Gamebookové novinky 2021 - dokončení

Článek od: Kamba - 03.06.2021

První část článku jsem věnoval novinkám chystaných v nakladelství Mytago, v dokončení zabrouzdáme do sekce Připravujeme ostatních českých autorů a nakladatelství.

Zbyněk Dach  Ostrov vyhnanců (druhé vydání)

Vlnou úspěchu gamebooků v České republice v devadesátých letech se nechalo inspirovat duo autorů Václav Kroc a Zbyněk Dach a začalo psát fantasy gamebooky s názvem Negart Group. Tato série se na rozdíl od Fighting Fantasy odehrává ve stejném světě a jednotlivé příběhy jdou chronologicky po sobě, takže se občas dá narazit na zmínku o události předchozích dílů. Dějově na sebe ovšem nenavazují a nerozvíjejí společnou dějovou linii. Funkčně Negart Group vycházel z FF, ale přidal spoustu zajímavých herních mechanik a naopak z velké části odboural mechaniku náhodných úmrtí hlavní postavy. Negart Group se přestal vydávat v roce 2007.

Proč o Negart group píšu? Nyní, po čtrnácti letech, totiž zažívá restart: Ostrov vyhnanců, velmi vydařený úvodní díl série a jako jediný dlouhodobě nedostupný, byl nedávno znovu vydán, s novými ilustracemi a menšími úpravami. Díky reedici je možno celou sérii zkompletovat (pokud jste s Negart Group ještě nezačali, můžete si v knihkupectví Valhalla pořídit celou sérii jako komplet).

Součástí restartu je pak i oznámení o pokračování série: v plánu je vydávat jeden až dva gamebooky ročně od stejných autorů s tím, že prvního dílu se dočkáme ještě letos. Herní mechanismy projdou modernizací, nicméně konkrétní detaily si vydavatelství nechává zatím pro sebe.

Václav Kroc  Smrtící hra

První z nových gamebooků napíše Václav Kroc. Zatím toho moc jasného není, nový gamebook bude ze stejného světa, objeví se v něm některé hlavní postavy z minulých dílů a točit se bude kolem soutěže v uměle vytvořeném labyrintu či aréně, ve které může přežít pouze jediný z účastníků. Gamebook vyjde na podzim.

Zbyněk Dach  16

Ještě méně informací je známo o 16. pokračování série, který ani nemá jméno. Jediné, co se mi podařilo zjistit, je, že tam bude víc magie, než je pro Negart Group obvyklé, postava během hraní potká pár démonů a hodně zlých kouzelníků. S vydáním se počítá na jaro 2022.

Loup Garou

Vydavatelství společenských her REXhry pro nás i letos chystá nový komiksový gamebook ze série Graphic Novel Adventures. Z této pětidílné série u nás již v minulosti vyšel Zapadákov, Unesená a Sherlock Holmes, připravovanou knihou je Loup Garou. Název může znít podivně, tedy až do doby, kdy si jej zadáte do překladače. Celý gamebook se totiž točí okolo vlkodlaků. Hned na začátku knihy je hlavní postava vlkodlakem pokousána a sama se v jednoho promění. Postava se tak musí vypořádat s velkou životní změnou, nicméně než se stačí rozkoukat, už jí jdou po krku lidští lovci a nejrůznější lesní tvorové a celý gamebook je pak vlastně jedna velká honička.

Vladimír Chvátil – O Norikovi

Jméno Vladimír (nebo spíše Vlaada) Chvátil mám spojené spíše s deskovými hrami, proto mě překvapilo, když jsem se dozvěděl, že je autorem jednoho z legendárních českých gamebooků O Norikovi. A co by to bylo za legendární gamebook, kdyby se dal sehnat (leda tak výměnou za byt 3+1 v Praze). To se však má změnit, protože nakladatelství Altar chystá dotisk! Je nutné udělat kompletní novou sazbu a vyřešit ilustrace, takže termín ještě není známý, ale určitě by to mělo být letos.


