KOMIKS: Znovuzrození hrdinů DC: Sebevražedný oddíl #03: Vypálit do základů

Článek od: Petr Simcik - 10.02.2020

Situace, kdy je jeden z týmu očividně zrádce, akorát nevíme který, je oblíbená scénáristická záležitost, protože se kolem ní dobře píšou jak dialogy, tak akce. A pokud se to navíc stane v týmu, jenž je složený ze členů, kteří se mezi sebou nemusí, a jediné, co jim brání pozabíjet vše v okolí, je bomba v hlavě, pocit paranoii a příležitost se vyřádit je tím větší.

Tým má totiž volno, což se neděje často, a proto ani moc neví, jak toho využít; každopádně někdy mezi tím, kdy se všichni snaží relaxovat, jim někdo velmi přesnou střelou zabije Wallerovou. To je sice důvod k radosti, protože je to mrcha a má neustále prst na spoušti, ale na druhou stranu to znamená, že jeden z nich je krysa. A když si odvodíme, kdo z týmu jediný střílí... Ale to jsme někde v třetině knihy. V takové malé pauze mezi akcí, která navazuje na druhý díl - respektive spíš na dvouknihu Sebevražedný oddíl versus Liga spravedlnosti a následující akcí, která vyplývá právě z hledání zrádce ve vlastních řadách. A že jí je. Celý díl je vlastně jednou velkou řežbou pospojovanou podezřívavými dialogy, protože tým sice z donucení zachraňuje svět, ale do pomsty, do té je nikdo moc nutit nemusí. Takže stačí zjistit, komu se mají mstít. A ono je to vlastně jedno, vždycky se někdo najde.

Sebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů je poměrně komplexní a vážný příběh, ve kterém sice není nouze o utroušenou hlášku, ale jinak se snaží autoři navodit atmosféru, kterou jindy vídáváme spíš u sérií jako je Batman nebo Liga spravedlnosti. Máme tu vážný problém, vážné spiknutí a vážné řešení. Dokonce úmrtí v týmu. A ono je to docela příjemné. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tyhle postavy zůstaly tak trochu tragické a my se dočkali nějakých větších osobních odhalení. Toho se tu nadějeme hlavně v podání Wallerové, o které tak nějak nevím, co si myslet. Zda ji zbožňovat za její bezohlednost a cyničnost, kdy si nezadá v šílenství se svými svěřenci, anebo ji za to samé nemít rád, protože od toho je tam sakra ta banda deklarovaných psychopatů s bombami v hlavách.

Bonusový sešit Suicide Squad Special: War Crimes nám pak ukáže tým ve filmovém složení, alespoň na chvíli, protože se dostane do akce, kdy se nikdo z nich nesmí ani nechat chytit, a pokud ano, tak páčko hlavinko. Po celé knize se jedná o takový příjemně nenáročný akční dojezd.

Kresbu má na svědomí kontroverzní John Romita Jr. a Sebevražedný oddíl patří k jeho povedenějším věcem. Sem tam to ujede, Killer Croc vypadá divně - asi jako mozaika na chodbě kulturního domu, Harley v "naruto brnění" nemá plastický obličej a tak dále, ale v mezích možností je kresba povedená a hezky se na ni kouká.

Sebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů je velmi povedený díl série, dokonce bych si troufnul tvrdit, že nejpovedenější, alespoň co se týče posunu v hlavním příběhu, protože děj pěkně odsýpá, drží pohromadě a plus mínus funguje i logika. Pro to, abyste si ho užili co nejvíc, doporučuji pročíst i crossover s Ligou spravedlnosti, ale úplně nutná podmínka pro čtení to není a užijete si ho i tak. 

Znovuzrození hrdinů DC: Sebevražedný oddíl #03: Vypálit do základů

Obsahuje komiksy SEBEVRAŽEDNÝ ODDÍL č. 11–15 a SEBEVRAŽEDNÝ ODDÍL SPECIÁL: VÁLEČNÉ ZLOČINY č. 1.

Vydavatel: BB/art
Autor: John Romita jr., Eddy Barrows
Počet: stran 160
Formát: 168 x 258 mm
Vazba: brožovaná
Rok: vydání 2019
Cena: 299,00 Kč

Přidat komentář