Skalpy Jasona Aarona & R. M. Guéry dorazily do finále

Článek od: Martin Stručovský - 15.04.2020

Kruh se uzavřel. Dashiell Zlý kůň došel na konec své cesty lemované mrtvými, skalpy a tunami pervitinu. Hotová chůze po ostří nože. A finále nebude o nic příjemnější, tím si můžete být jistí.

Žijeme ve zlaté době seriálů. Ve zlaté době vyprávění, které se už neodehrává primárně na filmovém plátně jako před léty. Kdepak. Vyprávění velkých příběhů se přesunulo na televizní obrazovky, potažmo na obrazovky našich monitorů, displeje tabletů a mobilů. HBO a Netflix se v posledních letech snaží trumfovat jeden druhého. Hra o trůny, Zaklínač, Outsider, Daredevil. A mohli bychom pokračovat. Když chce být autor dneska cool a in a nechce se bát, že mu producenti zprzní jeho dílo (a fanoušci dostanou svůj milovaný román v takové podobě, v jakého si ho pamatují z papírové podoby), je nejlepší varianta prodat práva televizi. Tam je totiž největší šance, že příběh bude čtenáři/divákovi naservírován v původní podobě, protože si zkrátka tvůrci můžou dovolit hrát si a neškrtat. Můžou zkrátka původní příběh převést v jeho velké formě. A právě takový velký románový seriál (ale v komiksu) vytvořil Jason Aaron.

Na Aaronovi je vidět, že miluje seriály. Poznáte to už u druhého dílu Kasino v rytmu boogie. Tehdy totiž lineární příběh, který začal v díle prvním (Země indiánů) začne směřovat do všech různých stran. Cestuje se do minulosti a přítomnosti. Vám z toho najednou jde hlava kolem a uvědomujete si, že tu nepůjde jen o prvotní úkol: dostat křivého náčelníka rezervace, který ze spravovaného území dělal jednu velkou varnu pervitinu. A kterou díky svojí funkci může úplně v pohodě přikrýt. Najednou je ve hře spousta postav, spousta osudů a příběhů. Spousta motivací. Spousta věcí, které je potřeba dovyprávět, aby to ve výsledku zaklaplo dohromady. Což je ostatně i úkol těchto řádků. Říct vám, jak to všechno zaklaplo dohromady.

Skalpy na svém začátku předvedly naprosto perfektní výkop. Aaron rozehrál skvělý příběh, který ale někde v polovině začal slušně haprovat a ztrácet na tempu. K prvotnímu spojení westernu a drsné školy (díky čemuž lze celý projekt označit za jakéhosi následovníka seriálů The Wire a Deadwood a možná i Breaking Bad) se přidala indiánská mystika a sonda do historie. Což není samozřejmě špatné. Pořád se to dobře četlo. Jen se člověk nedovedl zbavit pocitu příliš natažené žvýkačky. Aaron jako kdyby se nechtěl dostat na konec cesty, a tak pořád vymýšlel další a další odbočky. Což je ostatně i případ samotného finále.

Zatni pěsti… smyčka se utahuje. Dashiell se popral s démonem pervitinu, má čistou hlavu a je plně zaměřený na úkol dostat zločineckého náčelníka. Nejde na to akcí, ale lstí. Dožene Rudou vránu k něčemu, za co ho může konečně dostat. Je to skvělé, je to akční a dravé. Jen si ve výsledku říkáte, že tohle muselo celé trvat osm dílů. Nešlo by to celé zvládnout za menší počet epizod? Ve výsledku totiž zjistíte, že příběhy některých postav na tohle neměly zas tak velký vliv. A že Aaron si prostě chtěl hrát na písku delší dobu, než bylo potřeba. Kdyby Skalpy skončily tady, bylo by to dobré finále. Ale tady konec ještě nepřichází. Protože ke zmíněným žánrům si přihoďte ještě noir… a tam to nikdy nekončí úplně dobře. Což je i tenhle případ.

Po Zatni pěsti nastává Konec cesty. Což je opravdu konec celého příběhu. A nelze se zbavit myšlenky, jestli tenhle díl není opravdu zbytečný. Anebo jestli nevznikl jenom za účelem obrovské finálové přestřelky, za kterou by se nemusel stydět ani Tarantino. Už celá zápletka se tváří způsobem: musíme tam ještě něco hodit, abychom to natáhli. A tak scénárista zruší předchozí vítězství a hrdina je kompromitován. A jeho skutkům je nastavené zrcadlo. Což není blbá myšlenka, jen by byla vhodnější někdy v polovině příběhu, a ne v něčem, co asi úplně nemuselo vzniknout. Zkrátka a dobře, Aaron se ve výsledku nechal usnést megalomanstvím a finále nezvládl dohrát tak skvěle, jako celý tenhle příběh kdysi rozehrál. Což je na jednu stranu škoda, na stranu druhou jsou Skalpy dobře odvedenou prací a budou mi chybět, protože další komiksová kriminálka ve výhledu není. Ale třeba některý z komiksových nakladatelů překvapí. Uvidíme.

Skalpy 9 & 10: Zatni pěsti & Konec cesty
Aaron, Jason - R. M. Guéra
Vydavatel: Crew
Rok vydání: 2018 & 2019
Překlad: Štěpán Kopřiva
Počet stran: 140 & 128
Cena: 399 & 379 Kč
 

 

Komentáře

Takže, jestli tomu dobře rozumím, nic nového - "Skalpy" jsou sice tuze oceňované, ale mne znudil už první díl a po dalším jsem ani nesáhl. Právě proto, že z nich příšerně čišela ta televizní seriálovost: bylo to natahované jak žvýkačková bublina a přes občasnou akci to k ničemu nevedlo.

Přidat komentář