Tolik tedy k plánům zavedených vydavatelství. Článek zakončím pohledem do kuchyně českých nezávislých autorů.

Jiří Mikulík – Spasitel padlých bohů

Je málo věcí v českých končinách tak jistých, jako to, že před každými Vánoci vyjde nový díl série Jiřího Mikulíka ze série Gabriel Knox Gamebook. A letos tomu nebude jinak, autor již dopsal svůj již šestý díl této série a nyní prochází testováním. Gabriel právě přežil útok Padlého anděla a nezbývá mu nic jiného, než přijmout smrtelně nebezpečný úkol: pokusit se získat ultimátní zbraň proti Prvorozeným. Spasitel padlých bohů se nachází na nepřístupném místě hluboko pod zemí, kde magie a chaos soupeří se zlovůlí Ruumise, Pána nemrtvých. Přežiješ nástrahy dávnověkých merelských hrobek? Odvážíš se čelit dalšímu Prvorozenému?

Jakub Krásný

Když jsem psal tento přehled, napsal jsem i Jakubovi Krásnému (autor Junktownu), jestli něco nechystá. A došla mi tato odpověď:

„Vytíženej fotr v domácnosti s nevyzpytatelnou chorou hlavou navrch by nic slibovat neměl, ale... příjemný chvění v komunitě gamebookářů a nečekaná prodejnost Junktown knihy mě rozhodně tlačí k pokračování. Jestli se něco stihne letos? S požehnáním svatýho Atomu a dostatkem stimulantů by třeba mohlo. Nohu do radiátoru bych za to ale nedal. Prozradit zatím můžu jen to, že tentokrát bych rád vzal milovníky postapokalypsy, zvrácenýho humoru a úpadku všeho druhu do provařenýho prostředí Černobylu. Ovšem z úhlu, kterej doposud ještě nikdo neprozkoumal.“

Jan Kšanda

… si letos dává gamebookovou dovolenou. Ale chtělo by to něco, že jo?

Lenka Moravcová

Lenka Moravcová je známá tím, že se specializuje na gamebooky pro děti, a letos se můžeme těšit, že se její sbírka rozroste o další kousky.

První z nich bude s dračí tématikou. Hlavní postava nalezne dračí vejce, které ho následně přenese do země draků, stižené strašnou kletbou. Záhy se z vajíčka vylíhne dráček a spolu se pak vydají kletbu zlomit. Zajímavé také je, že příběh se bude vyvíjet úplně jinak podle toho, jaký druh draka se z vejce vylíhne.

Druhým dílem, na kterém autorka pracuje, je gamebook pro dívky ve věku 6-9 let. Hlavní postava se setká se dvěmi princeznami a půjde jim pomoci zachránit jejich království.

Knihy Lenky Moravcové jsou unikátní také v tom, že jsou překládány i do slovenštiny. Úplně čerstvě se sbírka slovenských gamebooků navýšila na počet čtyř knih vydáním Po stopách plameňov (8-12 let) a Záhady v ZOO (4-8 let). 

Kateřina Shibalová  Malý hrdina

Dnešní článek zakončím sérií gamebooků Malý hrdina pro nejmenší děti (ve věku 3-4 let). Kateřina Shibalová již vydala Malý hrdina a mimozemšťan v nesnázích a Malý hrdina a záhady ztracené pastelky. Jedná se o malé gamebooky vydávané v pdf podobě dostupné zdarma. Pokud vás téma zaujalo, můžete zkouknout facebook stránky autorky, kde se určitě objeví další gamebooky (minimálně jeden by měl ještě letos vyjít).

Tak a to je z novinek ode mě všechno. Vynechal jsem něco? Slyšeli jste nějakou novinku o výše zmíněných knihách, a chcete se o ni podělit? Napište mi prosím do komentáře.

Komentáře

Přidat komentář