, Joshua Corin, Reilly Brown, Scott Koblish, Todd Nauck, Tigh Walker, Rick Magyar, Le Beau Underwood, Scott Hanna, Val Staples, Jason Keith, GURU-EFX a Rachelle Rosenbergová.

Série: Deadpool/Spiderman
Scénář: Gerry Duggan, Scott Aukerman, Penn Jillette, Nick Giovannetti, Paul Scheer, Joshua Corin
Kresba: Reilly Brown, Scott Koblish, Todd Nauck, Tigh Walker
Autor obálky: Mike del Mundo
Vydavatel: CREW
Počet stran: 128
Formát: 168 × 258 mm
Vazba: brožovaná
Překlad: Darek Šmíd
Rok: 2018

Přidat komentář